Ro­va­nie­mi-avun nimissä liikkuu hui­jaus­pu­he­lui­ta – oikea Ro­va­nie­mi-apu ei kysy yk­si­tyis­koh­tai­sia hen­ki­lö- ja pank­ki­tie­to­ja tai tee tar­kis­tus­käyn­te­jä ikä­ih­mis­ten ko­tei­hin

Rovaniemi-avun nimissä on tehty huijauspuheluita. Kaupunki muistuttaa, ettei oikea apu tee tarkastuskäyntejä tai kysy henkilökohtaisia henkilö- tai pankkitietoja.
Rovaniemi-avun nimissä on tehty huijauspuheluita. Kaupunki muistuttaa, ettei oikea apu tee tarkastuskäyntejä tai kysy henkilökohtaisia henkilö- tai pankkitietoja.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Rovaniemen kaupunki aloitti huhtikuussa Rovaniemi-apu -nimisen palvelun, joka tarjoaa maksutonta tukea ja neuvontaa koronavirustilanteessa. Rovaniemi-avusta soitetaan myös kaikille alueen 70 vuotta täyttäneille ikäihmisille huhti-toukokuun aikana.

Avun nimissä on nyt tehty huijauspuheluita, kaupunki varoittaa.

– Valitettavasti liikkeellä on myös huijareita, jotka esittäytyvät Rovaniemi-avun nimissä ja koettavat pyytää esimerkiksi ikäihmisten osoitetietoja tarkastuskäyntejä varten. Rovaniemi-avusta tällaisia tarkastuskäyntejä ei tehdä, kertoo Rovaniemi-apua koordinoiva Matti Selin Rovaniemen kaupungilta.

Kaupunki muistuttaa, että Rovaniemi-avun työntekijät eivät koskaan kysy henkilön pankkitietoja, tunnuslukuja tai yksityiskohtaisia henkilötietoja kuten henkilötunnusta. Rovaniemi-avusta ei myöskään järjestä niin sanottuja tarkistuskäyntejä vaan henkilön tilanteesta keskustellaan puhelun aikana. Tarvittaessa henkilö ohjataan tarvitsemiensa palveluiden piiriin.

Oikeat Rovaniemi-avun puhelut tehdään aina numerosta 016 322 4320. Puheluita tekevät kaupungin ja Rovaniemen seurakunnan työntekijät sekä Rovaniemen Neuvokkaan vapaaehtoiset.

Mikäli kuntalainen saa epäilyttävän yhteydenoton tai joutuu muunlaisen huijausyrityksen kohteeksi, tulee hänen ottaa yhteyttä viranomaisiin. Omaa kotiosoitetta, pankkitunnusta tai henkilötunnusta ei pidä antaa kenellekään vieraalle.

– Rovaniemi-avusta soitettaessa ei lähtökohtaisesti tarjota mitään tiettyä palvelua tai apua ikäihmiselle vaan keskustellaan hänen tilanteestaan ja avun tarpeestaan, Selin täsmentää.

Mikä?

Rovaniemi-apu

Rovaniemen kaupungin huhtikuussa aloittama palvelu. Palvelu on tarkoitettu kaikille kuntalaisille

Rovaniemi-avusta järjestetään ikäihmisille ja riskiryhmäläisille myös asiointiapua, mikäli henkilö ei voi saada apua esimerkiksi kaupassa käyntiin omilta läheisiltään.

Rovaniemi-avusta soitetaan myös kaikille alueen 70 vuotta täyttäneille ikäihmisille huhti-toukokuun aikana. Rovaniemi-avun puhelut tehdään aina numerosta 016 322 4320.

Asiointiapua varten puhelun aikana varmistetaan asiakkaan osoitetiedot, jotka on saatu väestötietojärjestelmästä. Kauppa- ja apteekkiostokset jätetään aina ulko-ovelle, eikä asiakkaan kotiin tulla sisälle Rovaniemi-avun nimissä.

Rovaniemi-apuun voi soittaa arkisin klo 9-16 numeroon 0800 155 880.

Lisätietoa Rovaniemi-avusta löytyy kaupungin verkkosivuilta: www.rovaniemi.fi/rovaniemi-apu.