-

Uusi ääni

Rosa Costen esikoissingle Musta avaa nuoren rovaniemeläisnaisen tuntoja rehellisesti ja omaäänisesti. Laulaja löysi musiikillisen tyylinsä modernista r&b:stä – ja onpa työn alla myös afrobeat-biisejäkin

Rosa Costen esikoissingle Musta avaa nuoren rovaniemeläisnaisen tuntoja rehellisesti ja omaäänisesti. Laulaja löysi musiikillisen tyylinsä modernista r&b:stä – ja onpa työn alla myös afrobeat-biisejäkin

Rovaniemeläisen Rosa Costen esikoissingle Musta julkaistiin 5. päivä helmikuuta.

Se on Costen syntymäpäivä. Hän syntyi vuonna 1997 Rovaniemellä. Äiti on suomalainen, isä lähtöisin Kongon demokraattisesta tasavallasta.

Musta on papa

Musta oon minä

Mustia aikoja Rovaniemellä

Ei musta mies saanut töitä

Pomoraukat ne valvoivat öitä

– Sanoitus on tosi henkilökohtainen. Se syntyi hyvin nopeasti, r&b-tyyliseen kappaleeseen sanat ja sävellyksen tehnyt Coste sanoo.

Laulun papa eli Costen isä ei saanut yrityksistään huolimatta töitä uudesta kotikaupungistaan ja joutui muuttamaan elannon perässä Etelä-Suomeen, etäälle perheestään.

"Siihen aikaan se tuli esiin ehkä vielä suoremmin kuin nykyään: hänenlaistaan ei haluttu täällä töihin"
Rosa Coste
Muusikko

– Siihen aikaan se tuli esiin ehkä vielä suoremmin kuin nykyään: hänenlaistaan ei haluttu täällä töihin, Rosa Coste toteaa.

Kaikki meni kuitenkin hyvin, hän jatkaa. Perheeseen kuuluu myös kolme siskoa ja äiti. Välimatkasta huolimatta yhteys isään on säilynyt.

– Äiti on ollut meidän kanssa täällä. Mulla on ollut tosi hyvä lapsuus ja ihan täysjärkisiä meistä tuli. On ollut ihana kasvaa täällä Rovaniemellä.

Lapsena ihmettelin

Miksei papa ole täällä

Vaikka minä olen täällä

Ja sinä olet täällä

– silti papa on etäällä

Video: EJK Collective

Keikalle vaikka yksin

Nyt, 24-vuotiaana Rosa Coste opiskelee kansainvälistä liiketaloutta Lapin ammattikorkeakoulussa ja tekee työkseen some-markkinointia.

Musiikki on ollut hänen elämässään aina.

– Olen laulanut ja soittanut jo ihan pienestä. Koulussa olin musiikkiluokalla ja keikoille lähdin jo ala-asteikäisenä vaikka yksin, jos en saanut  kaveria mukaan, hän kertoo.

Viimeisen parin vuoden ajan Coste on itsekin keikkaillut kitaransa kanssa, muun muassa Cafe & Bar 21:ssä, Kauppayhtiöllä ja Rovaniemen wanhojen markkinoiden tapahtumissa.

– Oman musiikin julkaiseminen on ollut pitkäaikainen haaveeni. Tämä on tosi tärkeä juttu minulle.

Musta on mekko

Mustat on moodit

Musta on isä

Ja mustat on bootsit

Minä jotain siitä väliltä

Taidan olla jotain siltä väliltä

Black Lives Matters on havahduttanut ihmisiä

Musta tuo esiin värillisen rovaniemeläisen nuoren äänen suoremmin kuin kenties yksikään laulu tai muu teos tähän mennessä. Myös rasismin.

Viime aikoina esimerkiksi Black Lives Matters -liike on nostanut rasismin ja rakenteellisen syrjinnän laajaan tietoisuuteen.

Onko aika nyt kypsä tämän kappaleen julkaisemiselle?

– Tein laulun jo jokunen vuosi sitten. Kirjoitin sen itselleni ja minun elämääni tämä on ollut yhtälailla silloin.

– Uskon kuitenkin, että Black Lives Matters on havahduttanut ihmisiä, joiden ei ole tarvinnut ajatella koko asiaa aikaisemmin. Moni on tullut kysymään minultakin kokemuksistani, mitä ei olisi ehkä aikaisemmin tapahtunut.

