pääkirjoitus: Saa­me­lais­kä­rä­jät hy­väk­syi kiis­tel­lyn saa­me­lais­la­ki­esi­tyk­sen lähes yk­si­mie­li­ses­ti – vas­taa­vaa komp­ro­mis­si­ha­lua toi­voi­si löy­ty­vän edus­kun­nas­ta­kin

Joulukalenteri: Mitä löytyy Lapin Kansan jou­lu­ka­len­te­ris­ta? Avaa 3. päivän luukku tästä

Pre­si­dent­ti Nii­nis­tö il­mas­to­ko­kouk­ses­sa: Nuorten viesti otet­ta­va va­ka­vas­ti, Suomi haluaa johtaa esi­mer­kin avulla

Presidentti Sauli Niinistö uskoo, että teknologia auttaa saavuttamaan päästötavoitteet. Hän muistutti, että Suomen ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia.

Presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina YK:n ilmastohuippukokoukseen New Yorkissa. Hän oli yksi tilaisuuden puhujista.
Presidentti Sauli Niinistö osallistui maanantaina YK:n ilmastohuippukokoukseen New Yorkissa. Hän oli yksi tilaisuuden puhujista.
Kuva: Joel Maisalmi

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö puhui tänään YK:n ilmastokokouksessa New Yorkissa. Hän muistutti, että Suomen ilmastotavoitteet ovat maailman kunnianhimoisimpia.

– Suomen tavoite on olla hiilineutraali vuonna 2035 ja pian sen jälkeen hiilinegatiivinen. Haluamme johtaa esimerkin avulla. Päästöjä pitää vähentää ja nieluja vahvistaa.

Niinistön mielestä erityisesti valtiovarainministerien täytyy ottaa ilmastotoimet ja -vaikutukset huomioon kaikessa tekemisessään, eli verotuksessa, budjetoinnissa sekä julkisissa investoinneissa ja hankinnoissa.

Niinistö korosti, että ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvitaan yhteiskuntien kokonaisvaltaista muutosta. Niinistön mukaan teknologia tarjoaa tähän apua.

Hän muistutti, että Suomella on jo hyviä näyttöjä päästövähennyksistä. Vuonna 2015 Suomi oli maailman ensimmäisiä maita, joka sääti ilmastolain.

Suomi aikoo myös kieltää kivihiilen käytön energiantuotannossa vuonna 2029 ja lopettaa fossiilisen öljyn käytön lämmityksessä vuoteen 2030 mennessä.

Puheenvuoronsa aluksi Niinistö toivoi, että kokouksessa tehdään historiaa. Hänen mukaansa ilmastonmuutoksesta huolestuneiden nuorten, kuten aiemmin puhuneen ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thurnbergin, viesti on pakko ottaa vakavasti. Niinistö muistutti, etteivät ilmastotoimet tarkoita, että kaikesta pitäisi luopua.