Pian kylmenee: Lapissa voi olla ensi vii­kol­la pa­rin­kym­me­nen­kin asteen yö­pak­ka­sia

kolumni: Miksi työ ei löydä te­ki­jää, eikä tekijä työtä?

Kolumni

Ro­mah­ti­ko muil­la­kin luot­ta­mus?

Simo

-
Kolumni

Nyt on luottamus monella eri taholla koetuksella. Erityisesti luottamus valtiovallan toimiin. Poukkoileva päätöksenteko maan eri hallitusten toimesta näyttäytyy tällä hetkellä suorastaan järkyttävänä.

Länskän toiminta ympärivuorokautisena sairaalana on taas koetuksella. Vasta 30.3.2023 hyväksyttiin asetus Lapin ja Etelä-Savon ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen ylimääräisten kustannusten korvaamisesta. Kahden sairaalan osalta korvauksien määräksi linjattiin 16 miljoonaa euroa. Tämä asetus on jo kesällä 2023 menettänyt tehonsa! Orpon hallitusohjelmassa on kirjaus, jonka mukaan hyvinvointialueet rahoittavat sairaaloiden ja päivystysten toiminnan ilman erilliskorvauksia. Eli näitä rahoja ei näy valtion 2024 budjetissa. Mihin voi luottaa?

Tammikuussa STM:n työryhmä esitti, että hyvinvointialueella tulisi olla vain yksi ympärivuorokautisesti päivystävä keskussairaala. Kohta kerrottiin, että mitään vaikutusarvioita ei ole tehty eikä mitään vielä päätetty. Lapissa tämä keskussairaalastatus meni jo vuonna 2017 Rovaniemelle (Sipilän hallitus). Ja heti perään kuulemme omalta hyvinvointialueelta, että Länskän synnytystoiminnot suljetaan tulevana kesänä kuuden viikon ajaksi. Laphan strategia perustuu kahteen sairaalaan, mutta luottamus rapisee tässäkin.

Kuntien tehtävien rahoitus perustuu verotukseen ja valtionosuuksiin (vos). Talousarviot ja investointipäätökset laaditaan vuosiksi eteenpäin kulloisenkin tiedon varassa. Marraskuussa kunnille ilmoitettiin, että sote-siirtymässä on mennyt laskelmat pieleen. Kunnilta ollaan perimässä useita satoja miljoonia vuoden 2023 valtionosuutta takaisin ja samoin vuoden 2024. Perintä siirrettiin osamaksun tapaan vuosiin 2025 ja 2026. Valtion mielestä tämä on reilua. Ei ole reilua. Reilua olisi jättää tämä kokonaan tekemättä. Heidän virhe! Mihin laskelmaan voi luottaa?

Joulukuussa sitten kerrottiin, että vos-uudistuksessa mietitään niin sanotun tasausjärjestelmän muutoksia. Tässä tuulivoima- ja vesivoimakunnat olisivat suuria kärsijöitä. Menetykset olisivat hurjia: Tervola -644.000 euroa, Simo -493.000 euroa, Keminmaa -700.000 euroa, Kemi -260.000 euroa sekä Ylitornio -48.000 euroa ja Tornio -42.000 euroa. Hyötyjäkuntien hyöty olisi vain 0-4 e/asukas eli ei mitään.

Olisi muka reilua jakaa myös niille, jotka ovat tuulivoimasta kieltäytyneet tai eivät ole saaneet lupaa tai ei ole vesivoimaa. No ei todellakaan ole reilua. Tämä jos mikä on pitkäjänteistä toimintaa. Ja perustana mm. Simossa suurelle kouluinvestointipäätökselle.

Entäpä luottamus Suomen energiamarkkinaan? Luottamus romahti viimeistään tammikuun pakkasilla. Ei ollut tuulivoiman syy, että Porin voimalassa tai Olkiluodossa oli vikaa. Käsittämättömiä pörssisähköhintoja aina eri selostuksilla.

Eivät kunnat voi säädellä tai muuttaa toimintaansa kuukausien varoitusajalla. Pitkäjännitteisyyttä ja luottamusta edellytetään. Kunnankin pitää voida luottaa, myös valtioon.

Kunnankin pitää voida luottaa, myös valtioon.

Toivottavasti nautit tästä kolumnista

Lapin Kansan tilauksella pääset lukemaan kaikki tuoreimmat ja kiinnostavimmat sisällöt heti.