Heikot jäät: Sulan reu­nal­le jätetty pulkka ai­heut­ti mit­ta­van pe­las­tus­ope­raa­tion Ro­va­nie­mel­lä – "Jos huomaat jäällä liik­ku­via tu­ris­te­ja, saa huutaa"

Huutokaupat: Met­sä­hal­li­tus myy huu­to­kau­pal­la au­tio­tu­van Kevon luon­non­puis­tos­ta – "myy­dään vaikka muu­ta­mal­la kym­pil­lä"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Pyö­rä­huol­ta­mo las­ket­te­lu­rin­teen juu­rel­la – 17-vuo­tias Veeti Yr­jän­heik­ki ryhtyi pyö­rä­huol­ta­mo­yrit­tä­jäk­si Am­mat­ti­opis­to Lappian yrit­tä­jyys­kurs­sin avus­tuk­sel­la

Ajatus yrittäjyydestä muotoutui aiemmissa kesätöissä Pyörä- ja moottorihuolto Hastilla. Yrittäjyys tuntui luontevalta valinnalta Veeti Yrjänheikille.
Ajatus yrittäjyydestä muotoutui aiemmissa kesätöissä Pyörä- ja moottorihuolto Hastilla. Yrittäjyys tuntui luontevalta valinnalta Veeti Yrjänheikille.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Itsensä työllistämisestä puhutaan nykyään osana työelämän murrosta, yksi tapa tähän on ryhtyä yrittäjäksi. Tämän polun valitsi kemiläinen Veeti Yrjänheikki.

17-vuotias Yrjänheikki opiskelee toista vuotta Ammattiopisto Lappialla. Englannin kokeessa hän mainitsi yhdessä koevastauksessa harkitsevansa, että perustaisi tulevaisuudessa yrityksen. Vastauksen pohjalta opettaja suositteli Yrjänheikille tulossa olevaa yrittäjyyskurssia.

– Se oli viikon mittainen nettikurssi, jossa käytiin kaikki asiat perustamisesta kirjanpitoon ja markkinointiin, Yrjänheikki kertoo.

Opiskelijoita oli useilta eri aloilta, Yrjänheikki itse opiskelee kaivosalaa. Pyörähuoltamon perustaminen ei kaivoksiin liity, vaan ajatus huoltamosta syntyi oman harrastuksen ja aiemman työkokemuksen pohjalta: Yrjänheikki on harrastanut maastopyöräilyä muutamia vuosia ja ollut kesätöissä pyörähuoltamossa.

Olen aina miettinyt yrittäjyyttä ja päätös syntyi nopeasti, kun siihen sai mahdollisuuden. Yritys olisi varmaan tullut perustettua joka tapauksessa.
Veeti Yrjänheikki
Yrmys Bikes -korjaamon yrittäjä

Samassa liiketilassa toimii toinenkin yritys, joka muun muassa vuokraa talvisin lasketteluvälineitä ja myy hissilippuja laskettelurinteeseen. Hiihtokeskuksesta voi vuokrata myös fatbikejä, joiden leveät renkaat on suunniteltu nimenomaan maastopyöräilyyn haastavassakin maastossa. Pyörähuoltamo Yrmys Bikes syntyikin Kallin ulkoilukeskukseen jo olemassa olleesta tarpeesta.

– Kallilla on mietitty yritykselle kesäohjelmaa ja esimerkiksi pyöräilyreittejä. Niinpä tarvittiin myös pyörähuoltamoa, Yrjänheikki kertoo.

Pyörähuoltojen lisäksi Yrjänheikki vetää pyöräilyretkiä lähimaastoon. Yritystoimintaa on tarkoitus jatkaa niin kauan kuin hommia riittää. Myös kaivosalan tutkinto on tarkoitus käydä loppuun. Syksyllä alkaa Yrjänheikin toinen vuosi kaivosalalla. Eri alojen yhdistäminen vaikuttaa sujuvan mallikkaasti:– Kaivosalalla on yleensä 4 päivää töitä ja sitten 6 päivää vapaata, eli yritystoiminnallekin löytää helposti aikaa, Yrjänheikki kertoo.


Yrjänheikin päivien sisältö on vaihteleva. Yleensä alkuviikosta saapuvat tarvittavat osat ja loppuviikon aikana tehdään varsinaisia korjaustöitä. Vaihtelevat päivät ovat Yrjänheikin mukaan mukavia.
Yrjänheikin päivien sisältö on vaihteleva. Yleensä alkuviikosta saapuvat tarvittavat osat ja loppuviikon aikana tehdään varsinaisia korjaustöitä. Vaihtelevat päivät ovat Yrjänheikin mukaan mukavia.
Kuva: Siru Uusi-Seppälä

Pyörähuoltamoa on mainostettu sosiaalisessa mediassa, ja väkeä on riittänyt.

– Puhelin on käynyt kuumana, pyöriä on tulossa pian lisää, Yrjänheikki kertoo.

Työpäivät ovat vaihtelevan pituisia, eikä sisältöäkään voi aina täysin ennalta aavistaa. Vaihtelevat päivät eivät Yrjänheikkiä harmita:

– On mukavaakin, kun ei aina tiedä, mitä päivän aikana on tulossa.

Kesätyöt pyörä- ja moottorihuolto Hastilla voimistivat kiinnostusta yrittäjyyteen:

– Siellä pari kesää ollessa sai nähdä, millaista yrittäjyys on ja niin se alkoi sitten kiinnostaa.

Vaikka Lappian kurssista olikin Yrjänheikin mukaan paljon hyötyä, halu yrittää on lähtenyt itsestä ja tuntui luontevalta:

– Siitähän se vähän lähti, kun koronan takia muut kesätyöt peruuntuivat. Mutta olen kyllä aina miettinyt yrittäjyyttä ja päätös syntyi nopeasti, kun siihen sai mahdollisuuden. Yritys olisi varmaan tullut perustettua vaikken olisi kurssia käynytkään.