Ro­va­nie­men teat­te­ri suuntaa syksyyn toi­veik­kaa­na – Luvassa on ta­val­lis­ta run­saam­pi oh­jel­mis­to ja uusia avauk­sia

Koronarajoitukset ovat myös raivanneet tilaa kehittämiselle.

Näyttelijä Paula Miettinen, toiminnanjohtaja Sari Alatalo ja taiteellinen johtaja Miika Muranen Rovaniemen teatterista suuntaavaat syksyyn toiveikkaina.
Näyttelijä Paula Miettinen, toiminnanjohtaja Sari Alatalo ja taiteellinen johtaja Miika Muranen Rovaniemen teatterista suuntaavaat syksyyn toiveikkaina.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemeläistä teatterin ystävää hellitään syksyllä harvinaisen runsaalla tarjonnalla – mikäli koronatilanne sen vain sallii.

– Olemme luottavaisia, että syksyn aikana rajoituksia päästään jo purkamaan, ja toki toivomme, että saamme jo esiintyä täysillekin katsomoille, Rovaniemen teatterin taiteellinen johtaja Miika Muranen summaa.

Neljän tuoreen ensi-illan lisäksi ohjelmistossa jatkaa kolme esitystä kevätkaudelta, joita koronarajoitusten vuoksi vain harva pääsi näkemään.

Poikkeava vuosi on ollut Rovaniemen teatterille haastava, mutta on mahdollistanut myös uutta.

– Luova yhteisö on kyennyt hienosti reagoimaan haasteisiin ja muuttuviin tilanteisiin, Miika Muranen arvioi.

Kehittämistä ja yhteistyötä uusiin suuntiin

Esitystoiminnan hiljentyminen on jättänyt tilaa kehittämistyölle, johon mahdollisuudet ovat tavallisesti rajalliset.

– Tavoitteemme on kehittää Rovaniemen kulttuuritarjontaa ja sen vetovoimaisuutta laajemminkin esimerkiksi kasvavaa kotimaanmatkailua ajatellen, avaa toiminnanjohtaja Sari Alatalo.

Viime viikolla julkisuuteen noussut teatteriravintolan vuokrasopimuksen päättyminen liittyykin Alatalon mukaan laajempaan kokonaisuuteen.

– Tavoitteena on lisätä Lappia-talon ja koko Aalto-keskuksen vetovoimaa, hän sanoo.

”Tavoitteena on lisätä Lappia-talon ja koko Aalto-keskuksenvetovoimaa.”
Sari Alatalo
Toiminnanjohtaja, Rovaniemen teatteri

Teatteriravintolan toteuttaminen talon omana toimintana kytkeytyy myös valtionosuusjärjestelmään, jonka kautta Rovaniemen teatteri saa osan rahoituksestaan muun muassa palkkakuluista riippuen.

Ravintolatoiminnan kehittämiselle Alatalo näkee mahdollisuuden myös siksi, että läheisessä kaupungintalossa toiminut lounasravintola ja kahvila on sulkenut ovensa tulevan peruskorjauksen vuoksi.

Alatalon ja Murasen mukaan syksyllä tullaankin näkemään uudenlaisia avauksia. Lappia-talo voi toimia esimerkiksi tilana taidenäyttelylle, tai teatterin henkilökunta voivat vierailla taiteilijatapaamisissa viereisessä kirjastossa.

– Haluamme poistaa kuiluja eri toimijoiden välillä, Muranen sanoo.

Myös vapaan kentän toimijoita halutaan mukaan yhteistyöhön.

– Olemme muun muassa hakeneet hankerahoitusta yhdessä alueen kulttuuritoimijoiden kanssa, Alatalo avaa.

Esitysten hautaamisilta vältetty

Vaikka esityskalenteri on mennyt koronarajoitusten vuoksi uusiksi nopeallakin aikataululla, ei Rovaniemen teatterissa ole tarvinnut haudata yhtäkään suunniteltua esitystä.

– On mahtavaa, että kalenterista on löytynyt joustoa. Esimerkiksi parahiksi kevään koronasulun alkaessa ensi-iltansa nähnyt koko perheen näytelmä Me Rosvolat palaa ohjelmistoon jälleen joulun alla.

Verrattuna muuhun Suomeen Rovaniemen teatterin tilanne onkin ollut varsin hyvä.

– Kollegat Etelä-Suomessa ovat voineet vain haaveilla 20 tai 50 ihmiselle esiintymisestä, mitä täällä on välillä tehty ainoana teatterina Suomessa, sanoo näyttelijä Paula Miettinen.

Rovaniemen teatteri sai opetus- ja kulttuuriministeriöltä koronatuen, joka kuitenkaan ei kata lipputulojen menetystä. Keväällä 2020 henkilökunta lomautettiin, mutta toistaiseksi uusia lomautuksia ei ole näköpiirissä.

Korona-ajan seurauksena koko maan teatteri- ja kulttuurialaan tilanne on poikkeuksellisen vaikea, eritoten freelancereilla.

– Tuhot, joita alan infrastruktuuriin on syntynyt tulevat esiin vasta ajan myötä, arvioi Miika Muranen.

Korona-ajan komiikkaa

Yleisörajoitusten lisäksi korona-ajan käytännöt ovat muutoinkin läsnä teatterin arjessa. Esimerkiksi harjoituksissa teatterin henkilökunta käyttää kasvomaskeja. Maskiin sonnustautuneen näyttelijän ilmeitä voi lukea ainoastaan silmistä, ja tulkita kehonkielestä.

– Ohjaajalle esityksen näkeminen ensi kertaa ilman maskeja kaikkine ilmeineen on voinut tuntua jopa hieman hurjaltakin, Muranen sanookin.

Toisaalta hän on huomannut maskin suojan tarjoavan työrauhaa näyttelijään arkeen kuuluvaan dialogin treenaamiseen.

– Maskin takana voi puhua tekstiä puoliääneen julkisillakin paikoilla, ilman että kanssaihmiset pohtivat, että tuolla on nyt jokin huonosti, hän sanoo nauraen.

Näyttelijän roolissa Miika Muranen nähdään syksylläkin ohjelmistossa jatkavassa Lempi-näytelmässä.

Rovanie

Syksyn ohjelmisto

Ensi-illat: Anu P, Hirvimetsä, Kuumia aaltoja, Maukka, Väykkä ja Karhu Murhinen

Ohjelmistossa jatkavat: Lempi, Niskavuoren Heta ja Me Rosvolat

Vierailut: Harmo ja minä, Minttu sekä Ville