Onnettomuudet: Rat­ti­juop­po ajoi stop-mer­kin takaa auton eteen Tor­nios­sa

Pohjois-Ruotsi: Mal­mi­ra­ta aukeaa kuu­kau­sien katkon jälkeen

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Rollo soi­koon: Sies­tas­sa loistaa na­pa­pii­rin kesä – Ro­va­nie­me­läis­ty­nyt räppäri Kä­hi­nä-Pa­te teki yh­tei­sen ke­sä­bii­sin Rosa Costen kanssa

Kähinä-Pate eli Joel Kiviniemi edustaa suomiräpin nuorempaa polvea.

Täällä syntyy tuoretta suomiräppiä. Kähinä-Paten eli Joel Kiviniemen studio on sijainnut vuoden alussa tässä talossa. "Aiemmat vuodet studiona toimi perinteisesti makuuhuone, naapurit eivät siitä kauheesti tykänneet. Nyt on onneksi oma rauha, niin minulla kuin naapureilla”, Kiviniemi kertoilee.
Täällä syntyy tuoretta suomiräppiä. Kähinä-Paten eli Joel Kiviniemen studio on sijainnut vuoden alussa tässä talossa. "Aiemmat vuodet studiona toimi perinteisesti makuuhuone, naapurit eivät siitä kauheesti tykänneet. Nyt on onneksi oma rauha, niin minulla kuin naapureilla”, Kiviniemi kertoilee.
Kuva: Ella Kärkkäinen
Rollo soikoon

Rovaniemelle asettunut kemijärveläislähtöinen rap-muusikko Kähinä-Pate eli Joel Kiviniemi, 24,  julkaisi ensilevynsä Modus Vivendi viime vuonna. Kesäkuun alussa päivänvalon näki uusin single Siesta, yhteisjulkaisu rovaniemeläisen Rosa Costen kanssa.

1. Millaista musiikkia Kähinä-Pate tekee? Entä millainen on uusi yhteinen biisi Rosa Costen kanssa?

– Kähinä-Pate edustaa suomiräpin nuorempaa kaartia. Musiikki on pohjimmiltaan räppiä, mutta levoton testailu eri tyylien kanssa on aina läsnä. Teen musaa, mitä juuri sillä hetkellä fiilistelen, ja haluan vältellä lähtemistä siihen, mikä on juuri sillä hetkellä räpissä pinnalla. Nykyään tuntuu, että jengi tarttuu heti ensimmäiseen trendiin, mikä rantautuu ja mennään sillä. Viime vuosina etenkin soul on kiehtonut: se tunnelma, leppoisuus, soundi ja groove. Jos aamu ei starttaa soulia kuunnellen, se on sama palata makaamaan.

– Siesta syntyi oikeastaan tämän soul-pärähdyksen myötä. Tuottajani Oskari Hannula (R0ZVO) lähetti minulle demon biitistä, johon heitin nopean kertsi-idean. Seuraavan iltana soitin biitin studiossa Rosalle ja tiesimme heti, että tähän meidän pitää tehdä yhteisbiisi. Biisi syntyikin samana iltana.

”Tuottajani Oskari Hannula lähetti minulle demon biitistä, johon heitin nopean kertsi-idean. Seuraavan iltana soitin biitin studiossa Rosalle ja tiesimme heti, että tähän meidän pitää tehdä yhteisbiisi.”
Kähinä-Pate eli Joel Kiviniemi

Siesta kiteyttää chillin kesäpäivän tunnelman, jolloin otetaan iisiä, eikä minkään anneta häiritä. Puhelimet kiinni ja kaikki fokus rentoutumiseen. Kesän jokaisesta hetkestä kuuluu nauttia – etenkin kun Rovaniemellä se tunnetusti on lyhyt. Yöttömät yöt, lämmin sää, hiekkaranta ja kylmä kalja. Mielestäni biisin kohta ”Taas se aika vuodesta kun Napapiiri loistaa”, kuvaa tätä fiilistä varsin osuvasti.

2. Kerrotko hieman itsestäsi musiikillisesti?

– Olen ollut aika musiikillinen aina. Aloitin musiikkiopistossa soittamalla kitaraa, josta myöhemmin rakentui oma bändikin. Bändillä päästiin käymään Tavastiallakin, mutta homma jäi. Musiikki sen sijaan ei. Ennen soolouraani meillä oli Konnakopla-niminen kokoonpano. Kuusi jätkää sylkemässä mikkiin ihan puhtaasti siksi, koska se oli niin siistiä. Ei ollut paineita. Musiikki jäi sittemmin porukassa taka-alalle, vaikka muuten jengi on edelleen kasassa. Niinpä aloin nauhoitella omia demoja, joita ystävät lopulta pakottivat julkaisemaan. Aluksi hermoilin ihan hulluna, että eihän näitä voi pihalle laittaa! Mutta onneksi laitoin. Muusikkona yleisesti olen tosi tarkka, mistä olenkin saanut palautetta. Olen aika avoin tyylilajeille, mutta haluan silti kuitenkin löytää sen oman reitin ja soundin, ja mielestäni se on alkanutkin jo löytyä uusinta ep:tä työstäessä.

3. Mitä musiikillisia suunnitelmia sinulla on? Entä millainen ympäristö Rovaniemi on tehdä tämän tyylilajin musiikkia?

– Kesä menee hyvin pitkälti Rosa Costen tulevaa ep:tä työstäessä. Toki itsellä on samanmoinen tuolla uunissa tulossa ja sekin täytyy valmiiksi hioa. Tarkoitus olisi käydä myös pari keikkaa olosuhteiden salliessa: uksi Helsingissä ja toinen kotikylässä Kemijärvellä. Meillä piti olla heti useampi keikka esikoisalbumini Modus Vivendin julkaisemisen jälkeen, mutta korona puski päälle ja saatiin ne unohtaa. Mutta uskon, että entistä kovempi energia tulee olemaan keikoilla, kun ei olla sitä heti päästy purkamaan!

– Rovaniemi on hieno paikka tehdä räppiä. Meille on raivattu tie valmiiksi. Tulenkantajia on kiittäminen tästä. Yleinen fiilis Rollossa on se, että täällä porukka tekee paljon musaa! Ja nimenomaan pieniä räp-kuppikuntia löytyy paljon. Mikä on tosi jees! Meillä on myös ollut ilo oman EJK-kollektiivin avulla nostaa taitavia ja nälkäisiä rollolaisia esille. EJK-studiolla on aina useampi projekti käynnissä, ei ehdi pöly kerääntyä.


Rollo soikoon -palstalla UR kyselee paikallisten muusikoiden kuulumisia sähköpostin välityksellä.
Kuka?

Kähinä-Pate

Eli Joel Kiviniemi

Syntynyt vuonna 1996 Kemijärvellä, josta muutti ensin Ouluun ja sitten Rovaniemelle.

Toiminut kitaristina R3Bels (myöhemmin Visio) -bändissä. Mukana Konnakopla-räpkokoonpanossa, joka julkaisi muutamia kappaleita ja videoita.

Tekee nykyään musiikkia soolona nimellä KähinäPate, esikoisalbumi Modus Vivendi julkaistiin viime vuonna. Tehnyt muutamia featureja, kuten Mist sä tuut -dokumentin kappaleessa Rollosta ikuisuuteen. Työn alla ep.

Toimii myös Rosa Costen tuottajana.