Tähtijuttu: Kan­sal­lis­puis­to kas­vat­ti Sal­la­tun­tu­rin ve­to­voi­maa

Linnan juhlat: Saitko kutsun Linnan juh­liin? Il­mi­an­na itsesi tai tut­ta­va­si Lapin Kansan toi­mi­tuk­sel­le

Äänestys: Mikä on vuoden 2022 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma?

Mainos Black Friday -tarjouksena Lapin Kansa Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Re­pub­li­kaa­ni­se­naat­to­ri Josh Hawley il­moit­ti ää­nes­tä­vän­sä Suomen ja Ruotsin Na­to-jä­se­nyyt­tä vastaan

Senaatti käsittelee Naton laajentumista myöhään maanantaina Suomen aikaa. Ranskan ja Italian ratifiointeja odotetaan tiistaina.

Josh Hawleyn mukaan eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.
Josh Hawleyn mukaan eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.
Kuva: SHAWN THEW

Missourin osavaltiota Yhdysvaltain senaatissa edustava republikaanisenaattori Josh Hawley ilmoittaa aikovansa äänestää Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan.

Hawley kirjoittaa konservatiivisessa ulkosuhteisiin erikoistuneessa The National Interest -aikakauslehdessä, ettei hän halua Yhdysvaltojen sitoutuvan puolustamaan kahta Natoon pyrkivää Pohjoismaata.

Hawleyn mukaan Yhdysvaltojen suurin ulkoinen vastustaja on Kiina. Eurooppalaisten Nato-maiden ja jäseneksi pyrkivien tulisi Hawleyn mukaan käyttää enemmän rahaa omaan puolustukseensa.

Hawleyn mielestä on täysin ymmärrettävää, että Suomi ja Ruotsi haluavat Naton jäseniksi. Hän katsoo kuitenkin, että Yhdsyvaltojen turvallisuussitoumusten laajentaminen Euroopassa heikentäisi maan turvallisuutta. Hawleyn mukaan Yhdysvallat ei ole riittävän vahva Aasiassa, koska se on satsannut liikaa Euroopan puolustamiseen.

– Yhdysvallat ei voi kukistaa Kiinaa ja Venäjää kahdessa samanaikaisessa suursodassa, senaattori kirjoittaa.

Suomi ja Ruotsi ovat Hawleyn mukaan kehittyneitä talouksia joilla on suorituskykyiset puolustukset.

– Mutta ne eivät ole tehneet geostrategista sijaintiaan vastaavia sitoumuksia. Ruotsi ei nosta puolustusmenojaan kahteen prosenttiin bkt:sta moneen vuoteen. Ja Suomi, vaikka se on kasvattanut menojaan kertaluontoisesti, ei ole tehnyt selväksi aikooko se jatkaa tällä tasolla.

Hawleyn mukaan sodan syttyessä Yhdysvallat joutuisi todennäköisesti puolustamaan sekä Suomea että Ruotsia.

Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden käsittely on senaatin asialistalla maanantaina Yhdysvaltain aikaa.

Naton laajentumisen ratifiointi on tiistain asialistalla Italian ja Ranskan parlamenteissa. Nato-maista 20 on ratifioinut Naton laajentumisen.