Pääkirjoitus: Suomen Pi­sa-tu­lok­set ovat las­ke­neet jo lähes koko 2000-lu­vun ajan – häm­mäs­tyt­tä­vin­tä il­miös­sä on se, ettei kor­jaus­lii­ket­tä ole on­nis­tut­tu te­ke­mään

Katso kuvat: Näin lap­pi­lai­set edus­ti­vat Pre­si­den­tin­lin­nas­sa

Puolustusvoimat: Ken­raa­li­kun­nas­sa vain yksi ylennys – katso tästä kaikki ylen­nyk­sen saaneet Lapissa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­va­nie­mel­tä vas­tuu­ton ruo­ka­pää­tös

Rovaniemen sivistyslautakunta päätti vastuuttomasti muuttaa kasvis- ja vegaaniruoan takaisin erityisruokavalioksi sen sijaan, että sitä olisi päivittäin saatavilla jokaiselle peruskoululaisille ja 2. asteen opiskelijalle. Päätös lisää stigmaa kasvis- ja vegaaniruokaa kohtaan, jota etenkin Lapissa on jo riittämiin.

Kouluilla on suuri vastuu siitä, millaista esimerkkiä ne antavat lapsille ja nuorille eettisistä ruokailutottumuksista. Vastuullisia valintoja on helpompi tehdä, jos ne ovat vapaasti tarjolla. Erityisruokavaliolomakkeet ja -kyselyt nostavat kynnystä, eivätkä kaikki vanhemmat suostu kirjoittamaan lapsilleen tällaisia lomakkeita.

Päättäjien tulisi katsoa tulevaisuuteen ja nojata päätöksenteossa tutkittuun tietoon sekä kaupunkistrategiaan, jossa kerrotaan kaupungin sitoutuneen YK:n kestävän kehityksen tavoiteohjelmaan. Päätös on kuin tuulahdus menneestä ajasta, jossa kaksi maitolasia päivässä on tie onneen.

Kansanterveydelliseltä kannalta kasviperäisen ruoan tutuksi tekeminen ja siitä kertominen on tärkeää, sillä tutkimuksissa on todettu sen olevan ihmiselle terveellisin. Eläinperäisen ruoan haitalliset terveysvaikutukset ovat suurena tekijänä monissa kansantaudeissa, kuten diabeteksessä, osteoporoosissa sekä sydän- ja verisuonitaudeissa. Ruoka-askel-hankkeen (mm. THL ja Luke) tutkimusten mukaan jo päiväkoti-ikäiset nauttivat maitoa ja lihaa moninkertaisesti suosituksiin nähden, mikä on huolestuttavaa.

Kaupungin linjaus on ristiriidassa kesällä julkistettujen pohjoismaisten ravitsemussuositusten kanssa. Ne painottavat lihan vähentämistä ja kasvipohjaisen ruoan lisäämistä. Suositukset sisältävät ensimmäistä kertaa tieteellisiä suosituksia siitä, millainen ruokavalio on paitsi terveellinen myös ekologinen. Suomi päivittää ravintosuosituksensa 2024 alussa ja ne nojaavat pohjoismaisiin suosituksiin.

Rovaniemen päätöstä on perusteltu paitsi säästöillä myös ruokahävikillä. Kaupunki olisi voinut selvittää, miksi kasvisruoka ei ole maistunut ja panostaa ruoan laatuun. Myös aikuisten arvokasvatukseen pitäisi panostaa niin kotona kuin kouluissa. Jotkut rovaniemeläisvanhemmat ovat kertoneet meille, että heidän lapsia on kiusattu vegaaniuden takia. Vegaaniruoan tulisi olla uusi normaali, jota kohti koulujen tulisi pyrkiä. Säästöjä voi saada muualtakin kuin terveellisestä ja eettisestä ruoasta.

Kirjoittajat ovat Viral Vegansin jäseniä.