
Kemin edustalla pidettiin viime sunnuntaina Lapin pilkkimestaruuskilpailut. Keväinen sää houkutteli kisoihin yli sata ”pimplaajaa”. Osa sai saalista ja osa ei. Pilkkikilpailuissa saalis on pääasia. On tietenkin mukava, jos kalat käyvät amatöörilläkin silloin tällöin näykkäämässä koukun päässä roikkuvaa toukkaa. Se tuo lisää mielenkiintoa joidenkin mielestä pitkäpiimäiseen harrastukseen.
Saaliin lisäksi pilkkimisessä vähintäänkin yhtä tärkeitä asioita ovat mukava ilma, hyvät eväät ja maailman parantaminen kalakaverin kanssa.
Meri-Lapissa ovat loistavat pilkkimismahdollisuudet. Simo-, Kemi- ja Tornionjoki ovat yrittämisen arvoisia kalavesiä. Koskaan ei voi tietää, mikä kala käy pilkkiin kiinni. Sama tilanne on merelläkin. Pääsaaliina ovat kiisket, särjet ja ahvenet, mutta siiankin saanti on aivan mahdollista.
Ahven on loistava ruokakala. En ymmärrä niitä ihmisiä, jotka jättävät ahvensaaliinsa avannon viereen lokkien syötäväksi. Jo 250-grammaisesta raitapaidasta saa makoisat fileet. Ei fileeraus ole mitään rakettitiedettä. Terävä filetti ja kalapiikki sekä hieman treenausta. File pannulle voihin tirisemään ja päälle suolaa. Reilun 30 euroa kaupassa maksava kalaherkku on valmis nautittavaksi.
Ahven on maukas kala myös savustettuna. Tuore vasta savustettu ahven päihittää maultaan lohen mennen tullen. Tietenkin se on makuasia.
Madeaika on parhaillaan käsillä. Mateiden pilkkiminen on omaa taiteenlajinsa, joten ensimmäiselle madereissulle kannattaa lähteä kokeneen pyytäjän kanssa.
Kirjolohi on voimakas taistelija koukkuun tarttuessaan. Veitsiluodon kalapaikalle ja esimerkiksi Arppeenlammelle istutetaan jalokaloja pyytäjien iloksi.
Pilkkiminen on Suomessa jokamiehenoikeus erikoisvesiä lukuun ottamatta. Pilkkimiseen eivät kalastajat tarvitse yleensä erillistä lupaa eikä kalastonhoitomaksua tarvitse suorittaa.
Maa- ja metsätalousministeriö on nimittänyt työryhmän laatimaan kalastusmatkailun kehittämisohjelman. Ohjelman tavoitteena on edistää kalastusmatkailua niin suomalaisten kuin myös tänne tulevien turistien keskuudessa.
Suomen kalavesissä on sitä tärkeintä eli kalaa Hangosta Utsjoelle saakka. Osa matkailualan yrittäjistä on ottanut kalastuksen yhdeksi ohjelmanumeroksi. Esimerkiksi Ahvenanmaan ja Turun saaristossa vierailee lukemattomia hauen pyytäjiä, joilla on jopa vara valita ohjelmajärjestäjä. Miksei myös Perämerellä Kemin edustalla voisi yksi kalastuksen ohjelmanumero toimia esimerkiksi teemalla ”Pyydä ja paista oma saaliisi”.
Kotimaisen kalan käyttö on ympäristöteko. Nykyisin vain parikymmentä prosenttia kulutetusta kalasta on kotimaista. Norjasta tuotu lohi on tullut tutuksi myös suomalaisissa ruokapöydissä.