Lista: Näissä pai­kois­sa on voinut al­tis­tua ko­ro­na­vi­ruk­sel­le

Ro­va­nie­men ter­veys­kes­kus jälleen viiden tähden kou­lu­tus­paik­ka – Näin Ro­va­nie­men ter­veys­kes­kus sai nuoret lää­kä­rit viih­ty­mään työ­pai­kal­laan

Terveyskeskukset ovat pulassa nykyisen tehtävämäärän kanssa, kertoo kokenut ylilääkäri. Työtaakka voi olla erityisen haastava nuorelle lääkärille, ellei hän pääse itse hallinnoimaan työkalenteriaan.

Rovaniemen terveyskeskuksessa uusista lääkäreistä pidetään huolta jo ensimmäisestä päivästä lähtien, kertoo nuori lääkäri Tino Ruotsalainen.
Rovaniemen terveyskeskuksessa uusista lääkäreistä pidetään huolta jo ensimmäisestä päivästä lähtien, kertoo nuori lääkäri Tino Ruotsalainen.
Kuva: Jussi Leinonen

Terveyskeskukset eivät ole viime aikoina näyttäytyneet nuorten lääkäreiden silmissä erityisen houkuttelevilta työpaikoilta, mutta poikkeuksiakin on.

Rovaniemen terveyskeskus sai täydet viisi tähteä Nuorten lääkäreiden yhdistyksen koulutuspaikkakyselyssä jo kolmannen kerran peräkkäin. Suomessa vain Vaasan terveyskeskus ja Vaasan keskussairaala ovat yltäneet yhtä usein näin hyviin arvioihin.

Jopa 75 prosenttia nuorista lääkäreistä suosittelisi Rovaniemen terveyskeskusta ystävälleen tai kollegalleen.

Lappi pärjäsi kyselyssä muutenkin vähintään kelvollisesti. Myös Mehiläinen Länsi-Pohjan sairaala kuului maan parhaaseen kolmannekseen. Lapin ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirit olivat nekin maan keskitason paremmalla puolella, tosin niukasti.

Perehdytys kunnossa

Yksi Rovaniemen tyytyväisistä nuorista terveyskeskuslääkäreistä on espoolaislähtöinen Tino Ruotsalainen, 30, joka valmistui lääkäriksi Tampereelta kolme vuotta sitten. Hän tuli Keski-Suomen kautta Rovaniemelle viime keväänä erikoistumaan yleislääketieteeseen.

– Vaimo on täältä lähtöisin. Hänellä oli kova hinku päästä takaisin kotiseudulle.

Jo ensimmäisenä päivänä Ruotsalainen koki tulleensa erityiseen työpaikkaan.

– En ole koskaan ollut niin erinomaisessa ja kattavassa perehdytyksessä kuin täällä.

Ruotsalainen sai päivän tutustua rauhassa talon tapoihin, kollegoihin ja tietojärjestelmiin ennen kuin tosihommat alkoivat.

– Joissakin työpaikoissa uusi lääkäri saattaa jäädä kokonaan ilman perehdytystä.

Usein nuoret lääkärit hakeutuvat pohjoisesta etelään, mutta Tino Ruotsalainen on kulkenut vastavirtaan. Espoolainen päätyi Rovaniemelle Tampereen ja Keski-Suomen kautta.
Usein nuoret lääkärit hakeutuvat pohjoisesta etelään, mutta Tino Ruotsalainen on kulkenut vastavirtaan. Espoolainen päätyi Rovaniemelle Tampereen ja Keski-Suomen kautta.
Kuva: Jussi Leinonen

Työajan hallinta tärkeää

Ruotsalainen kiittelee sitä, että hän pääsee itse laatimaan työlistansa. Näin hän voi itse vaikuttaa siihen, kuinka paljon ja milloin potilaita näkee.

– Rästihommia ei tarvitse jäädä tekemään varsinaisen työajan jälkeen, vaan niille voi varata aikaa työajan puitteissa. Usein nuorilla terveyskeskuslääkäreillä on ongelmana päivien venyminen, mikä aiheuttaa väsymistä.

Rovaniemen terveyskeskuksen avohoidon ylilääkäri Outi Palmén kertoo, että myös lääkäreiden osa-aikatyöhön suhtaudutaan myönteisesti samoin kuin tutkimukseen.

– Ne tietysti vähentävät resurssejamme, mutta toisaalta saamme houkuteltua porukkaa helpommin töihin, Palmén toteaa.

Rovaniemen terveyskeskuksessa lääkäreiden vaihtuvuus on suurta. Varsinkin sijaisista on jatkuvaa pulaa. Lääkäreitä on vaikeampi saada pohjoiseen kuin etelään, joten vetovoimatekijöistä on pidettävä huoli.

Palmén kertoo, että muun muassa koulutuksen ja laatutyön eteen on tehty töitä jo vuosia. Koulutusta varten on erikseen nimettyjä vastuuhenkilöitä.

