Tulipalo: Oma­ko­ti­ta­lo kärsi pahoja vau­rioi­ta palossa Ra­nual­la - jäl­ki­sam­mu­tus­työt kes­tä­vät pit­käl­le iltaan

Kunnanjohtajat: Päivi Kontio joh­ta­maan Uts­jo­kea

äänestä: Mikä on vuoden 2023 sy­käh­dyt­tä­vin lap­pi­lai­nen ur­hei­lu­ta­pah­tu­ma? Äänestä suo­sik­kia­si ja osal­lis­tu ar­von­taan

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Postin kiis­taan et­si­tään rat­kai­sua – Paltan Aarto neu­vot­te­luis­ta: "Ti­lan­ne on herkkä"

Postilakon osapuolet kokoontuivat aamulla neuvotteluihin. Postin lakko on jatkunut jo kahden viikon ajan.

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto (oik.) kertoi tiistaina, että kiistaan haetaan ratkaisua mutta tilanne on herkkä. Kuva on viikonlopun neuvotteluista, vasemmalla PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.
Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto (oik.) kertoi tiistaina, että kiistaan haetaan ratkaisua mutta tilanne on herkkä. Kuva on viikonlopun neuvotteluista, vasemmalla PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen.
Kuva: Mauri Ratilainen

Maanantaikaan ei tuonut ratkaisua postikiistaan, vaikka vielä iltapäivällä niin uumoiltiin. Ratkaisua yritetään saada aikaiseksi jälleen tänään tiistaina. Neuvottelijat ovat olleet koolla kello 9 lähtien Palvelualojen työnantajien Paltan toimistolla. Neuvotteluja ollaan valmiita käymään tarvittaessa pitkäänkin.

– Valitettavasti tilanne on tällä hetkellä se, että en voi kommentoida neuvottelutilannetta millään tavalla. Kiistaan haetaan ratkaisua ja tilanne on herkkä, viestitti Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto Lännen Medialle neuvotteluista.

Ilmassa on kuitenkin jo toiveikkuutta, sillä STT:n mukaan sopu yritetään saada aikaiseksi aikaan tänään vai viimeistään huomenna aamulla.

Maanantain neuvotteluissa Posti, Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU ja Teollisuusliitto hakivat erillisratkaisua kiistan keskiössä olevaan 700 pakettilajittelijan tilanteeseen, jossa heidät on siirretty halvemman työehtosopimuksen piiriin. Työntekijöiden ammattiliitto PAU ei tätä hyväksy.

Helsingin Sanomien mukaan esillä on ollut malli, jossa 700 pakettilajittelijan siirtoa Postin tytäryhtiöön Posti Palvelut ei peruttaisi, mutta pakettilajittelijoiden ei tarvitsisi noudattaa Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta, vaan he palaisivat PAU:n ja työnantajaliitto Paltan vanhaan tes-sopimukseen.

Vastaavaa mallia esitettiin viikonlopun aikana neljän kokeneen työmarkkinaedustajan johdolla, mutta se kaatui sunnuntaina työantajaosapuoli Medialiiton vastustukseen. Maanantaina ratkaisua haettiin ilman Medialiittoa.

Joulun paketit luvatussa ajassa

Postin lakko on jatkunut jo kaksi viikkoa, ja sen piirissä on noin 10 000 Postin työntekijää postinjakelussa, -käsittelyssä ja -kuljetuksessa.

Lakot laajenivat maanantaina myös Postin toimihenkilö- ja myymälätehtäviin koko maassa.

Mikäli sopua ei synny, lakko jatkuu 22. joulukuuta saakka.

Lakko vaikeuttaa postin kulkua koko maassa. Posti arvelee, että viiveet postin kulussa voivat olla viikkoja. Siksi esimerkiksi terveydenhuollon ajanvarauksista soitetaan.

Postin mukaan pakettien kulku on sujunut lakosta huolimatta hyvin suurimmassa osassa maata. Tämän hetkisen arvion mukaan joulun paketit kulkevat luvatussa ajassa.

– Valtaosa paketeista pystytään tämän hetkisen arvion mukaan toimittamaan asiakkaille aikataulussa. Valitettavasti lakon jatkuessa pienessä osassa paketteja viiveet voivat olla jopa viikon, kertoo Postin poikkeustilanteiden johtaja Jarmo Ainasoja tiedotteessa.

Turvallisuuteen ja terveyteen liittyvät lähetykset kulkevat normaalisti, sillä PAU on rajannut ne lakon ulkopuolelle.

Tukilakot jatkuvat useilla aloilla

Painetta tilanteeseen tuovat edelleen useat tukilakot.

Jos lakko pitkittyy, laajenevat tukilakot myös junaliikenteeseen. Rautatiealan unioni RAU ilmoitti maanantaina, että VR:n ja Finrailin toimihenkilöt ryhtyvät vuorokauden kestävään myötätuntolakkoon perjantaina 29. marraskuuta.

Se kohdistuisi muun muassa henkilö- ja tavaraliikenteen asiakaspalveluun, lipunmyyntiin, tavaraliikenteen ohjaukseen, taloushallintoon sekä häiriötilanteiden ratkaisuun.

Myötätuntotoimet jatkuisivat maanantaina 2. joulukuuta VR:n HSL- ja Etelä-Suomen-taajamaliikenteen seisahtumisella vuorokaudeksi.

Tiistaina 3. joulukuuta VR:n kauko- ja tavaraliikenne uhkaa pysähtyä vuorokaudeksi. Lakon ulkopuolelle rajataan Allegro-liikenne.

Maanantaina 9. joulukuuta rautateiden liikenteenohjaus voisi keskeytyä täysin vuorokaudeksi.

Lentoliikenteeseen vaikuttanut Ilmailualan Unionin (IAU) tukilakko on päättynyt. Finnavia arvelee lentoliikenteen palaavan normaaliksi tiistain, viimeistään keskiviikon aikana.

Postin käsittelyyn lentoasemilla vaikuttava IAU:n tukilakko on edelleen voimassa. Ruotsista ja Baltiasta lentoteitse ja muualta EU-alueelta saapuvissa paketeissa voi olla muutaman päivän viive. Tukilakko jatkuu sunnuntaihin 8. joulukuuta saakka.

Myös pääkaupunkiseudun bussiliikenteeseen vaikuttanut AKT:n tukilakko on päättynyt, mutta HSL:n mukaan se voi vaikuttaa vielä joihinkin vuoroihin.

AKT aikoo laajentaa PAU:n tukilakkoa myös ahtausalalle torstaina 28. marraskuuta. Tukilakkotoimet kestäisivät lauantaihin 30. marraskuuta saakka.

Myös AKT:n aiemmat työtaistelutoimet kuljetusalalla ovat yhä voimassa. Liiton jäsenet kieltäytyvät tekemästä ylitöitä tai vaihtamasta vuoroja.

Merimies-Unionin laajennettua tukitoimia Suomen lipun alla ulkomaanliikenteessä kulkevat laivat, kuten esimerkiksi Tallink Siljan, Viking Linen ja Eckerö Linen laivat, jäivät maanantaina satamiin.

Liitto on ilmoittanut tukilakon jatkuva niin kauan, kunnes Postin kiistassa saadaan ratkaisu.