Porocup: Luonto näytti voi­man­sa – kisa jou­dut­tiin kes­keyt­tä­mään

Kuvagalleria: Pidetyn kiek­ko­ero­tuo­ma­rin ura päättyi Ro­va­nie­mel­lä

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan - tutustu ja hae tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Pump­pu­voi­ma­loil­la lisää sää­tö­voi­maa

Säätöenergiaa käytetään verkon joustavaan tasapainottamiseen. Sitä saadaan sääriippuvaisten tuulen ja auringon ylijäämätuotannosta. Säätöenergia myydään sähköpörssissä miljardien voitolla. Muu osa joen energiasta on perusvoimaa, joka sekin on tärkeä ydin- ja tuulivoiman rinnalla. Suomessa ydinvoima on vaarallisesti keskitettyä verrattuna hajautettuihin tuuli- ja vesivoimaan.

Kemijoen energia-asioiden yksipuolisen kehittämisen vuoksi muita käyttömuotoja on huomioitu vähän. Vain vesimolekyylit on haluttu jauhaa kilowattitunneiksi. Vesiliikenne, kalat, virkistys, luonnonsuojelu, tutkimus ja opetus on laiminlyöty. Voimataloudessa ei ole haluttu nähdä vesistöalueen mahdollisuuksien muodostamaa laajaa aluetaloudellista kokonaisuutta, jossa eri osat olisivat tukeneet toisiaan. Siksi ne ovat näivettyneet.

Tutkimusten mukaan 5–7 prosenttia lohista palaa merivaelluksen jälkeen lähtöpaikkaan. Yksinomaan kalastus Kemijoen alajuoksulla mahdollistaa 1,5 miljoonan kilon saaliin jokisuun ja Tervolan Ossauskosken väliltä, kun uudet velvoitepoikaset saadaan viljeltyä ja kaksi alinta voimalaa poistettua käytöstä.

Pumppuvoimaloiden avulla tavallisten vesivoimaloiden säätöenergian tuotanto lopetetaan tai ainakin sitä vähennetään huomattavasti, kun hillitään vuorokausisäännöstelyä. Nyt vedet saattavat seisoa voimalaitosaltaissa yli 12 tuntia, jolloin poikaset altistuvat tuhoisalle predaatiolle. Lukuisilla pumpuilla saadaan säätövoimaa yli oman tarpeen myytäväksi sähköpörssiin.

Perusenergian tuotanto toteutetaan luonnonrytmiikan mukaan tasaisella virtauksella, jolloin vesivoimalaitoksen yhteydessä olevat, runsaasti sähköä kuluttavat ja vetyä tuottavat elektrolyyserit toimivat parhaiten täydellä teholla.

Vaelluskalat hyötyvät ratkaisuista. Koska vesi virtaa jatkuvasti ja tasaisesti, kalojen suuntavaisto toimii normaalisti, eivätkä ne harhaile takaisin mereen.

Kalat tarvitsevat vaelluksiin kaikkiin voimalaitoksiin putaat eli luonnonmukaiset ohitusuomat. Niihin ohjataan vettä keskimäärin 100 kuutiota sekunnissa, mikä on noin 20 prosenttia keskivirtaamasta. Kemijoen valuma-alueella on lukuisia hyviä pumppuvoimaloiden paikkoja korvaamaan vesivoimalaitosten säätöenergian tuotantoa. Pumppuvoimaloilla sähköä voidaan varastoida tehokkaasti eri pituisiksi aikajaksoiksi. Säätöenergiasta, perusenergiasta ja vaelluskaloista olisi laadittava yhtenäinen toimintoja ohjaava laki.

Kirjoittaja on hydrologi.