Päivittyvä lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le Lapissa

Tilaajille

Ruo­ka­kaup­po­jen hyl­lyil­lä on laaja kirjo eri­lai­sia maitoja – Miksi maidon säi­ly­vyys vaih­te­lee?

Ruokakauppojen maitohyllyillä on laaja kirjo erilaisia maitoja: luomua, ekoa, laktoositonta, vähälaktoosista, maitojuomia. Maitojen säilyvyydessä pakkauspäivästä parasta ennen -päivään on viikkojen, jopa kuukausien eroja.

Mistä maitojen säilyvyyserot johtuvat, Valio Oy:n tuotekehitysjohtaja Tiina Hämäläinen?

– Erot johtuvat erilaisista käsittelyistä, jotka vaikuttavat maidon mikrobeihin. Perinteisellä pastöroinnilla maito säílyy kylmässä avaamattomana noin 8 päivää. ESL-käsitellyt maidot pastöroidaan korkeammassa lämpötilassa, mikä tuhoaa mikrobeja pastörointia merkittävästi enemmän. Valiolla esimerkiksi laktoosittomat maitojuomat ja enemmän proteiinia sisältävät maidot ovat ESL-käsiteltyjä ja ne säilyvät kylmässä viikkoja. UHT-maidot säilyvät huoneenlämmössä avaamattomissa pakkauksissa kuukausia, koska iskukuumennus tekee maidosta steriiliä.

Maidon säilyvyydessä avaamattomassa pakkauksessa on suuria eroja riippuen siitä, ovatko ne pastöroituja, korkeapastöroituja vai iskukuumennettuja.
Maidon säilyvyydessä avaamattomassa pakkauksessa on suuria eroja riippuen siitä, ovatko ne pastöroituja, korkeapastöroituja vai iskukuumennettuja.
Kuva: Teija Soini
Ovatko mikrobit ainoa tekijä, joka vaikuttaa maidon säilyvyyteen?

– Mikrobiologinen säilyvyys on tärkein asia, koska pilaajamikrobit voivat tehdä tuotteesta syömäkelvottoman, pahimmillaan sairastuttaa. Säilyvyyttä tarkastellaan lisäksi kemiallisen ja aistinvaraisen laadun näkökulmasta.