Ro­va­nie­mi juhlii it­se­näi­syyt­tä ver­kos­sa – juhla lä­he­te­tään kult­tuu­ri­ta­lo Ko­run­dis­ta

Kaupunki toivoo, että nuoremmat avustavat myös vanhempaa polvea vastaanottimien äärelle.

Partiolaiset sytyttävät kynttilät sankarihautausmaalle perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivän aattona. Lukijamme Maija Pieskä ikuisti hautausmaan kynttilärivistöt kaksi vuotta sitten.
Partiolaiset sytyttävät kynttilät sankarihautausmaalle perinteiseen tapaan itsenäisyyspäivän aattona. Lukijamme Maija Pieskä ikuisti hautausmaan kynttilärivistöt kaksi vuotta sitten.
Kuva: Maija Pieskä
Järjestäjät kannustavat kaupunkilaisia osallistumaan juhlaan ottamalla kuvan itsenäisyyspäivän vietosta ja laittamalla sen sosiaaliseen mediaan tunnisteella #rovaniemijuhlii.

Itsenäisyyspäivää vietetään tänä vuonna Rovaniemellä uudella tavalla. Perinteisiä yleisötilaisuuksia ei koronaepidemian vuoksi järjestetä, mutta juhlavasta ohjelmatarjonnasta päästään nauttimaan verkon välityksellä ja sosiaalisen median kanavissa.

Rovaniemen kaupungin itsenäisyyspäivän juhla lähetetään kulttuuritalo Korundista ja sitä voi seurata verkkolähetyksenä Rovaniemen kaupungin (City of Rovaniemi) YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla. Lähetyksellä halutaan välittää koteihin hyvää mieltä ja arvokkaan päivän juhlatunnelmaa.

– Pukeudu juhlavasti, kata pöytä, sytytä kynttilät ja juo juhlakahvit yhdessä läheistesi kanssa nauttien samalla ohjelmasta, vinkkaavat juhlan järjestäjät, nuorisotoiminnan koordinaattori Henrietta Tapio ja kulttuurituottaja Roosa Nevala.

Verkkolähetys mahdollistaa sen, että entistäkin useampi rovaniemeläinen voi nauttia yhteisestä juhlasta. Järjestäjät toivovat, että nuoremmat avustavat myös vanhempaa polvea vastaanottimien äärelle.

Verkkolähetys tuo myös mahdollisuuden vuorovaikutukseen. Järjestäjät kannustavat kaupunkilaisia osallistumaan juhlaan ottamalla kuvan itsenäisyyspäivän vietosta ja laittamalla sen sosiaaliseen mediaan tunnisteella #rovaniemijuhlii.

Kuvia ja niiden kautta lähetettyjä terveisiä poimitaan osaksi itsenäisyyspäivän juhlalähetystä.

Rovaniemeläislähtöisen Miia Tervon ohjaama Aurora-elokuva kahmi Jussi-palkintoja, kun viime vuoden parhaita elokuvia palkittiin. Tervo puhuu rovaniemeläisille itsenäisyyspäivän juhlassa.
Rovaniemeläislähtöisen Miia Tervon ohjaama Aurora-elokuva kahmi Jussi-palkintoja, kun viime vuoden parhaita elokuvia palkittiin. Tervo puhuu rovaniemeläisille itsenäisyyspäivän juhlassa.
Kuva: Dionysos Films

Miia Tervo pitää juhlapuheen

Juhlaohjelmassa moderni sisältö kohtaa perinteet. Ohjelmassa on muun muassa tanssia, musiikkia, puheita ja videotervehdyksiä.

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen pitää rovaniemeläislähtöinen elokuvaohjaaja Miia Tervo ja nuoren puheenvuoron nuorisovaltuutettu ja tuore Miss Rovaniemi, Saika Hasnat. Runonlausuntaa juhlaan tuo sotaveteraani ja sotainvalidien kunniapuheenjohtaja Jorma Savukoski.

Musiikillisesta ohjelmasta vastaavat Lapin kamariorkesterin jousikvartetti, laulaja Jaana Isokangas ja haitaristi Harri Kuusijärvi, Rosa Heart ja Janne Airaksinen sekä Kvarttia vailla -lauluyhtye.

Tanssin lumoa tarjoaa Marjukka Toivonen Lapin tanssiopistosta. Lisäksi juhlassa nähdään tunnelmia Asemapäällikön päiväkodin itsenäisyyspäivän vietosta.

Itsenäisyyspäivän terveiset rovaniemeläisille tuo keväällä suuren valtakunnallisen suosion saavuttanut kaksikko, Lotan ja Papan koronalaulut -someilmiöstä tutut Lotta-Sofia Saahko ja Jorma Saahko.

Juhlan juontaa monille rovaniemeläisille tuttu kasvo, näyttelijä Irene Tikka.

Nuorille omat jatkot

Perinteitä kunnioittaen juhlassa muistetaan rovaniemeläisiä 15-vuotiaita nuoria, joista jokainen on saanut henkilökohtaisen kutsun osallistua juhlaan. Nuoria kuullaan juhlassa myös videotervehdysten muodossa.

Virallisen osuuden päätyttyä tarjolla on myös erityisesti nuorille suunnattua jatko-ohjelmaa. Lähetyksessä kuullaan rovaniemeläisten nuorten Outous-yhtyettä, sekä Katukulttuuriyhdistys Transcendentista tuttuja sanataitureita kokoonpanolla Kadonneet lapset. Mikkiin tarttuvat Georg “Gege” Belokurov, Joonas “Joté” Tapio ja Matti “Matka” Martiskainen.

Illan kruunaa Pohjan Akan monologiesitys.

Rovaniemen itsenäisyyspäivän juhla su 6.12. klo 16 alkaen Rovaniemen kaupungin (City of Rovaniemi) YouTube-kanavalla ja Facebook-sivulla.
Itsenäisyyspäivä

Muita itsenäisyyspäivän juhlallisuuksia Rovaniemellä

Partiolaiset sytyttävät kynttilät sankarihautausmaalla la 5.12. klo 18.

Itsenäisyyspäivän vietto alkaa lipunnostotilaisuudella Someroharjulla ilmapuolustuksen muistomerkillä 6.12. klo 8.

Seppeleet lasketaan klo 9 vakaumuksensa puolesta kuolleiden muistomerkille, klo 9.15 Mannerheim-ristin ritari Toivo Kortteen haudalle sekä klo 11.15 talvi- ja jatkosodan sekä vapaussodan sankarivainajien muistomerkeille.

Yläkemijoella seppeleet lasketaan Viirin ja Auttin sankarivainajien muistomerkeille.

Itsenäisyyspäivän jumalanpalvelukset klo 10 Rovaniemen kirkossa, klo 13 Korkalovaaran kappelissa ja klo 12 Viirin kappelissa.

Laulu Isänmaalle -musiikki ja runotapahtuma klo 14 kirkossa.

Tilaisuuksia voi seurata myös verkossa osoitteessa www.virtuaalikirkko.fi.

Rovaniemen ortodoksisessa kirkossa järjestetään liturgia itsenäisyyspäivänä klo 10.

Kuuranvalkeiden tulishow 6.12. klo 18 Tiaisen vanhan koulun pihapiirissä.