Vastaa kyselyyn: Miten vie­tät­te tal­vi­lo­maa, vai­kut­taa­ko ra­ha­ti­lan­ne suun­ni­tel­miin?

pääkirjoitus: Lapilla on Poh­jo­lan lin­nak­kees­sa tärkeä rooli

Pre­si­dent­ti Joe Biden salli trans­su­ku­puo­lis­ten pal­ve­luk­sen maan ar­mei­jas­sa – kumosi Donald Trumpin aset­ta­man kiellon

Presidentti Joe Biden on kumonnut useita edeltäjänsä Donald Trumpin päätöksiä.
Presidentti Joe Biden on kumonnut useita edeltäjänsä Donald Trumpin päätöksiä.
Kuva: Doug Mills / POOL

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kumosi maanantaina edeltäjänsä Donald Trumpin päätöksen kieltää transsukupuolisia palvelemasta maan armeijassa. Kyseessä oli yksi Bidenin vaalilupauksista.

Biden antoi asiasta presidentin asetuksen Valkoisessa talossa varapresidentti Kamala Harrisin, puolustusministeri Lloyd Austinin sekä armeijan komentajan, kenraali Mark Milleyn läsnä ollessa.

– Se on yksinkertaista; Amerikka on turvallisempi, kun kaikki palvelemaan kykenevät voivat tehdä niin avoimesti ja ylpeydellä, Biden sanoi Twitterissä allekirjoitettuaan asetuksen.

Entinen demokraattipresidentti Barack Obama salli transsukupuolisten palvella maan armeijassa ja saada lääketieteellistä hoitoa sukupuolenkorjausprosessiin vuonna 2016. Biden toimi tuolloin Obaman varapresidenttinä. Trump jäädytti uusien transsukupuolisten henkilöiden värväämisen, mutta salli palveluksessa olevat jäämään.

Kun Trump ilmoitti kiellosta vuonna 2017, hän sanoi Twitterissä, että armeijan pitäisi keskittyä "päättäväiseen ja musertavaan voittoon" ilman transsukupuolisen henkilöstön aiheuttamia "valtavia kuluja ja häiriöitä".

Noin 1,3 miljoonaa henkilöä suorittaa aktiivista palvelusta Yhdysvaltain armeijassa, puolustusministeriön tiedot kertovat. Transsukupuolisten palveluksen suorittajien määrästä ei ole virallista tietoa, mutta yhdysvaltalainen politiikan tutkimuksen instituutti Rand Corp arvioi, että määrä on noin 2 450 aktiivista henkilöä.