Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Viihde: Jope Ite -do­ku­ment­ti on kai­hoi­sa kuvaus ujosta ke­mi­läis­po­jas­ta, jota pii­nat­tiin kou­lus­sa

Kolumni: Po­pu­lis­ti­nen Teemu Selänne pelkää, että kom­ma­ri-Ma­rin vie pihvin lau­ta­sel­ta – näin idolini olikin idioot­ti

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Tilaajille

Rih­ve­li­tau­lu ja kart­ta­kep­pi, mutta kuka muistaa rih­ve­li­ky­nän? – Lapissa oli 24 kan­sa­kou­lua jo 1800-lu­vun lopussa

Oppivelvollisuuslaki tuli voimaan sata vuotta sitten, mutta Lapissa oli 24 kansakoulua jo 1800-luvun lopussa. Ensimmäinen koulu avattiin Rovaniemellä 1870. Utsjoki sai oman koulunsa 1878.

Kuinka paljon mahtuu suomalaisen koululaitoksen historiaa kahteen vaakavitriinin ja yhteen pystyvitriiniin Lapin maakuntamuseon vaihtuvien näyttelyiden vitriinissä?

Harkituin valinnoin saadaan kerrottua olennaisia asioita. Puinen karttakeppi lienee itseoikeutettu esine lukuisien sukupolvien jaettuna koulumuistojen sisältönä. Myös karttapallo kuuluu samaan osastoon.

Rihvelitaulukin on monelle tuttu, omalle ikäpolvelleni ainakin lapsuuden koululeikeistä kotona. Koulussa en ole kirjoittanut rihvelitaululle, en ainakaan rihvelikynällä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.