Kolumni: Tulva näytti am­mat­ti­lai­sil­le ja pai­kal­li­sil­le voi­man­sa

Elokuvat: Aki Kau­ris­mäen pal­kit­tu elokuva saa en­si­esi­tyk­sen­sä So­dan­ky­läs­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Saa­ri­kon mukaan kes­kus­tan usko hal­li­tuk­sen toi­min­ta­ky­kyyn horjuu – krii­si­rii­hi jatkuu seit­se­mät­tä päivää

Pääministeri Marinin mukaan Suomessa tulee olla koronaepidemian tehokasta hoitamista varten enemmistöhallitus.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.
Kuva: Mauri Ratilainen

Keskustan usko hallituksen toimintakykyyn horjuu, kertoi puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko toimittajille palatessaan hallituksen kehysriiheen Säätytalolle tiistaina puoliltapäivin.

Hallituksen neuvottelut tulevien vuosien rahankäytöstä jatkuvat jo seitsemättä päivää. Kriisiytyneitä neuvotteluja käyvät hallituspuolueiden puheenjohtajat. Saarikko kertoi, että keskustan eduskuntaryhmä on käsitellyt aamupäivällä kokouksessaan hallituksen toimintakykyä ja neuvottelutilannetta.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi pitävänsä tärkeänä, että Suomessa on pandemian oloissa toimintakykyinen enemmistöhallitus. Hän sanoi huomanneensa pandemian aikana, että tehokas koronakriisin hoito olisi erittäin vaikeaa vähemmistöhallituspohjasta, sillä hallitus joutuu tekemään koronan suhteen vaikeita päätöksiä.

– Tämä on hyvin vakava tilanne edelleen. Senkin vuoksi toivon, että jokainen pystyisi katsomaan hieman itseänsä ja omaa puoluettansa laajemmalti ja näkemään tämän ison edun, jonka edessä me kaikki olemme.

Marin painotti sitä, että kaikkien puolueiden täytyy tehdä kompromisseja.

Saarikon mukaan neuvotteluissa on kyse Suomen talouspoliittisesta isosta linjasta. Hän sanoi, että hallituspuolueilla pitää olla yhteinen suunta siitä, mitä ne Suomelle haluavat.

– On tapahtunut yksittäisissä kysymyksissä edistymistäkin, mutta yhä kysyn niin monen riittävän yhteisen nimittäjän perään, että hallituksella on uskottavuutta jatkaa, Saarikko sanoi.

Saarikko sanoi, että neuvottelupöydässä ovat olleet kuluneen viikon aikana koko ajan talouteen, työllisyyteen ja Suomen koronakriisistä selviämiseen liittyvät asiat. Hän myös kertoi torjuneensa eilen Marinin tekemät ehdotukset yksittäisiin asiakysymyksiin.

Kahdesta päivästä viikkoon

Viime keskiviikkona alkaneen kehysriihen piti alun perin olla kaksipäiväinen. Kehysneuvotteluja on käyty jo kahtena edellisenä päivänä puolueiden puheenjohtajien kesken. Niitä ennen lauantaina Marin kävi neuvottelukumppanien kanssa kahdenkeskisiä keskusteluja.

Neuvotteluissa hiertää aiempien tietojen mukaan se, että hallitus ei ole tulevien vuosien rahankäytössä palaamassa vaalikauden alussa sovittuihin kehyksiin aiemman lupauksen mukaisesti. Puolueet ovat kuitenkin olleet eri linjoilla siitä, kuinka paljon suunnitellut menot voitaisiin ylittää.

Osapuolet ovat vakuutelleet neuvotteluhalukkuuttaan, mutta kompromissiesitykset eivät ole toistaiseksi tarjonneet viidelle puolueelle yhteistä pohjaa etenemistä varten.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että yhteisen näkemyksen löytäminen ei jää vihreistä kiinni. Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) puolestaan arvioi, ettei neuvotteluissa ole väliä sillä, tarvitaanko päivä vai kaksi, vaan sillä, että ratkaisua todella yritetään löytää.

– Mielestäni on ollut sellaista henkeä eilisillasta lähtien päällä, että on mahdollista löytää ratkaisu, jos kaikki niin haluavat, Henriksson sanoi.