Politiikka: Hal­li­tus sopi yl­lät­täen isosta suo­je­lu­pa­ke­tis­ta valtion maille, Lapista on mukana 11 aluetta

Pääkirjoitus: Seu­raa­van pää­mi­nis­te­rin puo­lue­kan­ta on vielä ar­voi­tus – ­var­maa on, että hal­li­tus­neu­vot­te­luis­ta tulee en­nä­tys­vai­keat

Uutisten viikko: Näin koulut saavat Lapin Kansan di­gi­tun­nuk­set käyt­töön­sä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pos­ti­la­kos­sa syntyi sopu, lakot lop­pu­vat heti – Paltan Aarto kri­ti­soi po­lii­tik­ko­jen puut­tu­mis­ta, PAU:n Nie­mi­nen ymmärsi omis­ta­ja­oh­jaus­ta

Posti Palvelujen 700 pakettilajittelijaa siirtyy Paltan jäseneksi. Paltan ja PAU:n välille tulee uusi työehtosopimus pakettilajittelijoista. Loppuviikosta uhkaavat uudet tukilakot ehditään perua. Omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) kiitti osapuolia sovusta.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi postilakon loppuneen.
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi postilakon loppuneen.
Kuva: Mauri Ratilainen

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kertoi postilakon loppuneen keskiviikkona kello 10 jälkeen. Sovintoesitykset on hyväksytty valtakunnansovittelijan toimistolla.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen ja Paltan puheenjohtaja Tuomas Aarto olivat huojentuneita sovun saamisesta sekä työehtosopimuksessa että pakettilajittelijakysymyksessä.

Posti Palveluihin siirretyt pakettilajittelijat pysyvät edelleen tytäryhtiössä, mutta heidän palkkansa ja työehtonsa pysyvät pääpiirteissään ennallaan verrattuna aikaan ennen liikkeenluovutusta. Pakettilajittelijat palaavat Teollisuusliiton ja Medialiiton työehtosopimuksesta PAU:n ja Paltan uuteen muokattuun työehtosopimukseen.

Niemisen mukaan he eivät hakeneet ennakkotapausta työehtoshoppailua vastaan, vaan kyse oli työntekijöiden toimeentulosta.

– Tämä ei ollut periaatteellinen voitto. Halusin, että palkat ja työehdot säilyvät. Pakettilajittelijat ovat yhä matalapalkkaisia. Siitä palkasta ei voi leikata 30 prosenttia, Nieminen sanoi.

Eri kanta poliitikkojen puuttumiseen

Osapuolet olivat edelleen eri mieltä siitä, oliko poliitikkojen puuttuminen neuvotteluihin hyvä asia. Pääministeri Antti Rinne (sd.) vaati työehtoshoppailulle loppua.

– Kyllä keskustelu ja poliittinen ajatustenvaihto ovat johtaneet siihen, että neuvottelut ovat vaikeutuneet. Tulevaisuudessa rauhoittaisi, että neuvottelut jätettäisiin hoidettavaksi meille, jotka sitä teemme, sanoi Aarto.

– Pidän varsin luonnollisena, että omistaja puuttuu omistamansa yrityksen toimintaan. Voimme kritisoida myös itseämme, kun näin pitkään on mennyt, vaikka aloitimme jo syyskuussa, sanoi Nieminen.

Tästä voisi tulkita lopputuloksen miellyttäneen enemmän PAU:ta. Työnantaja Palta sai kuitenkin jotain myönnytyksiä, kuten kiky-tuntien säilymisen ja hieman joustavamman työehtosopimuksen verrattuna alkuperäiseen.

– Emme pystyneet olemaan kikyssä päänavaajana. Tässä oli niin monta muutakin asiaa pöydällä, sanoi Nieminen.

Uusi pakettilajittelijoiden sopimus on voimassa vuoteen 2022, kun varsinainen PAU:n ja Paltan nyt solmima postilaisten työehtosopimussopimus päättyy 2021.

Neuvotteluissa olivat alkuviikolla mukana myös Medialiitto, Teollisuusliitto ja Posti.

– Haluan kiittää molempia neuvotteluosapuolia ratkaisun löytymisestä sekä valtakunnansovittelijaa hänen keskeisestä panoksestaan sovun saavuttamisessa. Lisäksi haluan kiittää neljää selvityshenkilöä heidän työstään. Olen hyvin tyytyväinen, että sopu on syntynyt, lakot voivat loppua ja posti kulkee jouluna, kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) totesi tiedotteessaan.

Uudet tukilakot ehditään pysäyttää

Postilakko tukilakkoineen päättyvät varsin nopeasti. Postin työntekijät palaavat seuraaviin työvuoroihinsa.

Sovinnon myötä saadaan pysäytettyä esimerkiksi satamien jumiutuminen torstaina, kun kahden vuorokauden mittainen, Suomen ulkomaankauppaan vaikuttava ahtaajien työnseisaus jää toteutumatta. Samalla peruuntuu perjantaina alkamaan määrätty rautatielakkojen aalto.

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tuli keskiviikkoaamuna valtakunnansovittelija toimistolle neuvottelemaan postilakon lopettamisesta.
PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen tuli keskiviikkoaamuna valtakunnansovittelija toimistolle neuvottelemaan postilakon lopettamisesta.

Matkustajalaivoihin lakkojen päättyminen vaikuttaa viiveellä. Viking Line kertoi tiistaina Lännen Medialle, että ei saisi seisovia Ruotsin-laivojaan liikkeelle ainakaan vielä keskiviikkona, ei edes iltalähtöjä.

Tallink Silja puolestaan saattaisi avata Turun-linjan laivaliikenteelle jo keskiviikkoiltana.

Helsinki–Tukholma-reitillä liikennöivä Silja Serenade palaisi aikatauluun sen sijaan vasta torstaina.

Suomen Varustamojen varatoimitusjohtaja Hans Ahlström tiedotti, että Suomen Merimies-Unionin tukilakko on aiheuttanut alalle miljoonatappiot ja tulee jatkossa vaikuttamaan laivojen liputuspäätöksiin.

Postin lakko alkoi yli kaksi viikkoa sitten maanantaina 11. marraskuuta. Lakossa oli mukana noin 10 000 Postin työntekijää.