Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 7. päivän luukku tästä

Suun terveydenhuolto: Ro­va­nie­men kau­pun­gil­le vakava huo­mau­tus Lapin alue­hal­lin­to­vi­ras­tol­ta

Mainos: Lapin Kansan joulutarjous: Lapin Kansa Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Saa­me­lai­set ovat al­ku­pe­räis­kan­saa, mutta minkä maan?

Luin surullisena yliopisto-opettaja Saara Alakorvan kirjoituksen (LK 18.11.), jonka mukaan saamelaisuus ei selviä asiakirjoista. Luulin, että verorahoin ylläpidettyjen yliopistojen pitäisi korostaa tutkimuksessa pitäytymistä tosiasioihin, kuten historiallisiin asiakirjoihin.

Kukaan ei kiistä sitä, etteivätkö saamelaiset (ennen lappalaiset) ole alkuperäiskansaa. Kysymys pitää kuulua: minkä maan alkuperäiskansaa? Tänne tultiin noin 8000–4000 vuotta sitten melko käsi kädessä: lappalaiset, peuranmetsästyksellä, kalastuksella ja keräilyllä eläneet, pohjoisempaa, ja eteläisempään Suomeen asettuneet itäperäiset suomalaiset Uralin länsipuolelta etelämpää.

Mannerjäätä kierrettiin pohjoisen kautta. Osa asettui Kainuu-Salla-Inari-alueelle, osa jatkoi rannikkoa pitkin Finnmarkin alueelle. Golf-virta oli silloin voimakkaampi, elinolot suhteellisesti paremmat rannikolla ja kalaa riitti.

Kulkuyhteydet muutoin kuin vesitse olivat huonot.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.