Ro­va­nie­me­läi­nen hy­vin­voin­ti­kek­sin­tö Kunnan Pojat jatkaa pe­rin­tö­ra­hoil­la ja ky­lä­sää­tiön tuella – Malli viety myös etelään

Rytmiorkesterin toiminnalle on sovittu rahoitus vielä täksi vuodeksi.

Kunnan Pojat on rovaniemeläinen keksintö, joka yhdistää kulttuuritarjontaa ja perusturva- ja sosiaalipalveluja. Tämä kuva yhtyeen keikalta Tapionkodilta on vuodelta 2018.
Kunnan Pojat on rovaniemeläinen keksintö, joka yhdistää kulttuuritarjontaa ja perusturva- ja sosiaalipalveluja. Tämä kuva yhtyeen keikalta Tapionkodilta on vuodelta 2018.
Kuva: Jussi Leinonen

Rovaniemeläinen erikoisuus, kaupungin rytmiorkesteri Kunnan Pojat jatkaa toimintaansa, vaikka se on ollut lakkautusuhan alla kaupungin säästökuurin vuoksi.

Vapaa-ajan palveluiden palvelualuepäällikkö Merja Tervo kertoo, että orkesterille ei ole määrärahaa tämän vuoden budjetissa, mutta orkesterin toiminta on turvattu vuosille 2019–2020 kaupungin saamien perintörahojen ja Rovaniemen kylien kehittämissäätiön turvin.

– Syyskuussa 2018 Rovaniemen kaupunginhallitus päätti, että saatuja perintövaroja ohjataan kulttuurihyvinvoinnin edistämiseen musiikin keinoin, eli rytmiorkesteri Kunnan Poikien toiminnan kehittämiseen ja vakiinnuttamiseen. Tämän lisäksi myös perusturvalle kohdennettuja perintöveroja suunnattiin Kunnan Poikien toimintaan ja yhteisiin talkoisiin tuli mukaan myös Rovaniemen kylien kehittämissäätiö, Merja Tervo sanoo.

Tervon mukaan orkesterille on kehitetty myös varainhankintaa.

Ikäihmisiltä paljon positiivista palautetta

Kunnan Pojat on ammattimuusikoista koostuva yhtye, joka esiintyy esimerkiksi kylillä ja hoitolaitoksissa.

Tervon mukaan orkesterin toiminta on arvioitu hyväksi ja tarpeelliseksi. Erityisen merkittävänä hän pitää runsasta hyvää palautetta, jota on tullut erityisesti ikäihmisiltä.

– Konkreettiset musiikin keinoin tehdyt teot ovat osoittaneet sen, kuinka tärkeää on tavoittaa kulttuurin katveessa eläviä kuntalaisia ja tuoda iloa ja hyvää mieltä heidän arkeensa, Tervo sanoo.

Kunnan Pojat -toimintamalli on rovaniemeläinen innovaatio, ja Merja Tervon mukaan se on erinomainen esimerkki perusturva- ja kulttuuripalvelujen yhteistyöstä.

Mallista on oltu kiinnostuneita myös muualla Suomessa, ja samaa toimintamallia hyödynnetään jo Etelä-Suomessa Riihimäen seudulla Hyria-kuntayhtymässä.

Toimintaa

Lukuja

Vuonna 2019 Kunnan Pojat esiintyivät 81 paikassa ja tavoitti 11 100 kuulijaa.

4 000

Rovaniemen ikäihmisten yksiköissä esiintymisiä oli 152 kertaa, ja säännölliset vierailut tavoittivat liki 4 000 kuulijaa hoiva- ja hoitolaitoksissa.

Säännöllisesti esiintymisiä on myös asukastuvalla ja Kansalaistalolla sekä Rovaniemen Päiväkeskuksessa.

Lisäksi orkesteri esiintyy esimerkiksi kylillä, päivätoimintakeskuksessa ja ryhmäkodeissa.

Marraskuussa äänitetty levy julkaistaan helmikuussa.

Monta muusikkoa työssä

Kunnan Poikien vuosikulut ovat vuosina 2019–2020 noin 90 000 euroa. Rahalla on palkattu yksi kokopäiväinen kulttuurituottaja ja kaksi määräaikaista muusikkoa.

– Lisäksi vuonna 2019 oli työllisyystuella neljä muusikkoa mukana eri aikoja ja tällä hetkellä yksi kesäkuuhun asti, Kunnan Pojista vastaava kulttuurituottaja Hannu Raudaskoski kertoo.