Tähtijuttu: Sallaan muut­ta­nut brit­ti­per­he muunsi kou­lu­bus­sin ma­joi­tus­ti­lak­si

Kolumni: Tunsin kerran nuoren ve­nä­läis­mie­hen, ja nyt mietin, onko hän kut­sun­to­ja pa­ke­ne­vien jou­kos­sa

Per­jan­tai­na ko­ro­na­seu­ran­ta: EM-ki­sa­fa­nien alus­ta­vat ko­ro­na­vi­rus­näyt­teet del­ta­muun­nos­ta, Näin ko­ro­na­ro­ko­tus­to­dis­tus toimii, Suo­mes­sa 216 uutta tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa ei uusia ko­ro­na­ta­pauk­sia

14.43: Jos tarvitset koronarokotustodistuksen esimerkiksi matkustamista varten toimi näin

Oulunkaaren kuntayhtymä muistuttaa koronarokotustodistuksesta seuraavaa:

  • Tulosta EU:n rokotustodistuksesi itse kirjautumalla osoitteeseen omakanta.fi.
  • Tällä hetkellä todistus sisältää vain tiedot koronarokotuksista. 14.7. alkaen Omakannasta voi tulostaa koko kolmiosaisen EU:n koronatodistuksen, joka sisältää tiedot koronarokotuksista, koronatestin tuloksen ja tiedon sairastetusta koronasta.
  • Tiedot eivät välttämättä näy Omakannassa heti. Esimerkiksi rokotustiedon siirtyminen Omakantaan kestää yhdestä viiteen arkipäivää.
  • Jos sinulla ei ole Omakantaan tarvittavia pankkitunnuksia ja tarvitset todistuksen, soita oman kuntasi koronarokotusnumeroon. Henkilökunta voi toimittaa paperisen todistuksen rokotteen saamisesta, mutta se ei ole virallinen EU:n rokotustodistus. Heinäkuun lopusta lähtien henkilökunta voi toimittaa myös virallisen EU-todistuksen.
  • Jos todistus on puutteellinen tai virheellinen, soita oman kuntasi koronarokotusnumeroon. Tietojen korjaaminen koronatodistusta varten vie aikaa muulta hoitotyöltä. Ota siis yhteyttä vain, jos todella tarvitset todistuksen lähiaikoina.
  • Kirjaamiskäytännöt ovat muuttuneet pitkän korona-ajan kuluessa, minkä vuoksi todistuksissa näkyy paljon puutteita. Tiedot rokotuksista, testituloksista ja koronan sairastamisesta kyllä löytyvät ammattilaisten järjestelmistä. Ne on vain voitu kirjata eri tavalla niin, että Omakannan järjestelmä ei saa näkymään niitä todistuksessa juuri oikealla tavalla.
  • Matkustamista ei edelleenkään suositella. Matkustajan tulee itse selvittää, minkälaiset rokotus- ja muut todistukset sekä testitulokset kohdemaahan matkustaessa ja sieltä palatessa vaaditaan.

14.27: THL: Ensimmäiset itärajalla testattujen koronavirusnäytteet on todettu deltamuunnokseksi

Alustavat jalkapallon EM-kisojen aikana Venäjän rajalla testatut koronavirusnäytteet on todettu deltamuunnokseksi, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Pienen otannan sekvensoinnissa on pystytty todentamaan jokaisen näytteen olevan herkemmin tarttuvaa muunnosta.

Maailman terveysjärjestö WHO on nostanut deltamuunnoksen huolestuttavien virusmuunnosten joukkoon.

Muunnosta on THL:n mukaan tavattu Suomessa ensimmäisen kerran maaliskuussa 2021 matkustamiseen liittyvissä tapauksissa.

11.50: Suomessa todettu 216 uutta koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 216 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.

Viimeisten kahden viikon aikana on raportoitu 1 797 tartuntaa, mikä on 616 tartuntaa enemmän kuin edellisten kahden viikon aikana. Tällöin tartuntoja todettiin 1 181 kappaletta.

Kaikkiaan koronavirustartuntoja on raportoitu Suomessa noin 96 200.

10.50: Rovaniemeläisten koronarokotustodistuksia on tallennettu Omakantaan – osa vielä siirrettävänä

Noin 3000 rovaniemeläisen puutteelliset koronarokotustiedot on saatu korjattua, ja tiedot on siirretty Omakantaan.

Mikäli rokotustodistus ei ole aiemmin näkynyt Omakannassa ja todistukselle olisi lähiaikoina tarve, kannattaa tarkistaa Omakannasta tämänhetkinen tilanne.

Edelleen noin 3000 rovaniemeläisen rokotustodistukset puuttuvat Omakanta-järjestelmästä. Tilannetta korjataan.

Terveysasemalta voi tarvittaessa pyytää englanninkielisen todistuksen rokotussarjasta, mutta todistus on epävirallinen asiakirja, eikä voida taata, että vastaanottajamaa hyväksyy sen.

Rokotetulla ei ole muuta pakottavaa syytä saada rokotetodistusta pikaisesti kuin ulkomaille matkaillessa ja rajanylitystilanteissa.

10.49: THL: Koronarokotus selvästi tehokkaampi toisen annoksen jälkeen ikääntyneillä ja riskiryhmillä

Koronarokotus suojaa ikääntyneitä ja riskiryhmiin kuuluvia huomattavasti paremmin toisen rokotekerran jälkeen, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Tutkimuksessa oli mukana tiedot lähes 1,7 miljoonasta rokotetusta suomalaisesta.

Ikääntyneillä mrna-rokotteiden suoja vakavaa koronavirustautia vastaan oli ensimmäisen annoksen jälkeen hieman yli 60 prosenttia. Toisen annoksen jälkeen teho nousi yli 90 prosenttiin.

Riskiryhmillä jo ensimmäinen rokoteannos antoi yli 80 prosentin suojan vakavaa tautia vastaan. Toisella annoksella teho nousi 90 prosenttiin.

10.44: Länsi-Pohjassa ei uusia koronatapauksia

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä ei ole todettu uusia koronavirustapauksia.