Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lai­set ovat an­sain­neet yh­te­näi­sen etu­jen­sa val­vo­jan

Saamen kansa on puhunut, pulinat pois. Näin voidaan todeta saamelaiskäräjävaalin tuloksesta, jonka myötä käräjien kokoonpano menee uusiksi. Uuden parlamentin 21 jäsenestä peräti 12 on uusia kasvoja. Toki tämä oli ennakoitavissa, sillä 36 ehdokkaasta 18 oli ehdolla ensimmäistä kertaa.

Äänioikeutettuja oli 5 873 eli lähes sata enemmän kuin 2015. Äänestysprosentti putosi edellisvaaleista (51,6) hieman (48,5). Näissä vaaleissa voivat äänestää saamelaiset, jotka kuuluvat saamelaiskäräjien vaaliluetteloon. Noin puolet saamelaisista ei ole sinne hakeutunut. Saamelaisia on Suomessa noin 10 000, joista 60 prosenttia asuu saamelaisten kotiseutualueen – Enontekiö, Inari, Utsjoki, Sodankylä – ulkopuolella.

Vaalien ääniharava oli Kari Kyrö (220), joka sai jo edellisissä vaaleissa kolmanneksi eniten ääniä (189).

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.