Kolumni: Vietän van­huu­te­ni put­kas­sa

Työllisyys: Työt­tö­myys on vä­hen­ty­nyt Lapissa – avoin­ten työ­paik­ko­jen määrä kas­vus­sa

Pre­si­dent­ti Joe Biden haluaa pi­den­tää Uusi Start -y­din­so­pi­mus­ta vii­del­lä vuo­del­la – Yh­dys­val­tain ja Venäjän välisen ase­va­rus­te­lu­kil­van es­tä­mi­sel­lä enää kaksi viikkoa aikaa

Venäjä on kommentoinut olevansa sitoutunut sopimuksen jatkamiseen, mutta se ei ole tähän asti suostunut Yhdysvaltojen asettamiin uusiin ehtoihin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan ydinsopimuksen jatko olisi kansallisen edun mukaista.
Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin mukaan ydinsopimuksen jatko olisi kansallisen edun mukaista.
Kuva: Al Drago / POOL

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden pyrkii pidentämään Venäjän kanssa solmittua Uusi Start -asesopimusta viidellä vuodella, Valkoinen talo kertoi torstaina. Jatkoajan saavuttamisella on kiire, sillä nykyinen sopimus päättyy 5. helmikuuta.

Kyseessä on yksi Bidenin hallinnon ensimmäisistä suurista ulkopoliittisista linjauksista.

– Presidentti on pitkään painottanut, että Uusi Start -sopimus on Yhdysvaltojen kansallisen edun mukainen. Ja sen pidentäminen käy yhä enemmän järkeen silloin, kun suhde Venäjään on vihamielinen, kuten se nyt on, Valkoisen talon tiedottaja Jen Psaki kertoi lehdistötilaisuudessa.

Bidenin hallinto on kuitenkin myös ottanut syyniinsä useita Venäjään kytkeytyviä rikoksia. Psakin mukaan Biden on antanut maan tiedusteluyhteisölle tehtäväksi käydä läpi Solar Windsin tietomurto, Venäjän sekaantuminen vuoden 2020 vaaleihin, kemiallisten aseiden käyttäminen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin myrkyttämisessä sekä epäilykset tapporahan lupaamisesta Yhdysvaltain Afganistanissa olevista sotilaista.

– Jopa silloin, kun teemme Venäjän kanssa yhteistyötä Yhdysvaltojen etujen tavoittelemiseksi, teemme myös töitä saadaksemme Venäjän vastuuseen harkitsemattomista ja vihamielisistä toimistaan.

Venäjä: Bidenin esitys tervetullut

Kreml kommentoi perjantaina, että Bidenin esitys on tervetullut. Tiedottaja Dmitri Peskov kuitenkin sanoi, että Kremlin on nähtävä ehdotuksen yksityiskohdat.

Kreml kommentoi jo Bidenin virkaanastujaispäivänä keskiviikkona, että se oli sitoutunut sopimuksen pidentämiseen, ja että Bidenin hallinnon lupaamat ponnistelut sen eteen olivat tervetulleita.

Trumpin hallinto neuvotteli sopimuksen jatkosta Venäjän kanssa syksyllä. Neuvottelut kuitenkin kariutuivat, kun Venäjä ei suostunut Yhdysvaltojen vaatimiin lisäehtoihin.

Marraskuun lopulla useat asevalvontajärjestöt vetosivat presidentinvaalit voittaneeseen Bideniin, jotta tämä suostuisi sopimuksen pidentämiseen ilman lisäehtoja.

Viimeinen voimassa oleva sopimus

Uusi Start -sopimus velvoittaa Yhdysvaltoja ja Venäjää rajoittamaan strategisten ydinkärkiensä määrää 1550:een.

Sen lisäksi, että sopimus on rajoittanut ydinkärkien määrää alimmilleen vuosikymmeniin, se myös rajoittaa maalta ja sukellusveneistä laukaistavia ohjuksia sekä niitä kuljettavia pommikoneita.

Pentagon sanoo lausunnossaan, että amerikkalaiset ovat "paljon paremmassa turvassa" sopimuksen ollessa voimassa ja pidennettynä.

Kyseessä on viimeinen Venäjän ja Yhdysvaltojen kylmän sodan päättymisen perintönä solmima voimassa oleva ydinasesopimus.

Sopimuksen päättyminen tarkoittaisi käytännössä Yhdysvaltojen ja Venäjän strategisten ydinkärkien hankintaa koskevien rajoitusten päättymistä. Tämä voisi asiantuntijoiden mukaan johtaa uuteen ydinasevarustelukilpailuun.

Päivitetty kauttaaltaan klo 13.53