Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Tilaajille

Runsas maidon juonti voi lisätä tyypin 1 dia­be­tek­sen riskiä, äi­din­mai­don­kor­vik­keel­la yhteys astmaan – "Maito on koos­tu­muk­sel­taan hyvin mo­ni­mut­kai­nen aine"

Väitöstutkijan mukaan yksittäiset tutkimustulokset eivät muuta ravitsemissuosituksia, vaan aiheesta tarvitaan lisätutkimuksia.

Maitolasi. Kuvituskuva.
Maitolasi. Kuvituskuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Helsingin yliopiston elintarviketieteiden maisteri Katariina Koivusaari havaitsi väitöstutkimuksessaan, että runsaasti lehmänmaitovalmisteita käyttävillä lapsilla on kohonnut riski sairastua tyypin 1 diabetekseen. Riski koski niitä lapsia, joilla oli perinnöllinen alttius tautiin.

Aikaisemmissakin tutkimuksissa on havaittu vastaavanlaisia tuloksia.

– Maito on koostumukseltaan hyvin monimutkainen aine, eikä tähänastisten tutkimusten perusteella voida sanoa, mitkä tekijät maidossa mahdollisesti liittyvät sairauksien riskiin, sanoo Koivusaari.

Haluatko lukea tämän jutun?

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita

Rajaton lukuoikeus verkkosivuilla ja sovelluksessa Näköislehdet (ma-la) ja arkisto Galleriat, videot ja live-lähetykset Podcastit Päivittäiset uutiset sähköpostiisi