Lakot: Ju­na­lak­ko on li­sän­nyt lin­ja-au­to­jen li­pun­myyn­tiä mer­kit­tä­väs­ti – suo­si­tuim­mil­le rei­teil­le myydään jo ei-oota

Tapahtumat: Ro­va­nie­mi sel­vit­tää kymp­pi­ton­nil­la, miten Arctic Design Week jat­kos­sa jär­jes­te­tään – ta­pah­tu­man tu­le­vai­suus on epä­var­ma

Kuvagalleria: Kont­ti­sen ki­sois­sa nähtiin rä­väk­kää lasten pu­ku­lois­toa

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Polt­to­ai­nei­den hinnat pu­to­si­vat – taus­tal­la ja­ke­lu­vel­voit­teen alen­ta­mi­nen

Polttoainekauppiaat ovat reagoineet jakeluvelvoitteen alentamiseen jo etuajassa, vaikka virallisesti alentaminen ei ole vielä tullut voimaan.

Helsinki

Polttoaineiden hinnat näyttävät pudonneen selvästi viime viikosta. Liikennepalvelukauppiaat ry:n puheenjohtajan Juha Yli-Kesäniemen mukaan hintojen lasku johtuu maan hallituksen päättämästä jakeluvelvoitteen alentamisesta.

Polttoaine.net-sivuston mukaan 95E10-bensiinin keskilitrahinta oli Suomessa maanantaina 2,41 euroa ja 98-bensiinin keskilitrahinta oli 2,50 euroa. Dieselin keskilitrahinta oli sivuston mukaan 2,36 euroa.

Tilastokeskuksen tiistaina julkaisemien tietojen mukaan 95E10-bensiinin keskihinta oli Suomessa viime viikolla 2,55 euroa ja 98E5-bensiinin 2,65 euroa litralta. Dieselin keskihinta oli puolestaan 2,53 euroa litralta.

Yli-Kesäniemen mukaan polttoaineyhtiöt ovat reagoineet jakeluvelvoitteen alentamiseen jo etuajassa, vaikka virallisesti alentaminen ei ole vielä tullut voimaan.

– Kun valtiovalta laskee biovelvoitetta, niin se väistämättä johtaa siihen, että hinnat tulevat alaspäin, Yli-Kesäniemi sanoi STT:lle.

– Jokainen yhtiö reagoi tähän nyt omilla aikatauluillaan, kun varastoista pystytään lykkäämään edullisempaa polttoainetta markkinoille.

Ukrainan sota nostanut polttoaineiden hintoja

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti toukokuussa alentaa väliaikaisesti polttoaineiden jakeluvelvoitetta – eli uusiutuvien polttoaineiden osuutta myydystä polttoaineesta – polttoaineiden hintojen laskemiseksi.

Polttoaineiden kohonneilla hinnoilla on ollut tänä vuonna iso rooli kuluttajahintojen yleisessä nousussa. Venäjän hyökkäys Ukrainaan on nostanut raakaöljyn hintaa, koska länsimaat pyrkivät minimoimaan venäläisen öljyn käyttöä.