Luppo: Jari Kan­gas­nie­mi sai pe­don­tap­pa­jia kiik­kiin jopa ken­gän­nu­me­ros­ta

Tähtijuttu: Ro­va­nie­me­läi­nen Juha Salla löysi piir­tä­mi­ses­tä apua ma­sen­nuk­seen­sa

Pääkirjoitus: Lo­hen­ka­las­tus­kiel­to pa­kot­taa Uts­joel­la pai­kal­li­set ra­ken­ta­maan uu­del­leen arkensa

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pit­kä­ai­kai­nen mi­nis­te­ri Mar­jat­ta Vää­nä­nen on kuollut

Väänänen toimi keskustan ministerinä sekä kansanedustajana useiden hallituskausien ajan.

Ministeri Marjatta Väänänen osallistui vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuonna pidettyyn tilaisuuteen, jossa olivat koolla Suomen naisministerit. Tilaisuus pidettiin valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Kuvassa taustalla ministerin seurassa on filosofian lisensiaatti Riitta Mäkinen.
Ministeri Marjatta Väänänen osallistui vuonna 2017 Suomen 100-vuotisjuhlavuonna pidettyyn tilaisuuteen, jossa olivat koolla Suomen naisministerit. Tilaisuus pidettiin valtioneuvoston juhlahuoneistossa Smolnassa. Kuvassa taustalla ministerin seurassa on filosofian lisensiaatti Riitta Mäkinen.
Kuva: Joel Maisalmi

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja, ministeri ja vaikuttaja Marjatta Väänänen (1923–2020) on kuollut.

Väänänen menehtyi 97-vuotiaana pitkäaikaiseen sairauteen Helsingissä perjantaina 16. lokakuuta. Väänänen oli vanhin valtioneuvoston jäsenenä toiminut suomalainen.

Asiasta kertoi muun muassa Maaseudun tulevaisuus -lehti. Myös opetus- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk.) kirjoitti asiasta Facebook-päivityksessä sunnuntaiaamuna.

– Pitkäaikainen, puolueemme tärkeimpiin vaikuttajiin kuulunut poliitikko on keskuudestamme pois. Omasta ja koko keskustalaisen yhteisön puolesta esitän syvän ja lämpimän osanoton Marjatan läheisille, ministeri kirjoitti.

Saarikko muistelee Väänästä toteamalla muun muassa seuraavasti.

– Suomalaista kulttuurikenttää Marjatta tasapainotti näkemyksellisyydellään ministerikausiensa aikana vahvasti. Hän tasapuolisti kulttuurin poliittisia valtasuhteita. Marjatta ymmärsi kulttuuria laajasti ja halusi sen kuuluvan kaikille, koko Suomessa. Kaikki se, mitä olen Marjatasta ymmärtänyt, tiivistyy sanoihin määrätietoisuus ja sivistys, Saarikko kirjoitti.

Saarikon mukaan Väänänen näyttäytyi nuorempien sukupolvien kansanedustajille "aikakautensa tahtonaisena - aatteellisena, väkevänä ja osaavana".

Toiminut ministerinä useissa hallituksissa

Marjatta Väänänen toimi 1970–1980-luvuilla kulttuuri-, opetus- ja sosiaaliministerin tehtävissä. Keskustan kansanedustajana hän toimi vuodet 1975–1990.

Hän oli myös puolueen varapuheenjohtajana vuodet 1971–86. Keskustanaisten puheenjohtajana hän toimi vuosina 1971–85 ja naisjärjestöjen keskusliiton puheenjohtajana vuodet 1973–82. Väänänen toimi Väestöliiton hallituksessa 1962–76.

Koulutukseltaan hän oli filosofian maisteri.

Yksi Väänäsen sosiaalipoliittisista aloitteistaan jo 1960-luvulla oli lasten kotihoidon tuki.

Ennen politiikkaan siirtymistä Väänänen työskenteli toimittajana Kotiliesi-lehdessä ja Valion viestintäjohtajana. Yleisradion hallintoelimissä hän toimi lähes 30 vuotta.