
Pohjoisen kirjallisuuteen keskittyvää podcastia ei aiemmin ole ollut. Nyt rovaniemeläinen vapaa toimittaja Anna Ruohonen korjaa tilanteen.
Ruohonen on tehnyt Taiteen edistämiskeskuksen apurahan turvin Sivulliset-podcastin, jonka taustalla oli ajatus kirjallisuuskeskustelusta pohjoisten kirjailijoiden kanssa.
Podcastin kuusi osaa julkaistaan Lapin Kansan verkossa maksuttomana.
Enemmän pohjoista keskustelua
Ruohonen on aina pitänyt kirjoista ja lukemisesta. Hän käy lukupiirissä, jossa hänen mielestään parasta on analyyttinen ja syvällinen keskustelu luetuista kirjoista.
Suomen kirjallinen kenttä keskusteluineen painottuu yleensä maamme eteläisiin osiin. Suurin osa ihmisistä, kirjailijat mukaan lukien, asuu Etelä-Suomessa.

Ajatus podcastin tekemiseen lähti Ruohosen halusta tehdä paikallista kirjallisuutta enemmän näkyväksi.
– Tykkään kuunnella kirjapodcasteja. Tämä on sellaista sisältöä, mitä itse kulutan ja kaipaan.
Jaksoja on kuusi, joista jokaisessa on vieraana eri kirjailija. Vieraita ovat Juhani Karila Pelkosenniemen Kairalan kylästä, Noora Vaarala, joka on viettänyt lapsuutensa Kittilässä, Niillas Holmberg Utsjoelta, Akseli Heikkilä Kukkolan kylästä, Pekka Juntti Tornionjoen varrelta, ja Petra Rautiainen.
Podcast on tehty Taiteen edistämiskeskuksen apurahan turvin.
Ruohonen suunnittelee hakevansa myös toiselle kaudelle rahoitusta. Toista kautta varten hän on jo pohtinut mahdollisia kirjailijavieraita, mutta hän jättää ne salaisuudeksi.
Helppo ja hankala
Verrattuna muihin kulttuurituotteisiin kirja on pitkäkestoinen ja hidas: kirjaan saattaa hyvin upota vuosikin, siinä missä esimerkiksi elokuvaan menee yleensä yksi ilta, puhumattakaan musiikkialbumeista, joihin menee vielä vähemmän aikaa.
Pituus ja hitaus saattavat aiheuttaa sen, että moni mieltää kirjat hankaliksi.
Ruohonen tuo esille viime kuukausina käytyä keskustelua siitä, että kirjallisuus olisi eliitin harrastus. Hän ymmärtää näkökulman, mutta hänen oma kokemuksensa on toinen.
– Kirjallisuuden pitäisi näkyä enemmän mediassa ja siitä pitäisi keskustella enemmän – eikö se juuri sillä tavalla tule ihmisiä lähemmäksi?
Ruohonen esittää näkemyksen myös kirjan helppoudesta, oli se sitten fyysinen kirja, ääni- tai e-kirja. Kirja sujahtaa mukavasti laukkuun tai taskuun, jos se on pokkari. Ääni- ja e-kirjat kulkevat mobiililaitteilla tai tietokoneella.
Ruohonen liputtaa myös kirjastojen puolesta.
– Kirjastojen työntekijät on ihan mahtavia. Siellä saa aina hyvää palvelua, ja heillä on suurenmoinen tietämys aineistosta.
Ruohonen itse on lukenut lapsesta saakka. Hän kuvailee itsensä kirjallisuuden suhteen kaikkiruokaiseksi.
Viime vuosien vaikuttaviksi lukukokemuksiksi hän nostaa muun muassa Nobel-palkitun Olga Tokarczukin teokset, Iida Rauman vuonna 2022 Finlandia-palkitun "Hävityksen", ja Susanna Hastin "Ruumis/huoneet"
Tällä hetkellä Ruohosella on luennassa Leïla Slimanin trilogian toinen osa, Edvard Louisin "Muutos: metodi", ja kuuntelussa Juha Itkosen "Teoriani perheestä".
Uusi jakso julkaistaan joka perjantai.
Kuuntele ensimmäinen jakso: Ensimmäisessä osassa vieraana on pelkosenniemeläinen Juhani Karila.