Ro­va­nie­men teat­te­rin uu­tuus­näy­tel­mä Nel­jän­tien­ris­teys on su­ku­pol­vien draamaa poh­joi­ses­ta

Tommi Kinnusen menestysromaaniin pohjautuva Neljäntienristeys on Rovaniemen teatterin kevään ensimmäinen ensi-ilta.

Kirsi Kärnä esittää Lahjaa. Vahvan äidin varjossa kasvanut nainen saa seurakseen katkeruuden.
Kirsi Kärnä esittää Lahjaa. Vahvan äidin varjossa kasvanut nainen saa seurakseen katkeruuden.

Rovaniemen teatterin kevätkauden ensimmäinen ensi-ilta nähdään lauantaina, kun Tommi Kinnusen menestysromaaniin perustuva Neljäntienristeys valmistuu suurelle näyttämölle.

Pohjoiseen sijoittuva draama kertoo rakkauden kaipuusta ja vaietuista salaisuuksista. Teoksen dramatisoi ja ohjaa Snoopi Siren. Lavastuksesta ja pukusuunnittelusta vastaa Kaisa Niva.

Kirja oli bestseller

Neljäntienristeys oli kuusamolaissyntyisen Tommi Kinnusen esikoisteos. Vuonna 2014 julkaistu kirja päätyi ilmestyessään hetkessä bestselleriksi ja Finlandia-palkintoehdokkaaksi.

Romaanista tuttu salaperäisyys, monikerroksisuus ja tarinan väkevyys näkyvät tekijöiden mukaan myös näyttämöllä. Teos kuvaa Kuusamon pieneen pitäjään asettuneen suvun vaiheita neljän sukupolven aikana. Tarina rakentuu pala palalta, kun neljän suvun jäsenen tarinat risteävät ja raottavat yksi kerrallaan tiukasti varjeltujen salaisuuksien verhoa.

Teoksessa korostuvat voimakkaat naishahmot, ja tarina saakin kiinnittämään huomiota naisen asemassa tapahtuneisiin muutoksiin sadan vuoden aikana.

Alussa on suvun matriarkan Marian kertomus. Hän on 1890-luvulla kätilöksi kouluttautunut itsellinen nainen, jota eivät hätkäytä yleinen paheksunta tai miesten epäilyt. Peloton ja omapäinen Maria kasvattaa aviottoman tyttärensä yksin ja ansaitsee työllään kyläläisten arvostuksen.

Voimakkaan äidin varjossa kasvavalle Lahja-tyttärelle äidin lujuus ja vahvuus ovat kuitenkin taakka. Lahja saavuttaa itsenäisyyden avioitumalla, mutta vastoinkäymiset kertautuvat edelleen.

Teatterinjohtajakin astuu lavalle

Teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen kertoo painottaneensa ohjelmistovalinnoissa vahvan tarinan merkitystä.

– Neljäntienristeys on sukupolvidraama, joka on romaanina kuin tehty suurelle näyttämölle. On hienoa, miten erittäin suosittu kirja saa uusia merkityksiä ja painotuksia, kun se tehdään teatterin kielelle. Tavoitteena on, että esityksestä nauttivat niin Kinnusen loistavan teoksen lukeneet kuin sellaisetkin katsojat, jotka tutustuvat tarinaan ensimmäistä kertaa teatterissa, Muranen sanoo.

Muranen näyttelee myös itse teoksessa. Hän kertoo odottavansa innolla sitä, että pääsee kohtaamaan Rovaniemen teatterin yleisön näyttämöltä käsin.

Päärooleissa nähdään Kylli Köngäs Mariana, Kirsi Kärnä Lahjana, Timo Vuento Onnina ja Helka Periaho Kaarinana.

Muissa rooleissa esiintyvät Murasen lisäksi Siiri Partanen, Vesa-Matti Komonen, Outi Nevanlinna, Markku Köngäs, Markku Lukka sekä avustajat.

Ensi-ilta la 8.2. Lappia-talon Tieva-näyttämöllä. Liput alk. 18 e.