Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

Luppo: Arto Köngäs on kip­san­nut lap­pi­lais­ten raajoja yli 30 vuotta

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Ro­va­nie­mel­lä kes­kus­tel­laan ra­ken­ta­mi­sen muo­ti-il­miöis­tä: "Kau­pun­ki­suun­nit­te­lua ei kannata ul­kois­taa si­joi­tu­syh­tiöil­le"

Kirjastolla paneudutaan ensi viikolla tornirakentamiseen.

Havainnekuva Keski-Pasilan pilvenpiirtäjistä. Kuvalähde: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.
Havainnekuva Keski-Pasilan pilvenpiirtäjistä. Kuvalähde: YIT yhteistyössä Arkkitehtitoimisto Lahdelma & Mahlamäki Oy:n kanssa.
Kuva: Kuvalähde: YIT

Ihmisen kokoinen kaupunki -luentosarja jatkuu ensi viikolla kaupunginkirjastolla. Vuorossa on arkkitehti Harri Hautajärven luento kaupunkisuunnittelun viimeaikaisista muoti-ilmiöistä ja niihin liittyvistä ongelmista.

Kysymys kuuluu, rakennetaanko yhä vain tiiviimmin, korkeammalle ja tehokkaammin.

Luennoitsijan mukaan sijoittajavetoisen tehostamisen sijaan tarvitaan inhimillistä ja ilmastokestävää kaupunkia. Kaupunkisuunnittelun pitää olla yhteinen asia, sitä ei kannata ulkoistaa sijoitus- ja rakennusyhtiöille.

Hajanaisen kaupunkirakenteen tiivistäminen on järkevää, mutta liiallinen tiivistäminen on haitallista. Suomen kaupunkeja tiivistetään usein liian yksioikoisilla malleilla, ja yhä useammin tehdään korkeaa rakentamista, vaikka se nopeuttaa ilmastonmuutosta. Tornit myös varjostavat, lisäävät tuulisuutta ja rikkovat kaupungin perinteisen siluetin.

Hautajärvi muistuttaa, että tiivistämisen lähtökohtana pitäisi olla kaupunkiympäristön parantaminen, ei sen huonontaminen.

Oma kysymyksensä on koko maan mittakaava. Onko järkevää raivata ja rakentaa tilat 250 000 uudelle asukkaalle Helsinkiin vai voisiko Suomea kehittää tasapainoisemmin, kokonaisuutena?

Harri Hautajärvi.
Harri Hautajärvi.
Kuva: Jouni Porsanger

Harri Hautajärvi on arkkitehti, tekniikan tohtori, tutkija ja tietokirjailija. Hänen väitöskirjansa Autiotuvista lomakaupunkeihin – Lapin matkailun arkkitehtuurihistoria (2014) on laajin Lapin matkailun historiasta tehty tutkimus.

Hautajärvi on myös yksi kirjan Kenen kaupunki? Helsingin kaupunkisuunnittelu ja kulttuuriympäristö törmäyskurssilla (2021) toimittajista ja kirjoittajista. Kirjan artikkeleita voi lukea verkosta osoitteessa icomos.fi/kenen-kaupunki.

Luento järjestetään Rovaniemen pääkirjaston Lapponica-salissa ensi maanantaina.

Tilaisuudessa noudatetaan voimassa olevia koronasuosituksia. Yleisöpaikkoja on rajattu määrä, mutta lisäksi tilaisuus striimataan.

Tilaisuuden järjestää yhteistyössä Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys ja kaupunginkirjaston Lappi-osasto.

Tiiviimmin, korkeammalle, tehokkaammin? Harri Hautajärven luento ma 29.11. klo 18 pääkirjaston Lapponica-salissa.