Kannanotto: Por­mes­ta­ri ei innosta kaikkia Enon­te­kiöl­lä – vii­si­tois­ta val­tuu­tet­tua vaatii, ettei por­mes­ta­ria edes har­kit­tai­si

Historia: Pi­ka­luis­te­lun kul­tai­set vuodet osuivat 1960-lu­vul­le – Lapin Lukko oli ai­koi­naan Suomen joh­ta­via luis­te­lu­seu­ro­ja ja kas­vat­ti monta olym­pia­edus­ta­jaa

Koronarajoitukset: Ko­ro­na­mi­nis­te­ri­työ­ryh­mä pidensi ruo­ka­ra­vin­to­loi­den au­ki­olo­ai­ko­ja kol­mel­la tun­nil­la – mi­nis­te­reil­lä haluja jatkaa ra­joi­tus­ten ke­ven­tä­mis­tä myös esi­mer­kik­si teat­te­reis­sa ja kun­to­sa­leil­la

Ro­va­nie­mi on räp­pi­kau­pun­ki isolla ärrällä – "Noloa, etten ole aiemmin käynyt siel­lä", suo­mi­ra­pin pio­nee­ri tun­nus­taa

2000-luvun alussa uransa aloittanut Sere sanoo olevansa nyt paljon parempi räppäri kuin kaksikymmentä vuotta sitten.
2000-luvun alussa uransa aloittanut Sere sanoo olevansa nyt paljon parempi räppäri kuin kaksikymmentä vuotta sitten.
Kuva: Karri Harju
Keikalla

Suomirapin pioneereihin kuuluva Sere aka Seremoniamestari ei ole koskaan aikaisemmin esiintynyt Rovaniemellä, mutta korjaa puutteen ensi lauantaina RäPPikkujouluissa. Kysyimme Tampereella asuvan Seren kuulumisia sähköpostin välityksellä.

Olet aloittanut rap-urasi 2000-luvun alussa ja räppäät edelleen. Miten mies on muuttunut 20 vuodessa?

– Aloitin räppäämisen parikymppisenä, nykymittapuulla aika vanhana. Biittejä olin tehnyt yläkoulusta asti. Suomenkielisiä esikuvia ei ollut enkä aluksi juuri tuntenut alan tyyppejä. Oma elämä muuttui aika lailla jo aktiivisimpina musiikkivuosina. Vuosituhannen alussa päätin opinnot, menin päivätöihin ja naimisiin sekä tulin isäksi. Esikoinen muuttaakin jo pikkuhiljaa kotoa.

– Näillä kilometreillä olen sinut sen kanssa, kuka olen. Tämä näkyy lavallakin. Pidän keikkailusta enemmän kuin alkuvuosina, silloin se tuntui monesti suoritukselta. Nyt voi ottaa rennommin, nautiskella, mokailla ja morjestella yleisöä. Olen myös paljon parempi räppäri kuin vuonna 2000. Olisihan se surkeaa, jos näin ei olisi!

Entä miten suomalainen rap on muuttunut 20 vuodessa?

– Isoin muutos on liike alakulttuurista valtakulttuuriin, kaikkien tuntemaksi musiikin lajiksi. Aikanaan tekijäjoukko oli pieni ja oli mahdollista tuntea suunnilleen kaikki kotimaiset kollegat henkilökohtaisesti.

– Raja poppiin on varsinkin viime vuosikymmenellä hämärtynyt ja tekeminen muuttunut ammattimaisemmaksi. Parhaimmillaan tämä tarkoittaa tasokasta ja kunnianhimoista jälkeä, huonoimmillaan harmitonta musiikkia sekä turhia esteitä tekijöiden välille. Moni on myös perustanut oman levy-yhtiön Fintelligensin ja tamperelaisen Open Recordsin jalanjäljissä.

– Se on pelkästään hyvä, että hiphopin sateenvarjon alla tehdään todella monenkirjavaa musiikkia. Myös eri vähemmistöt ovat saaneet paremmin äänensä kuuluviin.

Luvassa on klassikkobiisejä, sekalaisia uudempia suosikkeja ja pieni yllätyskin, Sere sanoo Rovaniemen keikasta.
Luvassa on klassikkobiisejä, sekalaisia uudempia suosikkeja ja pieni yllätyskin, Sere sanoo Rovaniemen keikasta.
Kuva: Karri Harju
Teetkö vielä uutta musiikkia ja minkä verran keikkailet?

– Sain juuri valmiiksi kolmannen EP:n Silkinpehmeen kanssa. Ensimmäinen näistä julkaistiin 2018, tämä Päärata-EP tulee keväällä.

– Vuoden 2016 Ei oo helppoo -albumin jälkeen en ole tehnyt kokonaista sooloalbumia, yksittäisiä biisejä kyllä. Viime kevään Ohi-biisi soi mukavasti radiossakin. Tuottajana ja biisintekijänä tein pari vuotta sitten vähän modernia joulumusaa Mariskan ja Super Jannen kanssa. Ainakin Navidadii ja Voiko pukki tulla -biisit kuuluvat kanavilta edelleen.

– Olen ollut päivätyöläinen vuosituhannen alusta. Musiikin tekeminen ja keikkailu on aika fiilispohjaista. Viime kesänä tein neljä keikkaa ja parille kyselylle sanoin ei. Se oli juuri sopivasti, että homma pysyy hauskana.

Minkälainen setti kuullaan Rovaniemen keikalla?

– En koskaan vedä täysin samanlaista settiä, rakennan sen paikan ja illan perusteella. Luvassa on klassikkobiisejä, sekalaisia uudempia suosikkeja ja pieni yllätyskin! Odotuksissa on rennot räppibileet.

Esiinnyt nyt Rovaniemellä ensimmäistä kertaa. Millä mielin tulet Rolloon?

– Mulle on tärkeää tehdä keikka Rovaniemellä, koska se on räppikaupunki isolla ärrällä. On vähän noloa, ettei aiemmin ole tullut käytyä.

– Rollossa on paljon tekijöitä, joita arvostan. Rapin pioneereista olen tehnyt juttuja Tulenkantajien Hannibalin ja Sopan kanssa, mutta kaupungista on myös hiljattain tullut lupaavia nimiä. Ainakin KähinäPatelta ja Rosa Costelta odotan paljon. Rovaniemellä paljon vaikuttanut Dj Massimo on tehnyt mulle skrätsejä ja toiminut levylassena usealla keikalla. Monet muutkin pohjoisen tekijät ovat tuttuja, myös Ambassa. Heitä on kuitenkin liikaa tässä luettelemiseen.

RäPPikkujoulut la 18.12. klo 21 ravintola Comicossa. Seren lisäksi pikkujouluissa esiintyy Rovaniemen oma poika Agistas. Räppärien taustalla levyjä pyörittää Dj Mattijuhani. Liput 10 e.