työtaistelut: Yk­si­tyi­sen so­siaa­li­pal­ve­lu­alan työ­rii­das­sa ei vielä sopua – uudet lakot uh­kaa­vat alkaa kes­ki­viik­ko­na

kolumni: Säh­kö­tuet olivat pa­niik­ki­rat­kai­su, jossa rahaa jaet­tiin surutta myös rik­kail­le

pääkirjoitus: Hal­li­tus­neu­vot­te­li­jat se­lät­ti­vät en­sim­mäi­sen krii­sin­sä, mikä lu­pai­lee por­va­ri­hal­li­tus­ta – se tar­vit­see sel­viy­tyäk­seen korkeaa krii­sin­sie­to­ky­kyä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Saa­rik­ko vii­si­kon ko­kouk­ses­ta: Tuon kes­kus­te­lun lop­pu­tu­le­ma­na ei ole se, että kes­kus­ta vaih­tai­si nä­ke­mys­tään luon­non­suo­je­lu­lais­ta

Harjanteen mukaan vihreillä ei ole haluja lähteä hallituksesta - kyse on siitä, voiko keskustaan luottaa osana hallitusyhteistyötä.

Helsinki

Vihreiden ja keskustan puoluejohto asteli ryhmäkokouksiinsa torstaina vakavin ilmein. Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo toppuutteli puheita siitä, että vihreät pohtisi hallituksesta lähtöä keskustan toiminnan takia.

– Nyt ei pidä mennä asioiden edelle. Olen sanonut aiemmin, että me olemme sitoutuneet hallitusyhteistyöhön. Ehkä ennemmin kysymys kannattaa esittää niille tahoille, jotka eivät ole niin sitoutuneita.

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Atte Harjanne sanoi tiistaina ennen ylimääräistä ryhmäkokousta, että vihreiden on keskusteltava myös siitä, voiko puolue jatkaa keskustan kanssa samassa hallituksessa.

Tänään hän totesi, että vihreillä ei ole haluja lähteä hallituksesta.

– Tässä on yksinomaan kyse siitä, voiko keskustaan luottaa osana hallitusyhteistyötä, Harjanne sanoi ennen ryhmäkokousta toimittajille.

Vihreät pitää edelleen kiinni siitä, että hallituspuolueiden puheenjohtajien on kokoonnuttava ennen kuin mitkään päätökset etenevät. Tämä voi mennä pitkälle ensi viikkoon, mutta Harjanne sanoi, että sitten menee.

Saarikko valmis tulemaan, kun kutsu käy

Puheenjohtajaviisikon kokousta ei voi järjestää ainakaan ennen kuin pääministeri Sanna Marin (sd.) viikonloppuna palaa virkamatkaltaan Australiasta. Keskustan puheenjohtajalla Annika Saarikolla on puolestaan valtiovarainministerien euroryhmän ja talous- ja rahoitusasioiden neuvoston Ecofinin kokoukset Brysselissä alkuviikosta.

Euroryhmän kokous alkaa maanantaina iltapäivällä.

Onko ministerillä maanantaina aikaa hallitusviisikon kokoukselle ennen euroryhmän kokousta?

– Suomesta lähtee Brysseliin jo aamuseitsemän aikoihin muistaakseni vain yksi reittilento, jolla minun on Brysseliin matkustettava, ellei sitten löydetä muita järjestelyjä, Saarikko vastasi toimittajille.

Hän sanoi olevansa valmis tulemaan paikalle, kun pääministeri hallituksen johdon kutsuu koolle.

– Tähän luonnonsuojelukysymykseen totean, että keskusta on siinä näkemyksensä valinnut. Tuon keskustelun lopputulemana ei ole se, että keskusta tässä asiassa vaihtaisi näkemystään. Tietenkin uskon, että on halua keskustella hallituksen toiminnasta yleisemmin ottaen, hän sanoi.