Kunniamerkit: Katso lista Lappiin myön­ne­tyis­tä it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­keis­tä

pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tos etenee, eivätkä sen vai­ku­tuk­set ole enää kai­kil­ta osin py­säy­tet­tä­vis­sä

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Tilaajille

Pro Suo­li­jär­vi vaatii PVO:ta lyk­kää­mään voi­ma­la­re­mont­tia: "Olisi omi­tuis­ta, jos voi­ma­yh­tiö ei välitä sel­vi­tyk­ses­tä, vaikka ko­ros­taa toi­min­nas­saan ym­pä­ris­tö­ar­vo­jen mer­ki­tys­tä"

Posion Suolijärville perustettu suojeluyhdistys Pro Suolijärvi vaatii, että Suolijärviä ja Sallan Isojärveä säännöstelevä Pohjolan Voima lykkää Jumiskon voimalaitoksen peruskunnostamista, kunnes säännöstelyhaittoja koskeva Lapin ely-keskuksen selvitys valmistuu ensi vuoden lopulla.

Yhtiö on ilmoittanut uudistavansa Kemijärven puolella sijaitsevaa voimalaitosta ensi keväällä ja kesänä. Uudet  sähkö- ja automaatiojärjestelmät tukisivat yhtiön mukaan laitoksen tuotanto- ja säätökykyä seuraavat 15– 20 vuotta.

Vesilain mukainen ely-keskuksen selvitys säännöstelyn haitoista ja niiden vähentämismahdollisuuksista pitkittyy koronaepidemian takia. Selvitykseen kuuluviin kokouksiin viime vuonna osallistui ely-keskuksen, voimayhtiön, alueen kuntien, asukkaiden ja kalatalousyhteisöjen edustajia.

– Vesistöalueen kehittämisen kannalta on erittäin tärkeää, että selvitys valmistuu ennen kuin voimayhtiö tekee vesistöalueeseen liittyviä mittavia ratkaisuja, joiden vaikutukset ulottuvat 40– 60 vuoden päähän, sanoo Pro Suolijärven puheenjohtajaksi valittu Vesa Ruokamo.

Lue Digiä _vain 1 €/kk_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita