Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Mistä tulee Lapin suurin puolue? Kuun­te­le myös, mikä pu­hut­taa ra­ja­kun­nis­sa vaalien alla

Kolumni: Yksi on juh­lis­ta poissa, kun Suomen toi­sek­si suurin kan­sal­lis­puis­to täyttää ta­sa­vuo­sia

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lais­kä­rä­jä­lain uu­dis­ta­mi­nen tah­dos­ta kiinni

Lähes 30 vuotta voimassa ollut saamelaiskäräjälaki on vanhentunut ja sisältänyt valuvian. Saamelaismääritelmään sisältyvä "lappalaiskriteeri" on eräänlainen porsaanreikä ja merkittävin saamelaisia koskevien ihmisoikeusloukkauksien aiheuttaja. On hyvä muistaa, että saamelaiset ja saamelaisia edustava saamelaiskäräjät eivät koskaan hyväksyneet kriteeriä.

Saamelaiskäräjälain uudistamisessa ei ole kyse puolueiden, hallituksen tai opposition välisistä kiistoista, vaan ihmisoikeuksista ja siitä, että haluaako Suomi olla ihmisoikeuksia kunnioittava, vahva oikeusvaltio. Asiassa ei ole myöskään kyse vain Lapin asioista, eikä täällä asuminen tee kenestäkään automaattisesti asiantuntijaa saamelaisten oikeuksien suhteen. Minkäänlaista maankäyttöä koskevaa veto-oikeutta uudistus ei myöskään merkitsisi, minkä eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunta totesi vastikään yksimielisesti.

Suomen nykylinja rikkoo kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Suomi on saanut saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta toistuvasti langettavia ratkaisuja YK:n ihmisoikeuselimiltä. Nämä elimet ovat selkeästi todenneet, että Suomen on korjattava tilanne saamelaisia kuunnellen.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.