Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 5. päivän luukku tästä

Kuvatarina: Lapset har­ras­ta­vat enemmän lii­kun­taa kuin ai­kui­set – ky­syim­me heiltä, mitä neuvoja ai­kui­sil­le olisi

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lai­suus ei selviä asia­kir­jois­ta

Mikko Kärnä kirjoittaa (UR 16.11.), että Suomen perustuslaissa saamelaisella tarkoitetaan alkuperäiskansaan kuuluvaa henkilöä. Se on totta, että Suomessa saamelaiset on tunnustettu alkuperäiskansaksi, mutta perustuslaissa ei puhuta yksittäisistä henkilöistä vaan saamelaisista erillisenä kansana: ”Saamelaisilla alkuperäiskansana on oikeus ylläpitää ja kehittää omaa kieltään ja kulttuuriaan.”

Kärnän tapa ilmaista asia ei ole huolimaton heitto, vaan jatkumoa keskustan tavalle vääntää ja kääntää vakiintuneita käsitteitä saamelaisten oikeuksien vastustamisessa. Puolue tukeutuu poikkeukselliseen tapaan tulkita alkuperäiskansan määritelmää. Tätä tulkintalinjaa edustaa tutkija Juha Joona, joka oli keskustan nimeämä edustaja saamelaiskäräjälakiuudistusta työstäneessä Timosen toimikunnassa.

Sen sijaan, että keskusta ottaisi lähtökohdaksi faktan, että saamelaiset ovat alkuperäiskansa ja tässä ajassa elävä yhteisö, sen mukaan alkuperäiskansaoikeudet kuuluvat ensisijaisesti historiallisiin asiakirjoihin 1600- ja 1700-luvuilla merkityille lappalaisille ja heistä polveutuville henkilöille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.