Jalkapallo: "Oli hienoa huo­ma­ta, että seu­ral­la on kova luotto osaa­mi­see­ni", ku­vai­lee ro­va­nie­me­läis­jal­ka­pal­loi­li­ja Vilma Koi­vis­to siir­toaan yhteen Ruotsin huip­pu­jouk­kueis­ta

Pääkirjoitus: Gal­lu­pit voivat mennä uusiksi

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Raijan al­bu­mis­ta: Vuonna 1993 Lai­naal­la tulvi por­ras­pie­liin asti

Raija Heimo kuvasi, kun Lainaanranta tulvi 12.5.1993.
Raija Heimo kuvasi, kun Lainaanranta tulvi 12.5.1993.
Kuva: Raija Heimo

Rovaniemellä on ollut viimeksi suuri tulva vuonna 1993.

Vesi nousi monille kaduille ja uhkasi vasta valmistunutta Arktikumia. Silloisella Rovaniemen maalaiskunnalla puolestaan kului iso kasa markkoja Saarenkylän suojaamiseen.

Raija Heimon ottamassa kuvassa tulva on hukuttanut alleen pitkän pätkän Valtakatua Lainaanrannassa.

– Muistan tuon tulvan erittäin hyvin, koska asuin tuossa kuvassa näkyvässä talossa. Tarkempia muistikuvia ei ole, koska silloin elämä pyöri vauvan hoidon ympärillä, rovaniemeläinen Kaija Sälevä kommentoi kuvaa Uuden Rovaniemen Facebook-sivuilla.

Jotkut muistelivat myös soutaneensa tietä pitkin ja uineensa puistossa.

Vahinkoraja ylittynyt vain kahdesti säännöstellyssä joessa

Vuoden 1993 tulva vastasi laskennallisesti kerran 20 vuodessa toistuvaa tulvaa.

1900-luvulla olikin monta samansuuruista tulvaa. Kemijoen säännöstelyn aloittamisen eli voimalaitosten rakentamisen jälkeen vahinkoraja on ylittynyt kuitenkin onneksi vain kahdesti, vuosina 1973 ja 1993.

Tulvan vahinkoraja ylittyy Rovaniemellä, kun vedenkorkeus on Lainalla 77 metriä. Vuonna 1993 vedenkorkeus oli Kemijoki Oy:n mittausten mukaan 25 senttiä yli tuon vahinkorajan.

Täksi kevääksi ennustetaan samansuuruista tulvaa kuin vuonna 1993 tai suurempaa.

Jutussa on käytetty lähteenä Lapin tulvavahinkojen varautumiseen liittyviä viranomaisasiakirjoja.
Raijan albumista on Uuden Rovaniemen juttusarja, jossa julkaistaan valokuvia rovaniemeläisen Raija Heimon albumista. Heimo kuvasi Rovaniemen muuttuvaa kaupunkikuvaa vuosina 1984–2014. Kuvat ovat esillä myös Facebookin Entisten nuorten Rovaniemi -ryhmässä.