Marjanpoimijat: Yk­si­kään thai­maa­lai­nen ei jät­tä­nyt vii­su­mi­ano­mus­ta mar­jan­poi­min­taa varten

Pääkirjoitus: Sää­ty­ta­lol­la esillä oleva ay-liik­keen ve­ro­etu­jen ka­ven­ta­mi­nen on tu­li­kuu­ma kysymys

Ylioppilaat: Katso tästä Lapin lu­kioi­den val­ko­la­kin saajat

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Pääkirjoitus

Poh­joi­sen nä­kö­kul­mas­ta Suomi on pää­ty­mäs­sä Naton ko­men­to­ra­ken­tees­sa väärän yleis­ope­raa­tio­esi­kun­nan alai­suu­teen

Suomen lippu liehuu Tanskan ja Viron lipun jälkeen Naton lippurivissä, mutta Suomen paikka Naton komentorakenteessa ei vielä ole tiedossa.
Suomen lippu liehuu Tanskan ja Viron lipun jälkeen Naton lippurivissä, mutta Suomen paikka Naton komentorakenteessa ei vielä ole tiedossa.
Kuva: John Thys / Afp / Lehtikuva
Pääkirjoitus // 25.5.2023

Suomen tie Naton jäsenmaaksi oli vauhdikas ja kuoppainen. Kotimaassa Nato-jäsenyyden tarpeellisuus valkeni laajasti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa 2022.

Kuoppia tielle toivat Turkki ja Unkari. Niiden viivyttelyn kärki oli kotimaan politiikassa, ei sinänsä Suomen jäsenyyden vastustamisessa.

Nato-matkalla Ruotsi tippui vankkureista. Se noussee lähiaikoina kyytiin.

Suomi hyväksyttiin Pohjois-Atlantin sotilasliiton täysjäseneksi lopulta vain alle vuoden jäsenyysprosessin jälkeen 4. huhtikuuta. Jäsenyyden sinetöitymisen jälkeen julkinen kiinnostus Suomen Nato-taivalta kohtaan on vähentynyt. Nyt ollaan Natossa ja voidaan hengittää helpommin.

Se pitää paikkansa vain osittain. Suomi on nyt artikla viiden suojan alla. Suomi ei jää enää tiukassa paikassa yksin.

Nato-jäsenyys ei kuitenkaan ole riippumatto, johon voi jäädä silmät puoliummessa makoilemaan. Jäsenyys tuo velvoitteita ja tarjoa uusia mahdollisuuksia, jos niihin osaa tarttua.

Yksi iso kysymys on se, mikä on Suomen rooli Naton yhteisessä puolustuksessa. Helsingin Sanomien tietojen mukaan Suomi on päätymässä EU:n komentorakenteessa Hollannissa sijaitsevan Brunssumin yhteisoperaatiokeskuksen alaisuuteen. Se vastaa Itämeren alueen ja Keski-Euroopan puolustuksen järjestämisestä.

Natolla on yleisoperaatioesikunnat lisäsi Norfolkissa Yhdysvalloissa ja Napolissa Italiassa. Napoli vastaa Välimeren alueen ja eteläisen Euroopan puolustuksesta. Norfolk puolestaan keskittyy transatlanttiseen yhteistyöhön ja arktiseen alueeseen.

Norfolk olisi toinen luonteva vaihtoehto Suomelle. Muun muassa Norja kuuluu sen alaisuuteen.

Suomella on vahvat maavoimat, iso jalkeille saatavissa oleva reservi ja vahva tykistö. Niille on käyttöä Venäjän vastaisella maarajalla Suomen lisäksi muissakin Venäjän kanssa rajan jakavissa Nato-maissa. Siksi esimerkiksi Viro toivoo, että Suomi olisi Brunssumin alaisuudessa.

Toisaalta Suomella on runsaasti arkista osaamista ja vahvat ilmavoimat. Niiden vuoksi Norfolk olisi luonteva.

Ruotsin liityttyä Natoon syntyisi pohjolaan vahva blokki, jonka olisi hyvä kuulua saman yleisoperaatioesikunnan – Norfolkin – alaisuuteen. Se helpottaisi yhteistyötä Pohjoismaiden välillä.

Kysymystä Suomen paikasta Naton komentorakenteessa ei ole lopullisesti taputeltu, sanoo puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.). Hyvä, jos ei ole.

Arktisen alueen geopoliittinen rooli kasvaa koko ajan. Lapin näkökulmasta olisi hyvä, jos Suomi kuuluisi arktisen puolustuksesta vastaavan eli Norfolkin komentoon.

P.S.

Kaksi vuotta sitten tilintarkastaja Tapio Raappana ei olisi myöntänyt vastuuvapautta edellisvuoden tileistä Rovaniemen kaupunginjohtaja Ulla-Kirsikka Vainolle. Kaupunginvaltuusto sen lopulta myönsi.

Valtuusto saa jälleen pohtia vastuuvapauksia. Samainen tilintarkastaja on iskenyt silmänsä nyt Rovaniemen vt. sosiaali- ja terveysjohtajaan sekä hyvinvointilautakuntaan, joiden väitetään ostaneen palveluita ilman valtuutta ja kilpailutusta.

Aikamoista valppautta tilintarkastajalta, joka on merkitty tilintarkastajan rooliin lähes 1200 kohteessa.