Nimitykset: Sauli Pah­ka­sa­lo on Lapin Kansan uusi pää­toi­mit­ta­ja

Työelämä: Teol­li­suus­liit­to ja am­mat­ti­liit­to Pro aloit­ta­vat tiis­tai­na työ­tais­te­lu­toi­met, ulos­mars­se­ja Lapissa ja Oulussa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ro­va­nie­men vä­ki­lu­ku kasvoi viime vuonna jopa en­nus­tet­tua enemmän – syn­ty­vyys­kin kasvoi toista vuotta pe­räk­käin

Niskasen perheeseen viime huhtikuussa syntynyt tyttövauva on yksi vuoden 2020 uusista rovaniemeläisistä. Äiti Anne Niskanen kertoi korona-ajan synnytyskokemuksestaan Uudelle Rovaniemelle toukokuussa.
Niskasen perheeseen viime huhtikuussa syntynyt tyttövauva on yksi vuoden 2020 uusista rovaniemeläisistä. Äiti Anne Niskanen kertoi korona-ajan synnytyskokemuksestaan Uudelle Rovaniemelle toukokuussa.
Kuva: Pekka Aho

Rovaniemen väkiluku kasvoi viime vuonna 514 asukkaalla. Kasvua selittää lähinnä muuttoliike, mutta myös syntyvyys on kasvanut Rovaniemellä jo kahtena peräkkäisenä vuotena.

– Viime vuoden väestönkasvu on jopa ennustettua suurempi. Etenkin muuttoliike näyttää plussaa, mutta meillä ei ole vielä tarkkaa tietoa, mistä tämä johtuu ja mistä muuttajat tulevat, sanoo Rovaniemen elinvoimajohtaja Jukka Kujala.

Rovaniemen väkiluku oli vuoden 2020 lopussa 63 556 asukasta. Kuntien välinen muutto kasvatti väkilukua 226 asukkaalla ja maahanmuutto 192 asukkaalla.

Viime vuoden muuttovoitto on samaa luokkaa kuin vuonna 2018, jolloin Rovaniemen väkiluku kasvoi 502 asukkaalla. Muina vuosina väestökasvu on ollut 200–300 asukkaan luokkaa. Poikkeus oli vuosi 2019, jolloin Rovaniemen väkiluku kasvoi vain 120 asukkaalla.

LKS:n naistenklinikka kertoo Instagramissa, että uusi vuosi toi tullessaan vauvaboomin: tammikuussa syntyi yli sata vauvaa. Vuoden 2020 tammikuussa LKS:ssa syntyi 73 vauvaa.

Viime vuonna syntyi 609 vauvaa

Syntyvyys on kasvanut Rovaniemellä jo kahtena peräkkäisenä vuotena vuoden 2018 aallonpohjan jälkeen. Vuonna 2018 Rovaniemelle syntyi vain 552 vauvaa, vuonna 2019 jo 577 vauvaa ja viime vuonna 609 vauvaa.

Luonnollinen väestönkasvu eli syntyneiden määrän ja kuolleiden määrän erotus oli viime vuonna poikkeuksellisen suuri: syntyneitä oli 95 enemmän kuin kuolleita. Vuonna 2019 luonnollinen väestönkasvu oli miinuksella, kun kuolleita oli viisi enemmän kuin syntyneitä.

Syntyvyys on kasvanut Suomessa myös valtakunnallisesti. Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan vuonna 2020 syntyi 46 452 lasta, mikä on 839 lasta enemmän kuin vuonna 2019.

Kujalan mielestä Rovaniemellä on syytä iloita siitä, että asukasluvun kasvu on pitkäaikainen trendi.

– Asukasluku on kasvanut koko 2010-luvun. Kyllä se kertoo, että kaupunki on elinvoimainen.

Uusi Rovaniemi esittelee viime vuonna syntyneet uudet rovaniemeläiset Vauvat 2020 -liitteessä. Ilmoita perheesi vauva maksutta mukaan viimeistään 10.2. osoitteessa uusirovaniemi.fi/vauvaliite.