Ro­va­nie­mi jatkaa Kai­ku­kort­ti-toi­min­taa – suo­si­tuin käyn­ti­koh­de viime vuonna oli ui­ma­hal­li Ve­si­hii­si

Kaikukortti on ollut käytössä Rovaniemellä viime syksystä saakka.
Kaikukortti on ollut käytössä Rovaniemellä viime syksystä saakka.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemi aikoo jatkaa Kaikukortti-toimintaa, kun kortin kokeilujakso päättyy syksyllä. Kaikukortti-kokeilu alkoi viime vuoden lokakuussa ja kortista on saatu myönteisiä kokemuksia.

Kaikukortti on pahvinen, maksuton henkilökohtainen kortti, jonka avulla voi hankkia pääsylippuja ja kurssipaikkoja kaikkiin valtakunnalliseen Kaikukortti-verkostoon kuuluviin kulttuuripalveluihin.

Se on tarkoitettu yli 16-vuotiaille sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakkaille, jotka ovat niin vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, että kulttuuripalvelujen käyttö ei ole mahdollista. Kaikukortin tavoitteena on parantaa näiden nuorten, aikuisten ja perheiden mahdollisuuksia osallistua kulttuurielämään ja harrastaa taiteen tekemistä.

Rovaniemellä myös liikuntaa ja urheilua

Rovaniemellä Kaikukortti-verkostossa on mukana 21 kohdetta ja 18 jakajaa. Kaikukortti-kohteet ovat toiminnassa mukana hyväntekeväisyysperiaatteella, eikä niille makseta erillistä korvausta Kaikukortin käytöstä.

Rovaniemellä kaikukorttilaisille on tarjolla kulttuurikohteiden lisäksi monipuolisesti liikunta- ja urheilutoimijoiden palveluita. Kaikukortin jakajat ovat kaupungin omia sekä kolmannen sektorin sosiaali- ja terveysalan toimijoita.

Kortteja jaettu 1 338 kappaletta

Kaikukortteja on tähän mennessä jaettu 1 338 kappaletta. Kortin saajista 63 prosenttia on ollut naisia ja 37 prosenttia miehiä. Kaikukortin käyttäjien elämäntilanne vaihtelee suuresti. Neljä suurinta ryhmää ovat työttömät ja lomautetut (24 prosenttia), työkyvyttömyyseläkkeellä olevat (22 prosenttia) ja eläkkeellä olevat 20 (prosenttia) sekä opiskelijat 15 (prosenttia).

Suurin määrä kortteja eli 242 kappaletta on jaettu Neuvokkaan toimesta. Tämän lisäksi eniten kortteja ovat jakaneet Rovaniemen kaupungin sosiaalisen tuen- ja kuntoutuksen yksikkö, Rovaniemen seurakunta sekä Rovaniemen kaupungin perhesosiaalityö ja perhetyö.

Uimahalli ja teatteri suosituimpia

Kaikukortti-kohteissa vierailtiin vuoden 2019 aikana 1 289 kertaa. Käynneistä 857 oli aikuisten tekemiä ja 432 lasten: vanhemmat ja isovanhemmat voivat ottaa samaan talouteen kuuluvat alle 16-vuotiaat mukaan Kaikukortillaan.

Suosituin kohteista oli uimahalli Vesihiisi, jonne tehtiin 550 vierailua. Muita suosittuja kohteita olivat Rovaniemen teatteri 133 vierailulla ja Rovaniemen seurakunta 58 vierailulla.

Kaikukortti-toiminnan jatkamisesta päätti perusturvalautakunta kokouksessaan viime tiistaina. Toimintaa kehitetään edelleen ja arvioidaan vuosittain.