Vaalikone: Katso Lapin Kansan vaa­li­ko­nees­ta, kuka eh­dok­kais­ta on lä­him­pä­nä aja­tus­maail­maa­si

Podcast: Miksi edes kam­pan­joi­da, kun edus­kun­ta­paik­ka vaatisi ih­met­tä? Vie­raa­na Eemeli Kajula ja Elina Kuula

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Lapin Kansa 2 kk 59,90 euroa

Po­lii­sil­la uusi toi­min­ta­mal­li ka­ta­ly­saat­to­ri­var­kauk­sien eh­käi­se­mi­sek­si – katso tästä vinkit ka­ta­ly­saat­to­rin suo­jaa­mi­seen

Poliisi haluaa ehkäistä katalysaattorivarkauksia uusilla keinoilla.
Poliisi haluaa ehkäistä katalysaattorivarkauksia uusilla keinoilla.
Kuva: vesa joensuu

Katalysaattorivarkauksien ehkäisemiseksi kehitetään uusia keinoja, poliisi tiedottaa.

Lapin poliisilaitos haluaa ottaa käyttöön Lounais-Suomen poliisin kehittämän uuden toimintamallin.

Toimintamallissa Lounais-Suomen poliisi ja suurimmat katalysaattorikierrätysyritykset vaativat jatkossa katalysaattorin myyjältä todistuksen laitteen alkuperästä.

Todistuksena voi toimia esimerkiksi auton romutustodistus tai kuitti katalysaattorin vaihdosta. Mukana yhteistyössä ovat kaikki neljä suurinta toimijaa.

– Tämä on merkittävä avaus sille, että tämä kasvava ilmiö katalysaattorivarkauksien kohdalla saadaan katkaistua. Samalla tavalla kuin aiemmin on ajonestolaitteilla saatu ajoneuvovarkaudet merkittävästi vähenemään, kertoo rikosylikomisario Pälvi Suokas Lapin poliisilaitokselta tiedotteessa.

Lapin poliisilaitos toivoo alueen romualan toimijoita kiinnittävän asiaan erityistä huomiota ja ottamaan uuden toimintamallin käytännökseen omassa toiminnassaan.

Katalysaattorivarkaudet ovat valtakunnallinen ilmiö. Lapin poliisilaitos tiedotti 9. elokuuta katalysaattori- ja polttoainevarkauksista Rovaniemellä. Poliisi kertoi torstaina 25. elokuuta, että kyseiseen varkauteen liittyvät tekijät on saatu kiinni.

Näin voit suojata katalysaattoria rikollisilta:

1. Asenna suojapelti katalysaattorin eteen.
2. Kaiverra rekisterinumerosi katalysaattoriin.
3. Maalaa katalysaattori huomiota herättävällä värillä.
4. Pysäköi ajoneuvo lukittuun tilaan tai sellaiseen paikkaan, missä ihmisiä liikkuu myös yöllä, eli varkaalla ei ole työrauhaa valaistuksen tai muiden ihmisten mahdollisten havaintojen vuoksi.