Pelastaja: Nuorena Sakke Py­hä­jär­vi ajat­te­li ole­van­sa kuo­le­ma­ton, mutta omien lasten syntymä pani pe­las­ta­jan arvot uu­sik­si: "Meillä jo­kai­sel­la on antaa vain se sata pro­sent­tia"

Seksuaalisuus: On­ly­Fan­sin tuot­toi­suus tuli yl­lä­tyk­se­nä ja nyt Marika Fin­ger­roos suuntaa sek­si­vä­li­nei­den kas­va­vil­le mark­ki­noil­le

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Lukijalta

Ro­va­nie­men seudun eläk­keen­saa­jat valssin tah­dis­sa di­gi­ai­kaan

Juhla aloitetiin Rovaniemi valssilla Kunnan poikien säestäessä.
Juhla aloitetiin Rovaniemi valssilla Kunnan poikien säestäessä.
Kuva: Pentti Salmi
Lukijan juttu

Valssin askelin johdatti Rovaniemen seudun eläkkeensaajien tanssiryhmä Kunnan poikien säestämänä yleisönsä tunnelmaan yhdistyksensä 50-vuotisjuhlassa 17. marraskuuta Wiljamissa.

Tanssi on yksi Rovaniemen yhdistyksen toimintamuodoista ja jopa erityinen tavaramerkki. Monet muutkin harrastukset kuten käsityöt, retkeily, boccia ja laulaminen ovat säilyttäneet suosionsa yhteisenä toimintana, vaikka jäsenten toimintaodotukset yhdistykselle ovat tulleet vaativimmiksi.

Paljon on myös yhteiskunnassa 50 vuodessa muuttunut. Yhdistyksen perustamisvuonna postinumerot otettiin käyttöön, lottokuponki palautettiin ensimmäisen kerran ja kansanterveyslaki tuli voimaan. Nyt ajankohtaisia haasteita ovat sote-uudistus sekä siirtyminen yhä laajemmin digitaaliseen toimintaan.

Selviäminen nykyajan haasteista ei varsinkaan ikäihmisillä käy aina kuin tanssi. Digitaalisuuteen siirtyminen ei ole ikäihmisten näkökulmasta pelkästään myönteinen asia, vaan siihen liittyy myös ongelmia. Kaikilla ei ole tietokonetta eikä aina tarvittavaa osaamista, mikä tuo vaikeuksia asioiden hoidossa, kun palvelut siirtyvät verkkoon.

Ajan henkeen sopivasti yhdistys on aloittanut uutena toimintamuotona tänä syksynä digikerhon.

Hurtilla huumorilla Rovaniemen yhdistys on ikäihmisten edunvalvonnassa pioneeri Lapissa. Silti yhdistyksessä ei paneuduta pelkästään ongelmien korjaamiseen, vaan toiminnan painopiste on yhdessäolo erilaisissa harrastuksissa sekä myös hurtti huumori suhtautumiseen iän mukanaan tuomiin ongelmin ja selviytymisessä niistä.

Tämä elämänasenne tuli hyvin esiin juhlassa, kun yhdistyksen pitkäaikaisin puheenjohtaja Helena Joro tanssiryhmän avustukselle esitteli menneiden vuosikymmenten tapahtumia. Esityksessä käytetyt ilmaisut ”jalat muistaa, vaikka päässä pätkii” tai  ”en ole eksyksissä vaan ajatus ulkoilee” kertovat ikäihmisten myönteisestä elämänasenteesta.

Jäseniä yhdistyksessä 1970-luvulla oli yli 300 henkilöä. Tänä vuonna jäsenmäärä on jäänyt noin 80 tienoille, kun korona on estänyt pitkälti toiminnan. Sitä kautta myös jäsenmaksujen määrä on pienentynyt ja luo siten haasteita toiminnan virittämisessä uudelleen.

Juhlassa jaettiin myös kunniamerkkejä. Eläkkeensaajien keskusliiton tunnustuksen saivat liittokokouksessa kunniajäseneksi kutsuttu Helena Joro sekä Veikko Härönen ja Eeva Lukkariniemi kultaisen ansiomerkin.

Lapin piirin hopeisen ansiomerkin saivat Sirkka Pirkkiö, Martti Koivuranta, Tuula Aro, Lasse Aro, Tuula Kangas, Helena Hautajärvi ja Airi Himanen.

Kirjoittaja Laina Meriläinen on Rovaniemen seudun eläkkeensaajien puheenjohtaja.