pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jät: Ny­ky­ti­lan vah­vis­ta­mi­nen so­teuu­dis­tuk­ses­sa ei riit­tä­vä tavoite saa­me­lais­väes­tön ter­vey­den ja hy­vin­voin­nin tur­vaa­mi­sek­si

Saamelaiskäräjien kokous päätti 18. syyskuuta Saamelaiskäräjien lausunnosta Suomen hallituksen esitysluonnoksesta eduskunnalle sosiaali- ja terveyshuollon sekä pelastustoimen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi.

Saamelaiskäräjien mukaan nykytilan vahvistaminen ei ole riittävä tavoite saamelaisväestön terveyden ja hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Ehdotetut lakimuutokset pyrkivät varmistamaan saamelaisten kielellisten oikeuksien säilymisen vähintään nykytasolla. THL:n arviointiraportin mukaan saamenkielisten palveluiden saatavuudessa on kuitenkin puutteita.

– Saamelaisten yhdenvertaisen aseman toteutuminen sote-palveluissa edellyttäisi tiettyjen asioiden osalta positiivista erityiskohtelua. Useat Suomen ratifioimista ihmisoikeussopimuksista kumpuavat velvoitteet  edellyttävät Suomen valtion toteuttamaan positiivista erityiskohtelua, jotta ryhmän riittävä edistys ja sopimusten mukaiset ihmisoikeuksien toteutuminen turvataan, Saamelaiskäräjät toteaa lausunnossaan.

Saamelaiskäräjien mukaan esityksessä ei ole riittävästi huomioitu saamelaisten asemaa sekä saamen kieltä ja kulttuuria koskevaa itsehallintoa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.