Virusmuunnos: Hal­li­tus kieltää maa­han­tu­lon seit­se­mäs­tä ete­läi­sen Afrikan maasta – Suomen kan­sa­lai­set ja Suo­mes­sa va­ki­nai­ses­ti asuvat saavat aina palata

Maanjäristykset: Utsjoen tä­räh­te­lyt var­mis­tui­vat maan­jä­ris­tyk­sek­si –  jä­ris­tys­kes­kus oli Norjan puo­lel­la 13,6 ki­lo­met­rin sy­vyy­des­sä

Äänestys: Mikä on Sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma – äänestä ja osal­lis­tu ar­von­taan

Pu­tous-näyt­te­li­jä oli lapsena ujo jän­nit­tä­jä - Ke­min­maas­ta ko­toi­sin olevaa Heikki Rantaa kiin­nos­ti esiin­ty­mi­nen jo lapsena

Keminmaalta kotoisin oleva Heikki Ranta on tuttu monista suosikkisarjoista.
Keminmaalta kotoisin oleva Heikki Ranta on tuttu monista suosikkisarjoista.
Kuva: Tom Röllich

Suositun Putous-viihdesarjan 13. tuotantokaudella on mukana Keminmaasta kotoisin oleva Heikki Ranta, 34. Hän oli sketsisarjassa mukana jo edellisellä kaudella.

– Minut oli kiinnitetty Helsingin kaupunginteatteriin. Kävin tuolloin erään toisen sarjan koekuvauksissa, johon sain roolin. Tekemisestäni pidettiin, ja minua ehdotettiin mukaan Putoukseen, Ranta kertoo.

Ranta kiinnostui näyttelemisestä ja esiintymisestä jo lapsena Lassilan koulussa.

– Olin aina halukas olemaan mukana joulujuhlanäytelmissä, vaikka olin tosi kova jännittäjä. Taistelin kuitenkin pelkojani vastaan, Ranta muistelee.

Keminmaassa ei tuolloin ollut omaa harrastajateatteria.

– Olisi pitänyt mennä Kemiin tai Tornioon. Mutta olin ujo enkä uskaltanut mennä.

Nuorena haave näyttelemistä jäi hetkeksi taka-alalle, mutta alkoi vahvistua Rannan mielessä uudestaan armeija-aikana.

Armeijan jälkeen hän muutti Ouluun ja pääsi Oulun ylioppilasteatteriin.

– Olin töissä varastomiehenä. Tein paljon yövuoroja ja päivällä tein teatteria.

Vuonna 2009 Heikki Ranta muutti Helsinkiin ja pääsi helsinkiläiseen Kellariteatteriin, joka on yksi Helsingin isoimmista harrastajateattereista.

– Aloin tehdä improvisaatioteatteria muun muassa Roope Salmisen kanssa. Kuuluin improryhmä Kolinaan, jonka kanssa teimme kiertueita.

Ranta haki neljä kertaa teatterikorkeakouluun, jonka ovet avautuivat hänelle vuonna 2012. Hän valmistui sieltä vuonna 2017.

– Reittini näyttelijäksi rakentui pala palalta. Meni kymmenen vuotta, ennen kuin aloin saada näyttelijän työstäni palkkaa. Aluksi näytteleminen oli minulle intohimoinen harrastus, Ranta kertoo.

Putouksen ensimmäisestä tuotantokaudesta lähtien sarjan näyttelijät ovat luoneet oman sketsihahmonsa, joista yleisö on saanut äänestää mieleisensä.

Heikki Rannan tämän vuoden hahmo on h:n päältä puhuva patja – Lapin Patja, Putouksen kapellimestarin Katja Lapin serkku.

– Sketsihahmoni on absurdi hahmo: puoliksi ihminen ja puoliksi patja. Vitsi syntyi siitä, kun mietin kerran vieraspatjalla makoillessani, että mitähän kaikkea se on elämänsä aikana nähnyt.

Keminmaalaislähtöinen Heikki Ranta on toista kautta mukana sketsisarja Putouksessa. Hänen sketsihahmonsa on absurdi tyyppi: puoliksi patja ja puoliksi ihminen.
Keminmaalaislähtöinen Heikki Ranta on toista kautta mukana sketsisarja Putouksessa. Hänen sketsihahmonsa on absurdi tyyppi: puoliksi patja ja puoliksi ihminen.
Kuva: Numi Nummelin/MTV

Improvisaatio on Rannan mukaan näyttelijälle hyvä työkalu esitysten harjoituksissa, vaikkei varsinaisesta improvisaatioteatterista olisikaan kysymys.

Putouksessa nähtävän improvisaation määrä riippuu ohjaajasta. Aikaisempina kausina improvisaatiota on nähty sarjassa enemmänkin.

– Improvisaatio on vuorovaikutusta liveyleisön kanssa, ja sitä voi olla haastavaa välittää television kautta. Lyhyinä hetkinä improvisaatio toimii televisiossa. Putouksessakin improvisaatiota välillä nähdään. Esimerkiksi viime jaksoon saapui yllätysvieras, jota meidän piti imitoida.

Suorassa sketsiviihdelähetyksessä näyttelijöiden pokeri joskus pettää. Nauru tarttuu helposti myös kotikatsomoihin.

– Ohjelman nimikin on Putous. Näyttelijät joutuvat niin älyttömiin tilanteisiin, että he väkisinkin putoilevat. Kyse on harmittomasta viihteestä, jota ei kannata ottaa liian vakavasti.

Heikki Ranta on telkkarista tuttu muun muassa Syke- ja Rantabaari-sarjoissa tekemistään rooleista.

Putouksen jälkeen aletaan kuvata uutta sarjaa, jossa Ranta on niin ikään mukana.

– Aiemmin tein lähinnä teatteria, mutta nyt olen ollut enemmän mukana kameratuotannoissa. Toivottavasti jatkossa saan tehdä molempia.

Vaikka Putous-tähdet ovat koko kansan julkkiksia, on Heikki Ranta ainakin toistaiseksi saanut olla melko rauhassa.

– Suomessa on rauhallinen meininki. Joskus ihmiset toki tunnistavat ja varsinkin lapset saattavat kommentoivat vilpittömästi.

Koronapandemiaan liittyvät rajoitukset ovat vaikuttaneet moneen näyttelijään, kun useita teatteriproduktioita on jäänyt esittämättä.

Viime Putouksen jälkeen keväällä Rannankin oli tarkoitus aloittaa teatteriesityksen harjoitukset. Toisin kävi.

– Onpahan saanut olla kotona. Esikoisemme syntyi heinäkuussa, joten olen saanut keskittyä perheeseen.

Kuka?

Heikki Ranta

34-vuotias näyttelijä.

Kotoisin Keminmaasta.

Valmistunut Teatterikorkeakoulusta näyttelijäksi vuonna 2017.

Näytellyt muun muassa Kirkaa Helsingin kaupunginteatterin musikaalissa.

Näytellyt elokuvassa Elokuu sekä sarjoissa Kotikatu, Salatut elämät, Sorjonen, Rantabaari ja Syke.

Näyttelee tällä hetkellä suorassa Putous-sketsiviihdesarjassa, jossa hän oli mukana myös edellisellä tuotantokaudella.

Vierailee pari kertaa vuodessa Meri-Lapissa, jossa asuu hänen ja hänen puolisonsa sukulaisia.