Ro­va­nie­mel­lä kaksi ko­ro­na­ta­paus­ta – Roy Clu­bis­sa tiis­tai­yö­nä olleet ka­ran­tee­niin ja Arctic Light Ho­te­lis­sa kes­ki­viik­ko­na ruo­kail­leet mah­dol­li­ses­ti al­tis­tui­vat

Rovaniemellä on todettu kaksi koronatapausta. Toinen tartunnan saanut henkilö on käynyt Roy Clubissa ja toinen Arctic Light Hotellissa.

Roy Clubissa maanantain ja tiistain välisenä yönä olleet asetetaan karanteeniin.
Roy Clubissa maanantain ja tiistain välisenä yönä olleet asetetaan karanteeniin.
Kuva: Jouni Porsanger

Rovaniemellä on todettu kaksi erillistä koronavirustartuntaa. Toinen tapauksista on rovaniemeläinen, joka on saapunut ulkomailta Suomeen eikä ole noudattanut karanteenikehotusta. Henkilö vieraili Roy Clubissa maanantain ja tiistain välisenä yönä kello 2.30–4.30.

Yökerhossa vierailleet asetetaan omaehtoiseen karanteeniin siihen saakka, kunnes virallinen karanteenipäätös tulee.

Paikalla olleita kehotetaan ottamaan yhteyttä oman kunnan terveydenhuoltoon. Heidän tulee  noudattaa karanteenimääräystä välittömästi.

Positiivisen koronavirustuloksen saanut henkilö on testattu keskiviikkona.

Niille, joille tulee koronavirukseen viittaavia oireita, tehdään koronavirustestit.

– Haluamme estää epidemian mahdollisen leviämisen, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Antti Väänänen.

Väänänen korostaa, että ihmisten tulee nyt noudattaa ohjeistuksia. Etenkin, jos saapuu ulkomailta, karanteeniin tulisi jäädä kahdeksi viikoksi. Myös turvaväleistä on pidettävä huolta.

Kunnes Oy:n toimitusjohtaja Eila Henttunen kertoo, että Roy Clubin ovet pysyvät auki.

– Alusta alkaen olemme pitäneet huolen siitä, että henkilökunnan vuorokierto on sellainen, että koko henkilökunta ei altistu, jos eräänä päivänä tulee koronatapauksia.

Hän korostaa, että yritys on käynyt tänään keskustelua sairaanhoitopiirin kanssa. Yrittäjä on toiminut heinäkuusta alkaen ohjeistusten mukaisesti, mutta hän peräänkuuluttaa myös yksilön vastuuta.

– Ei ravintoloitsija voi mitenkään tietää, jos asiakas on käynyt ulkomailla ja kantaa koronaa.

Toinen tapaus Arctic Light Hotelissa

Toinen koronavirustartunnan saanut on ulkopaikkakuntalainen, joka on ollut Rovaniemen Arctic Light Hotelissa. Keskiviikkona 5.8. kello 18–20 illallisella olleet ovat mahdollisesti altistuneet koronalle. Lapin sairaanhoitopiirissä katsotaan kuitenkin altistuksen olevan vähäinen.

Arctic Light Hotelissa tapahtunut altistus katsotaan vähäiseksi.
Arctic Light Hotelissa tapahtunut altistus katsotaan vähäiseksi.
Kuva: Jouni Porsanger

Syömässä olleita pyydetään tarkkailemaan oireita ja oireiden ilmaantuessa hakeutumaan herkästi testeihin.

Tuona ajankohtana hotellissa on ollut henkilö, jonka keskiviikkona otettu koronavirustesti on ollut positiivinen. Sama pöytäseurue on asetettu karanteeniin, mutta hotelli katsoo, ettei muiden samaan aikaan ravintolassa olleiden altistuminen ole merkittävä.

Arctic Light Hotelin johtaja Miko Gröhn kertoo, että heidän toiminnassaan noudatetaan infektiolääkärin ohjeita.

– Infektiolääkärin mukaan altistumisriski on ollut hyvin pieni, eikä henkilökunnan tai asiakkaiden karanteenille ole tarve. Yrityksellä on kattavat ohjeistukset, joita henkilökunta on noudattanut erinomaisesti.

Gröhn kertoo, että henkilökunta seuraa oireitaan ja huolehtii hygieniastaan. Jos työntekijöillä ilmenee oireita, he jäävät heti pois töistä ja hakeutuvat koronavirustesteihin.

– Asiakkaana voi olla huoletta, kunhan noudattaa henkilökunnan ohjeita sekä huolehtii omasta käsi- ja yskimishygieniastaan sekä turvaväleistä kuten korona aikaan joka paikassa kuuluukin.

Gröhn kertoo, että pöydät desinfioidaan jokaisen vierailijan jälkeen ja henkilökunnalla on ohjeistus esimerkiksi hanskojen kanssa.

Kunnes Oy:n Henttunen ihmettelee sitä, miksi hotellin henkilökuntaa ei määrätä karanteeniin, mutta yökerhon sen sijaan määrätään.

– Minkä takia tien toisella puolella olevaa tapausta kohdellaan eri tavalla kuin meidän?

Infektioylilääkärin mukaan Lapin sairaanhoitopiirissä on katsottu tilanteiden olleen erilaisia.

– Roy Clubissa on ollut arkipäiväksi vilkas yö, kun taas hotellissa on ollut rauhallisempaa. Tässä maksimoidaan turvallisuutta, Väänänen toteaa.

Rovaniemen koronatilanne rauhallinen

Rovaniemen kaupunki kertoo tiedotteessaan, että koronatilanne on rauhallinen. Asukkaiden ei tarvitse hakeutua testeihin, jos heillä ei ole koronaviruksen oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Altistuneeksi katsotaan henkilö, joka on ollut vähintään 15 minuuttia samassa tilassa tartunnan saaneen kanssa. Mahdollisten altistuneiden kanssakäymisissä olleita ei pidetä altistuneina, eikä heitä aseteta karanteeniin tai testata oireettomina.

– Jokaisen on hyvä muistaa säilyttää turvavälit, harkita asioinnin tarvetta ja erityisesti noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa, hallintoylilääkäri Paula Reponen muistuttaa.

Testeihin tulee hakeutua lievissäkin oireissa.

Koko Suomessa 22 uutta tapausta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä tuli tänään ilmi kaksi koronavirustartuntaa ja Lapin sairaanhoitopiirissä eilen yksi.

Koko Suomessa on tänään ollut 22 uutta koronavirustartuntaa.

Lue myös: Pitääkö koronan toisen aallon tulosta Lappiin olla huo­lis­saan? – "Meidän ei kan­nat­tai­si sitä toista aaltoa täällä odo­tel­la, vaan toimia oh­jei­den mukaan, jotta voi­sim­me mah­dol­li­ses­ti välttää sen"

Juttua päivitetty kello 16: Lisätty Henttusen kommentit.

Juttua päivitetty kello 16.40: Lisätty tieto kahdesta erillisestä tapauksesta ja Väänäsen kommentit.