hotellihankkeet: Inariin on suun­nit­teil­la uusi luk­sus­ho­tel­li Juu­tuan­joen rantaan

kolumni: Milloin verinen his­to­ria muuttuu mu­ka­vak­si sa­duk­si?

Lapin Kansa live: Arctic Volley ja Pölkky Kuusamo koh­taa­vat har­joi­tus­ot­te­lus­sa

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pre­si­dent­ti Sauli Nii­nis­tö vie­rai­lee Etio­pias­sa

Presidentti Niinistön vierailu Etiopiaan on ensimmäinen presidenttitason virallinen vierailu Afrikassa. Hän puhuu myös naisten taloudellisen aseman parantamisesta.

Presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailu Etiopiaan lokakuussa.
Presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailu Etiopiaan lokakuussa.
Kuva: Jouni Porsanger

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö tekee virallisen vierailun Etiopiaan vajaan kahden viikon kuluttua 15.–16. lokakuuta.

Matkan aikana presidentti Niinistö tapaa Etiopian presidentin Sahle-Work Zewden tiistaina 15. lokakuuta Addis Abebassa.

Presidenttien välisissä keskusteluissa esillä ovat Suomen ja Etiopian kahdenvälisten suhteiden lisäksi ajankohtaiset alueelliset ja kansainväliset asiat.

Presidentti Niinistö tapaa matkan aikana myös Etiopian pääministerin Abiy Ahmedin ja puhuu ilmastonmuutosaiheisessa konferenssissa.

Hän on myös yksi pääpuhujista naisten taloudellista voimaantumista käsittelevässä tilaisuudessa yhdessä presidentti Sahle-Work Zewden ja YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin pääjohtajan Phumzile Mlambo-Ngcukan kanssa.

Presidentti Niinistö on toiminut UN Womenin maailmanlaajuisen HeForShe-tasa-arvoliikkeen lähettiläänä vuodesta 2015 lähtien.

Keskiviikkona 16. lokakuuta presidentti Niinistö tapaa muun muassa Afrikan unionin komission puheenjohtajan Moussa Faki Mahamatin ja osallistuu presidentti Zahle-Work Zewden emännöimälle lounaalle.

Hän vierailee myös Suomen tukemassa paikallisessa alakoulussa yhdessä Etiopian opetusministerin Tilaye Geten kanssa.

Ensimmäinen virallinen vierailu

Kyseessä on ensimmäinen presidenttitason vierailu Suomen ja Etiopian välillä ja presidentti Niinistön ensimmäinen virallinen vierailu Afrikassa.

Aiemmin presidentti Niinistö on vieraillut Afrikan maista Etelä-Afrikassa vuonna 2013 presidentti Nelson Mandelan muistotilaisuudessa.

Presidentti Niinistön seurueeseen kuuluu myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

Presidentti Niinistö vieraili kuluvalla viikossa Yhdysvalloissa, jossa hän tapasi muun muassa maan presidentin Donald Trumpin. Lisäksi hän vieraili Arlingtonin sotilashautausmaalla, jossa hän laski seppeleen tuntemattoman sotilaan haudalle.