Harvinaiset aamukahvit

Rovaniemen terveysasemalla on pyritty yhteisöllisyyteen, sillä terveyskeskuslääkärin työ on pääasiassa melko yksinäistä.

– Siellä on potilas, mutta yleensä ei enää sitäkään. Yleensä vastailet työssä etänä konsultaatiopyyntöihin, Palmén kuvailee.

Ruotsalaiselta erityiskiitoksen saa ”aamukonsultaatio” eli aamukahvit, jossa lääkärit pysähtyvät hetkeksi pohtimaan hoitopolkuja ja haastavia potilastapauksia yhdessä.

– Vastaavaa ei ole ollut muissa työpaikoissani, Ruotsalainen sanoo.

Kollegoita voi käydä nykimässä hihasta myös pitkin päivää. Jos vastaan tulee esimerkiksi harvinainen ihottuma, toiselta lääkäriltä voi kysäistä mielipiteen.

– Täällä on pitkään terveyskeskustyötä tehneitä kollegoita, joilla on paljon hiljaista tietoa mitä ei kirjasta tai sähköisistä tietokannoista löydy, Ruotsalainen sanoo.

Nuori lääkäri uskoo tulleensa jäädäkseen terveyskeskustyöhön.

– Tämä on monipuolista ja maanläheistä työtä. Kokonaisuuden hallinta on tosi haasteellista mutta mielenkiintoista.

Tästä on kyse

Koulutuspaikkakysely

Nuorten lääkärien yhdistys (NLY) teki koulutuspaikkakyselyn yhdessä Lääkäriliiton kanssa viime syksynä. Kyselyyn vastasi noin tuhat sellaista lääkäriä, jotka eivät ole vielä valmistuneet erikoislääkäreiksi.

Lappilaiset pärjäsivät

Parhaaseen kolmannekseen pääsivät Lapista Rovaniemen terveyskeskus (5 tähteä) ja Mehiläinen Länsi-Pohjan sairaala (4) sekä Pohjois-Suomesta Kuusamon terveyskeskus (5 tähteä) ja Oulun kaupunginsairaala (5).

Pohjois-Suomesta keskikastissa olivat Lapin keskussairaala (4 tähteä) ja Kainuun keskussairaala (3). Heikoimmassa kastissa Oulun terveyskeskus (3).

Tulosyksiköittäin mitattu tyytyväisyys oli korkeinta Lapin sairaanhoitopiirin terveyskeskuksissa (5 tähteä) sekä medisiinisellä (4) että operatiivisella (4) puolella. Heikoimmassa kolmanneksessa olivat Oulun yliopistollisen sairaalan lasten- ja naisten taudit (3), medisiininen (3) ja operatiivinen (2) puoli.

Kyselyssä ei näy kohteet, joista oli alle viisi vastaajaa.

Kyselyn tarkoitus

Kyselyn tulosten pohjalta on tarkoitus nostaa yhteiskunnalliseen keskusteluun palvelujärjestelmän rooli kouluttajana, kehittää erikoislääkärikoulutusta ja tehdä edunvalvontaa parempien koulutus- ja työolojen puolesta.

NLY:n mukaan suositeltavuuslistaus terveydenhuollon työnantajista motivoi työpaikkoja kiinnittämään huomiota työoloihin ja kannustaa sisäisiin rakentaviin uudistuksiin.

Lähde: nly.fi
"Aikoja tosi niukasti"
Vesa-Pekka Hiltunen

Terveyskeskuslääkärit joutuvat jatkuvasti luovimaan resurssipulan keskellä. Potilaita on paljon enemmän kuin lääkäreillä aikaa hoitaa heitä.

– Aikoja on tarjolla tosi niukasti. Pitää tarkasti miettiä, kenelle niitä annetaan, ylilääkäri Outi Palmén sanoo.

Terveyskeskuksiin valuu erikoissairaanhoidosta uusia tehtäviä, kuten uniapneapotilaiden hoito, mutta resurssit eivät kasva samassa tahdissa.

– Olemme pulassa jo nykyisenkin työmäärän kanssa.

Lääkäri näkee potilaitansa paljon vähemmän kuin vielä 5–10 vuotta sitten. Lääkäri ei välttämättä koskaan tapaa potilasta, jota hoitaa etänä.

– Tämä ei ole meidän toivomaamme kehitystä. Haluaisimme tehdä enemmän vastaanottotyötä. Se pitäisi nostaa takaisin arvoonsa, Palmén kertoo.

– Olisi myös tärkeä saada jatkuvuutta, eli että potilasta hoitaisi koko ajan sama lääkäri, joka tuntee tämän historian. Se vähentäisi kustannuksia ja parantaisi laatua.

Myös avustavan henkilökunnan käyttö voisi vapauttaa lääkärin aikaa itse työhön. Kun avustavaa työvoimaa ei ole riittävästi, lääkäri saattaa käyttää työaikaansa kirjeiden tulostamiseen ja tietojärjestelmien kanssa värkkäilyyn.