Ro­va­nie­men yh­teis­lau­luil­le löytyi uusi ko­ti­pe­sä Saa­ren­ky­läs­tä

Leo Vierelä valitsee yhteislaulutilaisuuksien laulut ja säestää niitä haitarilla.
Leo Vierelä valitsee yhteislaulutilaisuuksien laulut ja säestää niitä haitarilla.
Kuva: Olli Tiuraniemi

Lähteentien Pirtillä noin kymmenen vuotta sitten alkaneet Leo Vierelän vetämät yhteislaulutilaisuudet ovat löytäneet uuden kodin Saarenkylän Nuorisoseuralta (SaNu). Tilaisuudet ovat avoinna kaikille laulusta kiinnostuneille.

SaNun talolla kuulijaa sykähdyttää reilun puolen sadan ikäihmisen yhteislaulu Leo Vierelän haitarin säestyksellä. Lauluissa soi ikäihmisten vahvuus, kaiho, hartaus ja nöyryys: Kaksi vanhaa tukkijätkää, Kulkurin iltatähti, Jätkän humppa, Lapin jenkka, Kylmän kukkia, Kairan taikaa, Matalan torpan balladi.

Leo Vierelä valitsee laulut jokaiseen tilaisuuteen tarkasti noin 400 laulun joukosta.

– Liian usein samaa laulua ei voi laulattaa, koska kuitti tulee heti: vastahan tämä laulettiin. Pyrin siihen, että laulut rakentavat siltaa menneisyyden ja nykyisyyden välille ja voimaannuttavat laulajien elämää tässä ja nyt, Vierelä sanoo.

Yhteislaulutilaisuudet kokoavat tiistaisin noin 50 laulajan joukon Saarenkylän Nuorisoseuran talolle.
Yhteislaulutilaisuudet kokoavat tiistaisin noin 50 laulajan joukon Saarenkylän Nuorisoseuran talolle.
Kuva: Olli Tiuraniemi

Lauluissa ikäihmisten elämänkokemukset toimivat hyvinvoinnin liimana. Laulun raikuessa ihmiset tuntevat suurta yhteisöllisyyttä ja mieli virkistyy. 92-vuoden ikään ehtineelle Valde Alatalolle SaNun yhteislaulutilaisuus on viikon kohokohta, joka piristää mieltä ja lieventää yksinäisyyttä.

– Olen laulanut ikäni. Pianonsoiton aloitin 90 vuoden iässä, kun en jaksanut enää virittää mandoliinia. Nyt pianonsoitto sujuu jo kohtalaisesti. Oppia ikä kaikki, naurahtaa edelleen yksin kotona asuva Alatalo.

Tilaisuuksien emäntänä toimii Leila Kovanen apulaisinaan Napapiirin seuratanssijoiden talkoolaisia, jotka vastaavat siitä, että laulutilaisuuteen tulijaa tervehtii vastaleivotun pullan ja kahvin tuoksu.

– Ihmiset ovat olleet erittäin ilahtuneita siitä, että Lähteentien Pirtin laulut ovat saaneet uuden alun Saarenkylän Nuorisoseuralla, Kovanen iloitsee.

Yhteislaulut joka tiistai klo 13 alkaen SaNulla, Napapiirintie 10. Vapaa pääsy.