kolumni: Il­mas­to­pää­tök­sis­sä me­ga­luo­kan ai­ka­tau­lu­vir­he

tähtijuttu: Yhden lähtö tarjosi toi­sel­le kodin – ta­voi­tim­me kolmen muut­ta­jan ketjun ja kur­kis­tim­me kuntien väes­tö­en­nus­tei­siin

pääkirjoitus: Tuu­li­voi­ma tar­vit­see tuek­seen sää­tö­voi­maa, jonka riit­tä­vyys on uhat­tu­na

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ro­va­nie­mes­tä viih­tyi­säm­pi kau­pun­ki

Arkkitehti Tapani Mustonen toteaa tornitalojen rakentamisessa unohdettavan, kuinka matalalla aurinko näkyy talvisin. ”Tornien vetovoima on kyseenalainen. En usko, että yksikään turisti tulee tänne katsomaan mitään pilvenpiirtäjiä”, hän sanoo (HS 13.9.). Ympäristöjuristi Lauri Nordberg painottaa, kuinka järkevästi ja kohtuuhinnalla rakennettavat pääkaupunkimme alueet loppuvat ennen pitkää. Hän kysyy, tehdäänkö Helsingistä uusi Hongkong ja jatkaa, ettei merenlahtiakaan voida täyttää loputtomiin.

Vaikka Rovaniemellä on luovuttu tolkuttomasta suunnitelmasta täyttää Kirkonjyrhämä maamassoilla, näkyvät täälläkin Helsingin rakentamissuunnitelmien piirteet pienemmässä mittakaavassa. Kaupungit eroavat toisistaan, Rovaniemellä ei kuntaliitoksen jälkeen ole pulaa rakennusmaasta kuten pääkaupungissa. Kuntien yhdistämisen keskeinen perustelu oli rakennusmaan puute.