Musta on otettu todella hyvin vastaan, Rosa Coste iloitsee. ”Alan tekijät, mediat, radiot ja jopa ihailemani artistit ovat ottaneet yhteyttä ja pitäneet biisistä. Hienointa on kuitenkin ollut kuulla, että biisi on koskettanut ihmisiä ja he ovat voineet jopa samaistua tekstiin”, hän sanoo. Spotifyssa kuuntelukertoja on jo yli 17 000 ja Youtubessakin katselukertoja yli 10 000.
Musta on otettu todella hyvin vastaan, Rosa Coste iloitsee. ”Alan tekijät, mediat, radiot ja jopa ihailemani artistit ovat ottaneet yhteyttä ja pitäneet biisistä. Hienointa on kuitenkin ollut kuulla, että biisi on koskettanut ihmisiä ja he ovat voineet jopa samaistua tekstiin”, hän sanoo. Spotifyssa kuuntelukertoja on jo yli 17 000 ja Youtubessakin katselukertoja yli 10 000.
Kuva: Jussi Leinonen

Coste on itsekin kohdannut esimerkiksi huutelua lapsesta lähtien, mutta kokee saaneensa kotoa hyvät eväät asian kohtaamiseen.

– Äiti on hoitanut tämän todella hyvin. Olen jo pienestä osannut ottaa huutelut ennemminkin huutelijan ongelmana. Ja onhan sellainen vähentynyt iän myötä.

Allitajuista, rakenteellista rasismia kuitenkin hänen mukaansa esiintyy.

"Nuorempana jouduin jonkin verran työstämään esimerkiksi sitä, miltä näyttää menestyvä ihminen, kun peilasin omaa ulkonäköäni ympäröivään kuvastoon ja vallitsevaan kauneusihanteeseen."

– Nuorempana jouduin jonkin verran työstämään esimerkiksi sitä, miltä näyttää menestyvä ihminen, kun peilasin omaa ulkonäköäni ympäröivään kuvastoon ja vallitsevaan kauneusihanteeseen.

Kappale kertoo myös ihonväriin ja juuriin kietoutuvasta syyllisyyden tunteesta, joka toisinaan jäytää nuorta naista.

– Se liittyy tietoisuuteen siitä, ettei kaikilla minun näköisillä ole kaikki niin hyvin kuin minulla ja meillä täällä.

Äiti sanoi ettei tasa-arvo ole oletus

Toisille ei ole juhlia kuin meille juhannus

Ei ainakaan tän suomen maan päällä

Enkä tiedä että minkä maan päällä


Liian rap ollakseni vaalea

Liian hip ollakseni tumma

Syyllinen olo jos mun asiat on hyvin

Alemmuuden kolo sillon kun ei mee hyvin

Biitit Kähinä-Patelta ja Rozvolta

Tyyliltään Musta edustaa harvemmin kuultua, modernia suomenkielistä r&b:tä. Tuotannosta vastaavat kemijärveläislähtöinen, oman suomirap-levynkin julkaissut Kähinä-Pate eli Paulus Kiviniemi ja Rozvo eli Oskari Hannula.

Kivinemi ohjasi myös musiikkivideon. Costelle yhteistyö on ollut antoisaa.

– Ideat menevät aika hyvin yksiin, on ollut mahtava fiilistellä niitä yhdessä.

– On myös ihanaa, että Rovaniemellä voi tehdä näinkin hyvää musiikkia, eikä aina ole vain niin, että Helsingistä tulee joku artisti tai bändi tänne.

"On myös ihanaa, että Rovaniemellä voi tehdä näinkin hyvää musiikkia, eikä aina ole vain niin, että Helsingistä tulee joku artisti tai bändi tänne."

Musta on Ole varovainen -ep:n ensimmäinen biisi, jolle tulee kaikkiaan noin viisi kappaletta.

– Niin asiaa kuin afrobeat-kesäbiisejä, vähän erilaistakin tyyliä, laulaja-biisintekijä kuvailee.

Omakustanne-ep on julkaistu muun muassa Spotifyssa, Deezerissä ja Itunesissa sekä musiikkivideo Youtubessa.

Suoratoiston aikakaudella albumien merkitys on vähentynyt, ja osa uusista artisteista julkaisee jopa ainoastaan yksittäisiä kappaleita.

– Tavallaan se on harmillinen asia, arvostan itse levyjä kokonaisuutena. Mutta onhan siinä puolensakin, että ensimmäisen julkaisun voi tehdä näin, biisi kerrallaan.

Ajat ovat aloittelevallekin muusikolle erikoiset. Toistaiseksi Coste keikkailee vain pienimuotoisesti kitaransa kanssa.

– Olisihan se kiva päästä esittämään myös tätä, nyt julkaistua musiikkia. Jossakin vaiheessa se varmasti tapahtuu.

Kuka?

Rosa Coste

Syntynyt vuonna 1997 Rovaniemellä.

Julkaissut ensimmäisen singlensä Musta. Tuotanto Kähinä-Pate ja Rozvo.

Opiskelee Lapin AMK:ssa ja tekee työkseen some-markkinointia.

Asunut Sveitsin Nyonissa vuonna 2017 ja Espanjan Barcelonassa 2018.

Lempimusiikkia: Lauryn Hill, Noname, Erykah Badu, J. Karjalainen, John Mayer.

Jutussa lainauksia Musta-kappaleen sanoituksesta.

Kuuntele myös: Rosa Coste Lapin Kansan Viikkoraadin vieraana.