Kolumni: Kie­li­muu­ri ui­ma­hal­lis­sa ja muita arkisia koh­taa­mi­sia tu­ris­ti­kau­pun­gis­sa

Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Ro­ko­tus­jo­not­ko van­hus­ten syy?

Yli 80-vuotiaiden walk in-koronarokotukset ruuhkautuivat pahoin Rovaniemellä.
Yli 80-vuotiaiden walk in-koronarokotukset ruuhkautuivat pahoin Rovaniemellä.
Kuva: Jussi Leinonen

Kolumnissaan ”Rokotusryysis johtui eläkeläisten turhasta jonottamaan rynnimisestä” (LK 21.11.) toimittaja Ville Hyötylä päätyy syyllistämään ikääntyneitä siitä, että he ovat huolissaan omasta terveydestään ja hengestään. Asenteellisessa kirjoituksessaan hän näyttää tyystin unohtaneen koronan olleen enimmäkseen vanhuksia tappava ja heitä sosiaalisesti eristävä tauti.

Toimittajalle ei ilmeisesti tullut myöskään mieleen, että aikaisin Rinteenkulman terveysasemalle tulleet halusivat riskiryhmäläisinä nimenomaan välttää tuntikausien jonottamisen ja siitä aiheutuvan mahdollisen altistumisen flunssalle tai koronalle.

Yli 80-vuotiaille tarkoitettu rokotustapahtuma oli ilmoitettu alkavaksi kello 10.30. Ruuhkalta olisi tuskin vältytty, vaikka etuajassa tulleet olisivat saapuneet paikalle vasta puoli yhdeltätoista. Ei olisi pitänyt olla yllätys, että ajanvaraukseton rokotustapahtuma tuo paikalle satoja ikääntyneitä. Nimittäin aiemmin marraskuussa uutisoitiin, että ajanvarauspuhelimeen oli tullut yli 10 000 puhelua päivässä, mikä ruuhkautti ajanvarausjärjestelmän. Mukana jonottamassa oli varmasti osa niistä ihmisistä, jotka eivät aikaa saaneet.

Toimittaja Hyötylän mielestä vanhuksen olisi pitänyt tietää, että hänen ikäkumppaneitaan on tulossa rokotukseen aivan liian suuri määrä suhteessa tapahtumalle varattuihin tiloihin ja henkilökuntaan. Tämän tietämyksen pohjalta hänen olisi pitänyt tehdä johtopäätös, että ainakaan heti ilmoitetun ajan alkaessa paikalle ei kannata mennä. Vanhuksen olisi siis pitänyt tietää paremmin kuin rokotuksen järjestäjien.

Toisin kuin toimittaja luulee, paikan päälle oli saapunut yksittäisiä ihmisiä, ei ”ruuhkautunutta vanhusmassaa”. Todennäköisesti paikalla oli vanhuksia, joille jo kauppakeskuksessa sijaitseviin tiloihin saapuminen oli vaatinut ison ponnistuksen. Tarjolla oli kenties kyyti Rovaniemen keskustaan juuri lauantaiaamuna. Nuoren toimittajan on helppo pyörtää pois liian pitkästä jonosta ja palata hiljaisempaan aikaan. Sama ei yhtä vaivattomasti onnistu fyysisesti hauraalta ikäihmiseltä, joka on ehkä riippuvainen muiden avusta.

Kokemuksesta toivuttuaan Rinteenkulmassa jonottanut vanhus sai siis nyt lukea lehdestä, että kaaoksen syynä oli hänen ”turha rynnimisensä”. Jos vanhus on myös psyykkisesti hauras, hän pysyy tästedes visusti neljän seinän sisällä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suositteli alkusyksyllä, että tehosterokotukset annettaisiin samaan aikaan influenssarokotusten kanssa. Hyvinvointialueilla oli kuitenkin mahdollisuus tilanteen mukaan aikaistaa riskiryhmiin kuuluvien rokotuksia ja antaa niitä kiireettä. Näin ei tehty. Kun iäkkäiden rokotukset vihdoin alkoivat, oli jo monella tapaa myöhäistä ja flunssakausi käynnissä. Ei siis mikään ihme, että riskiryhmiin kuuluvat ikäihmiset tulivat hakemaan rokotuksen heti kun mahdollista.

Tällaiset walk in -tapahtumat (moni yli 80-vuotias ei muuten ole opiskellut koskaan englantia!) sopivat paremmin hyväkuntoisille ikäihmisille; kaikkein hauraimmat eivät pysty jonottamaan pitkään. Ei ihme, että jonossa tapahtuu pyörtymisiä. Tästä ei pitäisi syyllistää ikäihmisiä. Kaikkien rokotetta haluavien riskiryhmäläisten tulisi saada rokotteensa turvallisesti ja ajoissa ilman kohtuutonta ponnistusta.

Mediaväellä on todellakin peiliin katsomisen paikka, tästä voimme Hyötylän kanssa olla samaa mieltä. Vaikka ”emme ole samassa tilanteessa kuin keväällä 2020, kun kaikki oli vielä uutta ja outoa”, kuten Hyötylä kirjoittaa, me alle 80-vuotiaat emme ole kokeneet koronaa ehkä yhtä pelottavana ja eristävänä kuin väestömme ikääntynein ”vanhusmassa”. Koetetaan siis käyttäytyä sen mukaisesti.

Gerontologia-lehden toimitus