pääkirjoitus: Hal­li­tuk­sen yritys rat­kais­ta van­hus­hoi­van epä­koh­dat hoi­ta­ja­mi­toi­tuk­sel­la epä­on­nis­tui ja pahensi alan on­gel­mia – nyt hyvät neuvot ovat kalliit

kolumni: Koirasi osaa sen, mistä saatat vain haa­veil­la

Podcast: Kar­va­lak­ki­do­ku­ment­ti osa 5: Eevi, Reino, Piija ja Kek­ko­nen

Pisto toi­mi­nut 60 vuotta samalla kon­sep­til­la – ovet avau­tu­vat ko­ro­na­tauon jäl­keen, mutta juhla siirtyy lop­pu­vuo­teen


Pisto on vielä muutaman päivän koronatauolla.
Pisto on vielä muutaman päivän koronatauolla.
Kuva: Leena Talvensaari

Sosiaalisessa mediassa ehti jo levitä huhu, ettei legendaarinen Pub Pisto enää avaudukaan koronatauon jälkeen. Huhulla ei kuitenkaan ole pohjaa: Pisto avataan torstaina 2. heinäkuuta.

– Emme avanneet ovia heti, kun se olisi ollut mahdollista, vaan halusimme ottaa vielä hiukan aikalisää ja seurata koronatilannetta. Nyt se näyttää niin rauhalliselta, että Pisto voidaan avata, sanoo Scandic Pohjanhovin ja Scandic Polarin hotellinjohtaja Sanna Sandgren.

Pisto sijaitsee hotelli Polarin yhteydessä Korkalonkadulla. Hotelli Polar valmistui kesällä 1960, jolloin myös Pisto avattiin. Pisto on Rovaniemen vanhin pub-tyyppinen ravintola.

– Pisto toi Rovaniemelle uudenlaisen ravintolakulttuurin. Pistossa otettiin käyttöön itsepalvelu, eli jokainen kävi itse hakemassa juomansa baaritiskiltä. Lisäksi Pistossa oli alusta saakka täydet anniskeluoikeudet, jotka puuttuivat muista ns. karvalakkipuolen ravintoloista, muisteli ravintola Polarin hovimestari Juhani Auer Piston historiaa, kun Uusi Rovaniemi haastatteli häntä vuonna 2000.

Piston nimen Auer kertoi olevan peräisin ajatuksesta, että Pistossa pistäydytään nauttimassa paukku tai kaksi. Kokemus on kuitenkin osoittanut, että monet asiakkaat viihtyvät Pistossa pitempäänkin.

Kirjailija Jari Tervo kuvattiin Pistossa vuonna 1996 Lapin Kansan juttua varten.
Kirjailija Jari Tervo kuvattiin Pistossa vuonna 1996 Lapin Kansan juttua varten.
Kuva: Heikki Rissanen

Suunnattu kaikelle kansalle

Polar toimii nykyään sesonkihotellina eli se on avoinna vain kuumimman matkailusesongin aikaan. Valmistuessaan 60 vuotta sitten Polarista tuli kilpailija hotelli Pohjanhoville, joka oli siihen saakka saanut vastata paremman väen yöpymisestä ja huvittelusta Rovaniemellä.

Polarin yläravintolaan miesväki ei päässyt ilman puvuntakkia ja kravattia, kun taas pohjakerroksen Pistossa pukeutumisvaatimuksia ei ollut. Pisto oli suunnattu kaikelle kansalle, ja ehkä siksi sen sisäänkäyntikin sijaitsi erillään hotellin sisäänkäynnistä.

Pisto on toiminut samalla konseptilla lähes yhtäjaksoisesti 60 vuoden ajan. Vain keväällä 1998 Pisto oli kiinni muutaman kuukauden hotelli Polarin omistajanvaihdoksen takia. Silloin Piston kanta-asiakkaat pelkäsivät, ettei paikka enää avaudu.

– Kyllä Pistoa on nytkin kaivattu. Piston työntekijät ovat kertoneet, että asiakkaat ovat tulleet kaupungilla kysymään, milloin Pisto oikein avataan, Sanna Sandgren sanoo.

Uusi Rovaniemi teki vuonna 2000 juttua 40 vuotta täyttävästä Pistosta. Piston historiasta kertoi silloin Polarin entinen hovimestari Juhani Auer (toinen oikealla). Kari Muikku toimi Piston vahtimestarina vuonna 2000.
Uusi Rovaniemi teki vuonna 2000 juttua 40 vuotta täyttävästä Pistosta. Piston historiasta kertoi silloin Polarin entinen hovimestari Juhani Auer (toinen oikealla).
Uusi Rovaniemi teki vuonna 2000 juttua 40 vuotta täyttävästä Pistosta. Piston historiasta kertoi silloin Polarin entinen hovimestari Juhani Auer (toinen oikealla).
Kuva: Leena Talvensaari

Juhlat pidetään loppuvuodesta

Piston 60-vuotisjuhlia oli tarkoitus viettää loppukesästä, mutta juhlia on siirretty koronan vuoksi. Sandgrenin mukaan Pistoa juhlitaan loppuvuodesta koronatilanteen niin salliessa.

– Haluamme ehdottomasti juhlistaa Piston pitkää historiaa yhdessä asiakkaiden kanssa. Luvassa on leppoisaa ja hyväntuulista ohjelmaa, Sandgren lupaa.

Piston ovet avautuvat torstaina perinteiseen tapaan aamuyhdeksältä. Ovella on portsari, mikä myös kuuluu Piston perinteeseen.

– Viime vuosina Pistossa on ollut portsari lähinnä viikonloppuisin. Ajattelimme, että portsarin on kuitenkin hyvä olla paikalla myös avajaispäivänä. Hän voi seurata, että asiakasmäärät pysyvät koronan sallimissa rajoissa.

Tausta

Pub Pisto

Avattiin hotelli Polarin yhteyteen kesällä 1960.

Rovaniemen vanhin pub-tyyppinen ravintola, joka on toiminut samalla konseptilla lähes yhtäjaksoisesti 60 vuoden ajan.

Piston omistaja on vaihtunut muutamaan otteeseen. Nykyään Pisto kuuluu hotellin Polarin mukana Scandic-ketjuun.

Rovaniemeläislähtöisen kirjailijan Jari Tervon ansiosta Pisto on valtakunnallisesti tunnettu. Pisto on ollut Rovaniemellä Tervon kantapaikka, josta hän on ammentanut aineksia kirjojensa tarinoihin ja henkilöihin.

Avautuu koronatauon jälkeen to 2.7. klo 9.