Tähtijuttu: Kak­sois­mur­ha toi kyy­ne­leet lau­ta­mie­hen silmiin – min­kä­lais­ta on maal­lik­ko­tuo­ma­ri­na toi­mi­mi­nen?

Rakentaminen: Pel­ko­sen­nie­men koulu val­mis­tuu rii­tai­sis­sa tun­nel­mis­sa – pääu­ra­koit­si­ja: "En kom­men­toi"

Pääkirjoitus : Pe­rus­suo­ma­lai­set ei ole luo­pu­nut EU-ero­haa­veis­taan – se on yl­lät­tä­vää ti­lan­tees­sa, missä Suomen erosta hyö­tyi­si vain hyök­käys­so­taa käyvä Venäjä

Postin riitaan otet­tiin li­säai­ka, rat­kai­sua odo­te­taan kello 17.30 – Jos kiis­taan ei löydy sopua, tu­ki­la­kot laa­je­ne­vat maa­nan­tai­na

Tänään selviää, päättyykö kohta kaksi viikkoa kestänyt postilakko. PAU ja Palta kokoontuivat sunnuntaina aamupäivällä jatkamaan varsinaisia työehtosopimusneuvotteluita. Epävirallinen työryhmä antoi lauantaina ratkaisuehdotuksensa koskien pakettilajittelijoita. Juuri kiista pakettilajittelijoista on estänyt sopimuksen syntymisen. Jos kiistaan ei saada sopua, maanantaina alkavat laajat tukilakot.


Tänään selviää, saadaanko postialalle sopu. Osapuolet jatkoivat neuvottelujaan sunnuntaina aamupäivällä.
Tänään selviää, saadaanko postialalle sopu. Osapuolet jatkoivat neuvottelujaan sunnuntaina aamupäivällä.

Postin pitkään jatkuneen työehtoriidan osapuolten piti antaa iltapäivään kello kolmeen mennessä vastauksensa pakettilajittelijoita koskevaan ratkaisuehdotukseen. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi, että vastausten aikataulu on siirtynyt puoli kuuteen illalla.

Piekkala sanoi hieman kolmen jälkeen, että hän oli matkalla valmistelemaan sovintoesitystä PAUn työehtosopimukseen, josta osapuolet ovat neuvotelleet valtakunnansovittelijan toimistolla aamupäivästä asti.

Pääriitaa PAUn uudesta työehtosopimuksesta on jarruttanut kiistakysymys 700 pakettilajittelijaan sovellettavasta työehtosopimuksesta. Posti on päättänyt siirtää pakettilajittelijat tytäryhtiö Postipalveluihin ja samalla Medialiiton ja Teollisuusliiton solmimaan sopimukseen, jossa pakettilajittelijoiden palkat ovat huonommat kuin vanhassa sopimuksessa.

Sovintoesityksen sisältöä ei ole kommentoitu

Selvitysryhmä antoi ratkaisuehdotuksensa pakettilajittelijoiden tilanteesta lauantai-iltana. Osapuolet eivät ole kommentoineet esitystä.

Esimerkiksi työntekijöitä edustavan PAUn hallitus kokoontui neuvottelemaan kannastaan esitykseen sunnuntaiaamuna kello 9. Ratkaisuehdotuksen sisältöä ei ole kerrottu julkisuuteen. Palta sai ratkaisuesityksen vain tiedokseen, Posti on pakettilajittelijakiistassa osapuolena kommentoimassa hyväksyykö ratkaisuehdotuksen.

Tämä kiista siirrettiin valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalalta neljän kokeneen työmarkkinaneuvottelijan eli Ann Selinin, Jukka Ahtelan, Lauri Ihalaisen ja Lasse Laatusen työpöytään.

Selin on entinen Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja ja Ihalainen entinen työntekijäpuolta edustavan SAK:n puheenjohtaja ja sdp:n kansanedustaja. Laatunen on työnantajapuolta edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n entinen työmarkkinajohtaja ja Ahtela myös työmarkkina-asiantuntija.

Vielä muutamia avoimia kysymyksiä neuvotteluissa

Tänään selviää, päättyykö pian kaksi viikkoa kestänyt postilakko ja pääsevätkö Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja työnantajapuolta eli Postia neuvotteluissa edustava palvelutyönantajat Palta yhteisymmärrykseen. 

Osapuolet kokoontuivat sunnuntaina aamupäivällä valtakunnansovittelijan toimistolle jatkamaan keskeytyksissä olleita neuvottelujaan.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto ja PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen ovat olleet varsin vaitonaisia neuvottelujen etenemisestä.

Aarto sanoi, että neuvotteluissa on vielä muutamia avoimia kysymyksiä. Vaikka ne eivät ole helppoja, niistä on hänen mukaansa löydettävissä sopu muutamien lähituntien aikana.

PAUn Nieminen ei kommentoinut neuvottelujen sisältöä, mutta kertoi PAUn hallituksen kokoontuvan sunnuntaina vielä toistamiseen. Päätös siitä, jatkaako PAU lakkoiluaan, on tehtävä puoleen yöhön mennessä.

Ei tietoa, miten nopeasti tukilakot saataisiin peruttua

Nieminen ei arvioinut sitä, miten nopeasti tukilakot saadaan loppumaan siinä tapauksessa, että PAU ja Palta pääsevät sopuun. Nieminen korosti, että tukilakkojen päättymiseen vaaditaan kyseisten liittojen oma päätös.

Selvitysryhmä on käsitellyt vain kiperää kysymystä pakettilajittelijoista. Varsinaiset työehtosopimusneuvottelut olivat monelta osin edenneet pitkälle ennen neuvotteluiden katkeamista pakettilajittelijakiistaan.

Mikäli sopua ei sunnuntainakaan synny, maanantaina alkavat tukilakot vaikuttavat monen suomalaisen arkeen merkittävästi. Esimerkiksi Auto- ja kuljetusalan työntekijäliiton tukilakko lamaannuttaisi pääkaupunkiseudun julkisen liikenteen ja vaikuttaisi myös laivaliikenteeseen. Ilmailualan unionin IAUn tukilakko vaikuttaisi Helsinki-Vantaan lentoaseman asiakaspalveluun ja maa- ja catering-palveluihin.

Helsingin Sanomat uutisoi, että Finnair on perunut lakon takia 24 lentoa sunnuntailta ja maanantaiaamulta, mikä vaikuttaa noin tuhanteen asiakkaaseen. Lehden mukaan tukilakko vaikuttaa Finnairin lentoihin, vaikka ratkaisu postin työehtoriitaan saataisiinkin aikaiseksi vielä sunnuntain aikana.

Juttua on päivitetty klo 15.15. klo 12.05 ja klo 10.20. Juttuun on lisätty valtakunnansovittelijan kertoma muuttunut aikataulu. Aiemmin on korjattu, että pakettilajittelijat-kiistassa päätöksensä esityksen hyväksymisestä kertovat klo 15 PAU ja Posti, Palta sai esityksen vain tiedokseen. Aiemmin on lisätty osapuolten kommentteja ja liitetty tuore kuva.